Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 19:09

Реформування соціальної сфери у 2015 році

Rate this item
(1 Vote)

Уряд за­пла­ну­вав під­ви­щи­ти со­ці­аль­ні стан­дар­ти — в пер­шу чер­гу мі­ні­маль­ну за­ро­біт­ну пла­ту та про­жит­ко­вий мі­ні­мум— з 1 груд­ня 2015 р. на 13%. Для Ук­раї­ни в її еко­но­міч­но­му ста­ні це ду­же опти­міс­тич­ний сце­на­рій, який мож­на ре­алі­зу­ва­ти ли­ше то­ді, ко­ли бу­де про­ве­де­но по­тріб­ні ре­фор­ми. На цьо­му на­го­ло­сив мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Ук­раї­ни Пав­ло Розенко в ефі­рі ра­діо «Сво­бо­да», йдеть­ся в по­ві­дом­лен­ні Мін­соц­по­лі­ти­ки.

Міністр зазначив, що уряд працює на підставі Коаліційної угоди та Програми діяльності. І відповідно до цих документів зміни відбудуться за трьома позиціями — в пенсійній системі, системі пільг, державному управлінні.
Уже ухвалено рішення про суттєве скорочення державних видатків, адже коефіцієнт корисної дії величезної чиновницької машини, яка зараз є в Україні, дорівнює нулю. Тому уряд поставив завдання,
і в Законі України це написано, — щонайменше на 20% скоротити державний апарат, у тому числі працівників державних підприємств; тобто відбудеться суттєве скорочення на утримання державного апарату в цілому, повідомив П. Розенко.


За його словами, це надасть можливість скоротити непотрібні функції, насамперед контролюючі. З іншого боку, підвищиться ефективність.
«Це лише перший крок. Думаю, нас у цілому чекає дуже серйозна адміністративна реформа — скорочення міністерств, центральних органів виконавчої влади, кількості інспекцій, перевіряючих і контролюючих органів тощо», — додав міністр.
Стосовно реформування системи пільг П. Розенко наголосив, що уряд не ставив завдання щось обрізати, ліквідувати чи механічно скоротити.
У Коаліційній угоді прописано, що реформуватимуть систему пільг за трьома напрямами: скорочення неефективних пільг, які були в чинному законодавстві, але ніколи протягом 24 років не працювали; адресність надання пільг; посилення соціальної справедливості під час надання пільг. Зокрема, більшості пільговиків, які мали право на пільгу з житлово-комунальних послуг, вона встановлюватиметься залежно від доходів родини. Більше не буде такого, що забезпечена родина платитиме 25 чи 75% комунальних послуг. Бідна людина зможе отримати допомогу від держави. Але якщо держава забезпечує людині високий рівень соціального захисту через високу пенсію чи заробітну плату, то вона такої пільги не матиме, пояснив міністр.
Також П. Розенко прокоментував ситуацію щодо скасування пільгового проїзду в громадському транспорті для певної категорії громадян.
Верховна Рада України ухвалила рішення про призупинення пільгового проїзду для певної категорії громадян з 1 червня. Місцеві органи влади на свій розсуд визначатимуть потребу в пільговому проїзді на громадському транспорті, наприклад для школярів. Це вже буде рішенням місцевих органів влади, повідомив міністр.
Проте для певної категорії осіб пільговий проїзд на транспорті буде збережений, насамперед для інвалідів
І та ІІ груп, дітей-сиріт і з багатодітних родин, учасників бойових дій.
П. Розенко роз’яснив, що держава сплачувала за безкоштовний проїзд автотранспортним підприємствам, беручи на це гроші з державного бюджету. Таким чином, у пенсіонера брали одну суму і віддавали автотранспортним підприємствам. Занижувалася пенсія для того, щоб розрахуватися за так званий пільговий безкоштовний проїзд. Нині філософія цієї системи буде змінюватися. Для тих, кому треба допомагати, — буде адресна допомога.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».