Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Сiчень 2020 12:29

Час лікувати суглоби

Rate this item
(0 votes)

Зима — не найкращий час для наших суглобів. Холод, вітер, дощ та сніг... Загострюється багато хвороб. А утеплення не завжди допомагає. І суглобний біль тут як тут: він знайомий практично кожній дорослій людині.
Що варто знати для того, щоб зберегти суглоби здоровими, а якщо вони вже захворіли, де шукати порятунок і при цьому уникнути травмуючих втручань і не викинути купи грошей даремно? Але головне — як позбутися від проблеми без хірургічної операції?
Про це ми розпитали фахівця — лікаря-ревматолога Григорія Петровича ЦИПЛАКОВА.

— Якою б не була сильною і бадьорою духом людина, терпіти біль у суглобі та відчувати щохвилинний дискомфорт їй досить важко, а часто просто неможливо.
Але реалії такі, що кожен із нас починає зважувати і прикидати в голові різні варіанти: «Ось зараз зроблять операцію, незрозуміло, як вона пройде»; «чи стане мені легше, якщо я буду відновлюватися кілька місяців»; «зараз витрачу на операцію купу грошей, а як потім бути — раптом я довго не зможу працювати»; а головне: «хто мені дійсно скаже, потрібна тут операція або можна почекати»... І де той потрібний лікар?
А за час, поки ми тягнемо, відкладаємо візит до лікаря і ховаємося від «поганих думок», хвороба прогресує. Але, на щастя, не стоїть на місці й медицина. Технології розвиваються й пропонують людям нові методи та способи лікування.
— Про що йдеться?
— Мова про радіочастотну денервацію: вона застосовується в клінічній практиці для лікування болю в суглобах. Що це таке? Це — лікування болів шляхом коагуляції нервових закінчень електромагнітним полем (пункційним способом — через проколи).
Як відомо, сильні болі в суглобах здатні обмежувати не тільки рух хворого, але й зробити його інвалідом. Тому, якщо медикаментозне лікування не знімає біль, лікарі пропонують малоінвазивне втручання — радіочастотну денервацію.
— Як же застосовується денервація при болях у суглобах?
— Як у молодих, так і у зрілих пацієнтів нерідко головною скаргою є біль у колінному, тазостегновому або плечовому суглобі. Якщо причину проблеми можна вирішити хірургією, правильно буде приступити до усунення симптомів.
Хронічне запалення тканин суглоба змінює властивості нервів, які перетворюються на постійних передавачів болю. Радіочастотна денервація колінного суглоба або інших суглобів тіла надійно перериває передачу больового імпульсу в центральну нервову систему.
Завдяки цьому зникає не тільки біль, але й спазм м’язів, пов’язаний із больовою установкою кінцівки.
Денервація дарує можливість розпочати активну розробку рухів і реабілітації у найближчі після процедури дні, що має вирішальне значення для здоров’я пацієнта.
Тривалість ефекту після такого лікування зберігається у різних випадках від декількох місяців до декількох років. Часто, крім знеболювання, пацієнтові необхідна лікувальна фізкультура для відновлення і розробки суглоба. Але людина, навіть знаючи про важливість фізкультури, не може нічим займатися, бо ж біль не дозволяє рухатися.
Ефективне знеболення дозволяє пацієнтові відразу приступити до занять із лікувальної фізкультури та корекції способу життя, що в сукупності дозволяє відкласти операцію на строк до декількох років або зовсім уникнути її, а також відчутно поліпшити якість життя.
— Якою є ефективність цього методу?
— Найбільш часто денервація застосовується для лікування болю, що виходить із міжхребцевих суглобів при розвитку в них артрозу. Такі больові відчуття виникають унаслідок дегенеративних процесів у суглобах або у розташованому поруч відділі хребта. А ефективність? У 90% пацієнтів тривалість ремісії після однієї процедури може досягати в середньому півтора року, а в окремих випадках — декількох років.
Артроз плечового суглоба, плечолопатковий періартрит, перенесені травми суглоба — це лише неповний перелік станів, що викликають біль у ділянці плечового суглоба. Зазвичай консервативне лікування включає у себе місцеву і системну терапію.
Відключення болю в ділянці надлопаточного нерва дозволяє значно зменшити інтенсивність болю, збільшити амплітуду рухів у плечовому суглобі і в кінцевому підсумку позбавити людину від пригніченого стану, повернути її до звичного життя.
— Чи можна застосувати цей метод для лікування артрозу тазостегнового суглоба?
— Окремо хотілося сказати про артроз кульшового суглоба. Це одна з найчастіших патологій, особливо у людей старшої вікової групи і пацієнтів, які страждають від надмірної ваги. Один із проявів коксартрозу (деформуючий артроз тазостегнового суглоба) — сильний біль у ділянці суглоба значно посилюється при навантаженні на хвору ногу. Радикальне лікування грубого деформуючого артрозу одне — тотальне ендопротезування суглоба.
Однак що робити, якщо ступінь артрозу ще недостатній для операції, а біль уже нестерпний? Знову ж допомагає радіочастотна денервація тазостегнового суглоба, що дозволяє фактично відключити больову імпульсацію від ураженого суглоба, не зачіпаючи його капсули. Розташувавши електроди в ділянці чутливих гілочок нервів, спеціальним чином модульований струм перериває проведення болю від суглоба на кілька місяців.
Схожим способом можна надати допомогу пацієнтам, що страждають від артрозу колінних суглобів. Імпульсна або термічна денервація гілочок нервів, що іннервують колінний суглоб, ефективна, коли можливості консервативної терапії і внутрішньо суглобових ін’єкцій вичерпані, а протезування з об’єктивних чи суб’єктивних причин неможливо. Тривалість ефекту також зазвичай перевищує кілька місяців, залишаючи пацієнтові свободу руху без болю.
— Біль у суглобах — досить поширений прояв захворювань опорно-рухового апарата. За статистикою, від цієї патології страждає близько 30% населення земної кулі...
— У нашій країні захворювання суглобів також мають особливу актуальність, адже згідно з епідеміологічними дослідженнями патологія суглобів у осіб віком понад 40 років виявляється у 50% випадків, а після 70 років — у 90% населення.
Якщо вчасно не вжити необхідних заходів, больовий синдром перетвориться для людини на щоденне випробування, коли навіть найпростіші рухи будуть даватися важко, а про активний спосіб життя залишиться тільки мріяти. Тож не зволікайте — при перших симптомах звертайтеся до лікаря.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».