Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Грудень 2019 13:12

Як не переїсти і не перепити на новорічні свята

Rate this item
(0 votes)

Гучні новорічні застілля часто не тільки негативно позначаються на фігурі більшості людей, а й стають приводом для виникнення неприємних відчуттів, а також загострення хронічних недуг, пов’язаних із роботою шлунково-кишкового тракту.
Як пережити новорічні свята без неприємних наслідків для здоров’я? Як не переїсти та не перепити? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-дієтолога Наталію Григорівну СУСЛО.

— Усе залежить від конкретної людини, її менталітету, способу життя, культури харчування. Втім, як би там не було, але 80–90% людей усе одно переїдають на свята або вживають алкоголь у надмірній кількості.

У нас, українців, є залежність від їжі. Ми чомусь думаємо, що їмо востаннє. Тому столи ломляться від різноманітних страв. Одне слово, переконати людей їсти менше дуже важко. Адже кожному з нас доволі складно відмовитися від смачної канапочки з ікрою чи традиційних новорічних страв — салату «Олів’є», «Шуби» тощо.
Святкові смаколики є надзвичайно калорійними, і про це варто пам’ятати. Важливою є і культура споживання продуктів, яка врятує від неприємних наслідків переїдання.
— Що Ви маєте на увазі?
— Приміром, м’ясо та рибу бажано поєднувати з овочами. Фрукти також рекомендовано їсти окремо. Більшість хибно думає, що це — десерт. Фрукти — повноцінна страва. Якщо споживати їх під час основного прийому їжі, то це провокує виникнення метеоризму, здуття шлунка тощо.
Також багато хто запиває алкоголь іншими напоями. Робити це не варто. Адже вживання рідини у процесі споживання їжі тільки погіршує процес її травлення. Це може призвести до розпирання шлунка.
Щоб їжа засвоювалася краще, перед чи під час її вживання можна випити прокінетики (ліки, що стимулюють моторику шлунково-кишкового тракту) або сорбенти (сприяють виведенню токсинів). При цьому варто пам’ятати, що ліки з алкоголем поєднувати небажано.
Про свій святковий раціон особливо мають подумати ті, хто страждає на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрити, панкреатити, коліти, виразкові хвороби шлунка тощо). Переїдання, як і надмірне вживання спиртного, для цієї категорії осіб може бути надто небезпечним.
— Після активних новорічних святкувань дуже багато людей стають пацієнтами гастроентерологічних відділень. Як запобігти такому розвитку подій?
— Потрібно не тільки пити, але й їсти в міру. Крім того, що переїдання сприяє виникненню запальних процесів шлунково-кишкового тракту, це ще й серйозний удар по фігурі. Зайві кілограми під час свят з’являються непомітно, а от позбутися їх буває досить проблематично. Тож варто робити дні полегшеного харчування, особливо після свят. Це має бути не голодування, а імпровізована дієта.
Замість важких майонезних страв протягом дня можна їсти салати, каші на воді, кефір тощо. Таким чином удасться заспокоїти шлунково-кишковий тракт після активної фази накидання всього, що бачиш на столі.
— А як запобігти швидкому сп’янінню, від якого, на жаль, можна постраждати під час гучного застілля?
— За годину до застілля випийте 50 г спиртного напою, який ви будете вживати під час вечірки. Почне вироблятись алкогольдегідрогеназа, яка розщеплює етанол, і печінка буде готова переробляти алкоголь.
За 30 хвилин випийте активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги людини: це зменшить рівень токсинів, утворених при розщепленні етанолу. Першу чарку закусіть жирним: жир сповільнить всмоктування спиртів.
— А як варто раціонально вживати алкоголь після підготовки, так би мовити?
— Як відомо, свята можна проводити досить весело і без вживання алкогольних напоїв, які згубно діють на наш організм. Але, на жаль, для нас це не дуже звична справа. То що ж слід робити для того, аби не перепити?
По-перше, вживати якомога менше алкоголю. По-друге, концентрація спирту має бути якомога нижчою. Чим менше градусів, тим краще. По-третє, не треба змішувати шампанське і горілку. По-четверте, можна розводити спиртні напої водичкою або соком, аби уникнути сильного токсичного ефекту.
— Чи можна послабити посталкогольний синдром, якщо раптом він таки станеться?
— Зранку, коли самопочуття не найкраще, можна випити чай із лимоном, кефір чи інші кисломолочні продукти або чашку міцного бульйону. І у жодному разі не можна знову похмелятися спиртним.
А ще прийміть теплу ванну. Після щедрих вживань спиртного судинна система спазмується, тож ванна (37–38°С) з морською сіллю, оліями ментолу, майорану і м’яти (по 2–3 краплі кожної) розширить судини, протонізує їх і зменшить рівень токсинів.
Допоможуть і зелені смузі. Змішайте у блендері в рівних пропорціях будь-які зелені овочі та фрукти. Хлорофіл у них виконує функції антиоксиданту, а клітковина очищає кишечник і сорбує токсини.
Особи, які мають серцево-судинні захворювання, мають узагалі відмовитися від споживання алкоголю. Людям після 40 років варто після застілля протягом хоча б декількох днів приймати кардіопрепарати, які запобігають тромбоутворенню та допоможуть уникнути ризику ішемічного інсульту чи інфаркту.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».