Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Грудень 2019 15:18

Переможці раку потрапляють під високий ризик серцевих захворювань

Rate this item
(0 votes)

Науковці виявили, що один із 10 пацієнтів, котрі перехворіли на рак, вмирає від хвороб серця і кровоносних судин, а не від початкового діагнозу.
За їхніми словами, після основного лікування слід більше уваги приділяти здоров’ю серця і судин.
Найвищим був відсоток постраждалих від серцево-судинних захворювань серед пацієнтів онкології з раком сечового міхура, гортані, простати, матки, кишечника й молочної залози.
Ризик у перший рік можна пояснити впливом хіміотерапії або променевої терапії на організм. Але надалі ці показники були вищими, ніж у населення в цілому.

За словами доктора Ніколаса Заорського, онколога-радіолога з Державного онкологічного інституту штату Пенсільванія, підвищення обізнаності людей про ризик може підштовхнути тих, хто вижив після раку, до сповідування здорового способу життя, який не тільки знижує ризик серцево-судинних захворювань, але й ризик рецидиву пухлини.
Чому колишні хворі на онкологію піддаються такому ризику, вчені пояснюють лікуванням променевою терапією грудної клітки, а також деякими хіміотерапевтичними препаратами.
При цьому деякі зі злоякісних пухлин пов’язують фактори ризику з ожирінням і курінням.
На думку професора Метіна Авкірана, молодшого медичного директора Британського фонду серця, мінімізувати ризики зможе проведення додаткових досліджень, а також спільна робота онкологів і кардіологів. Ці фахівці мають працювати разом на ранній стадії лікування і спробувати звести до мінімуму ризик того, що пацієнти, які виживають від раку, будуть потрапляти під іншу загрозу — вже серцево-судинних захворювань.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».