Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Листопад 2019 14:19

Рак молочної залози можна виявити до появи клінічних ознак

Rate this item
(0 votes)

Це можна зробити за допомогою аналізу крові, який визначає імунну відповідь організму на речовини, що виробляються пухлинними клітинами, згідно з новим дослідженням, представленим на конференції з раку NCRI 2019 року.
Ракові клітини виробляють білки, так звані антигени, які змушують організм виробляти антитіла проти них — аутоантитіла. Дослідники з Університету Ноттінгема (Велика Британія) виявили, що ці антигени, асоційовані з пухлиною (TAA), є хорошими індикаторами раку.

У пілотному дослідженні вчені, що входять до групи Центру передового досвіду з аутоімунітету при раку (CEAC) при медичному факультеті Університету Ноттінгема, узяли зразки крові в 90 пацієнтів з раком молочної залози в той час, коли у них був діагностований рак молочної залози. Вони зіставили їх зі зразками, взятими у 90 пацієнтів без раку молочної залози.
Учені використовували технологію скринінгу (білковий мікрочіп), яка дозволила їм швидко провести аналіз зразків крові на наявність аутоантитіл проти 40 ТАА, пов’язаних із раком молочної залози.
Точність тесту покращилася у панелях, які містили більше TAA. Група з п’яти ТАА правильно виявила рак молочної залози у 29% зразків від хворих на рак і правильно визначила 84% контрольних зразків як вільні від раку.
Група із семи ТАА правильно визначила рак у 35% зразків раку і відсутність раку в 79% контрольних зразків. Група з дев’яти антигенів правильно визначила рак у 37% зразків раку і відсутність раку в 79% контролю.
У даний час дослідники тестують зразки від 800 пацієнтів на панелі з дев’яти ТАА, і вони очікують, що точність тесту покращиться.
Аналіз крові на раннє виявлення раку молочної залози буде економічно ефективним, що матиме особливу цінність у країнах із низьким і середнім рівнем доходів. Це також буде більш простий метод скринінгу порівняно із сучасними методами, такими як мамографія.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».