Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Листопад 2019 14:00

Вірусний гепатит А: Як діяти українцям?

Rate this item
(0 votes)

«Четверо дітей захворіли на гепатит А в Одеській області. Симптоми жовтяниці у них помітили ще минулого тижня, однак зараз діагноз підтверджено лабораторно. У Харківській області — 9 інфікованих. Тим часом стало відомо, звідки хвороба Боткіна взялася в чернігівській школі — її джерелом стала працівниця харчоблоку. Тепер у Чернігові вже 20 хворих на Боткіна».
Це — тривожні повідомлення з інформаційних стрічок українських агентств новин. Невже гепатит А знову навідався до України? Що й до чого, ми вирішили розпитати фахівця — лікаря-інфекціоніста Григорія Михайловича СИДОРЕНКА.

— Гепатит A широко відомий як хвороба Боткіна — викликане вірусом гостре ураження печінки, яке не переходить у хронічну форму.
Це складне захворювання добре вивчене, не вимагає антивірусного лікування, часто закінчується спонтанним одужанням і практично повним відновленням усіх функцій печінки.
— Які ж причини зараження?
— Джерело зараження — людина, хвора на гепатит A. Механізм зараження — фекально-оральний, тобто вірус виділяється з фекаліями хворої людини і потім разом із водою або їжею передається іншим людям. Вірус легко підчепити, не дотримуючись елементарних правил гігієни: немиті руки, погано оброблена їжа, спільний посуд тощо.
— А які симптоми характерні для гепатиту А?
— Як правило, перші ознаки захворювання з’являються через 30 днів, але інкубаційний період може становити від 15 до 50 днів. Першими ознаками гепатиту А є підвищена температура, зникнення апетиту, загальна слабкість, біль у ділянці печінки, нудота і навіть блювання.
Такий переджовтяничний період може розтягнутися на кілька днів чи тижнів. Жовтяничний період легко помітити візуально — у зараженої людини жовтіє шкіра і навіть очі, темніє сеча, а кал навпаки — знебарвлюється.
— Як відбувається перебіг недуги?
— Вірус розмножується в організмі людини протягом 7 й до 50 днів, тобто інкубаційний період триває від тижня до півтора місяця. Перші симптоми гепатиту A не дають можливості для швидкого діагностування: хворий швидко втомлюється, часто відчуває безпричинну слабкість; іноді буває головний біль; часто трапляється нудота, блювання; ще один симптом гепатиту А — хворі часто скаржаться на шкірний свербіж і біль у м’язах і суглобах; практично завжди спостерігається незначне: 37–38,5°С підвищення температури; у дітей часто буває діарея.
Усі ці розмиті симптоми гепатиту А тривають зазвичай близько тижня, це так званий переджовтяничний період гепатиту A. За ним наступає жовтяничний період, коли шкірні покриви, склери очей і слизові набувають ясно видимого жовтого забарвлення, сеча темніє і знебарвлюється кал.
Саме у цей період самопочуття хворого дещо поліпшується. Жовтяниця триває від тижня до півтора-двох місяців, після неї починається відновлення. Найчастіше гепатит A закінчується повним одужанням, але період відновлення може затягнутися на досить тривалий період — до півроку.
— Як проводиться діагностика вірусного гепатиту А?
— Для постановки діагнозу необхідно зробити біохімічний аналіз крові і сечі, щоб визначити показники рівня білірубіну, печінкових ферментів аланінамінотрансферази (АЛТ), альбуміну або протромбінового часу. Це дозволяє встановити діагноз і визначити ступінь ураження печінки та призначити необхідну терапію. При ураженнях паренхіми печінки рівень АЛТ збільшується у 8–10 разів.
Остаточний діагноз установлюється після аналізу на маркери вірусного гепатиту: антитіла класу М до вірусу гепатиту A, наприклад, свідчать про гостру інфекцію, у той час як антитіла класу G до вірусу гепатиту A зберігаються в крові довічно і свідчать про те, що чоловік перехворів на гепатит A якийсь час назад.
— Як саме лікують гепатит А?
— Усім хворим на гепатит A (як і гепатит будь-якої іншої форми) рекомендується відмовитись або принаймні знизити вживання алкоголю, який є справжньою отрутою для ураженої вірусом печінки. Рекомендується також усім хворим дотримуватися постільного режиму, дієти (п’ятий лікувальний стіл) та прийом препаратів, котрі захищають печінку, — гепапротекторів.
Іноді захворювання набирає дуже важкої форми, запальний процес не дозволяє печінці справлятися з основними її функціями. У таких випадках проводиться комплексна терапія симптоматичної і дезінтоксикаційної дії. Хворому вводять спеціальні розчини для розведення крові і якнайшвидшого виведення токсинів, глюкозу, вітаміни — для зниження концентрації токсинів та забезпечення клітин печінки матеріалом для відновлення.
Як правило, навіть при тяжкій формі перебігу гепатиту A через півроку (іноді довше) функції печінки повністю відновлюються.
— Які профілактичні заходи рекомендуються, аби запобігти зараженню?
— Для самозахисту від будь-якої хвороби брудних рук дуже корисно дотримуватися правил особистої гігієни. Але найкращою і надійнішою профілактикою проти гепатиту А сьогодні є щеплення від нього. Існують дуже потужні вакцини, термін дії яких обчислюється від шести до десяти років. А дотримання правил особистої гігієни теж ніхто не скасовував.
Щеплення рекомендується робити всім людям, котрі прямують у відпустку або на роботу в райони з високим рівнем захворюваності на гепатит A, дітям від 3 років, які проживають у районах із високим рівнем захворюваності, а також спеціалістам і працівникам дитячих садків, інфекційних відділень лікарень, закладів громадського харчування і водопостачання.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».