Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 24 Жовтень 2019 22:01

Гіпертонія: Що робити?

Rate this item
(1 Vote)

Як часто ви відчуваєте запаморочення, особливо коли швидко встаєте з ліжка або крісла? Ви страждаєте на метеопатію? Ви відчуваєте сонливість, у вас холодні руки та ноги? Все це може бути виявом гіпотонії — низького кров’яного (артеріального) тиску.
На щастя, подібне явище можна контролювати, але спочатку слід розібратися в причинах гіпотонії та зрозуміти, чому хтось до неї схильний, а хтось — ні. За порадами з цього приводу ми звернулися до фахівця — лікаря-кардіолога Галини Василівни АНДРІЄВСЬКОЇ.

— Тож які причини гіпотонії?
— Слід відразу зауважити, що гіпотонія не розглядається як самостійне захворювання, а є симптомом того чи іншого порушення. Гіпотонія може розвиватися на тлі перебігу таких захворювань, як анемія, ниркова недостатність, епілепсія, діабет. Низький тиск може бути наслідком великих опіків, тривалого зневоднення (наприклад, за тяжкої діареї) і стресу.
Зниження артеріального тиску може бути побічним ефектом під час терапії певною групою ліків, наприклад психотропною або антиаритмічною. У такому разі йдеться про гіпотонію вторинного типу. Основною ж причиною найчастіше виступають захворювання серцево-судинної системи.
Дослідники виявили, що люди, які страждають на гіпотонію, мають недостатню еластичність стінок артерій — кров тече повільніше і з меншим тиском. У результаті тканини організму гірше забезпечуються киснем, що, у свою чергу, призводить до симптомів зниженого АТ. У більшості випадків подібні порушення у структурі судин мають генетичну основу.
Люди з низьким кров’яним тиском почуваються гірше найчастіше вранці і після різкого переходу з положення лежачи до положення стоячи. Пацієнти з гіпотензією частіше скаржаться на прискорене серцебиття, холод у ногах, недостатню концентрацію уваги, депресивні настрої, шум у вухах, погане самопочуття під час перебування на спеці.
Низький кров’яний тиск часто є причиною підвищеної чутливості до змін атмосферного тиску, тому в багатьох пацієнтів із гіпотензією, наприклад, перед початком дощу наявний головний біль.
— Якою ж має бути допомога за низького тиску?
— За допомогою ліків важко постійно контролювати артеріальний тиск, підтримуючи його на відповідному рівні. До того ж медикаментозне лікування гіпотонії повинно проводитися під контролем кардіолога або терапевта.
Але що робити пацієнтам із гіпотонією у повсякденному житті? У неприємних ситуаціях, коли тиск спричиняє занепокоєння, можна випити чашечку натуральної кави, стакан кока-коли або так званий енергетичний напій.
Ці продукти містять кофеїн, який стимулює центральну нервову систему, вазомоторний і дихальний центри. Вони дозволяють на якийсь час ледь підвищити артеріальний тиск, тим самим полегшивши стан. Кардіологи рекомендують пити натуральну каву, але у невеликих кількостях, наприклад не більше 150 мл на день.
— А що можна порадити людям із низьким тиском у повсякденному житті?
— Якщо у вас низький кров’яний тиск, дотримуйтеся певних правил. Вони допоможуть уникнути неприємних наслідків гіпотонії, таких як непритомність, запаморочення, нудота.
— Тож що можна порадити пацієнтам, які страждають від низького артеріального тиску?
— Слід уникати різких змін положення. Після пробудження рекомендується кілька хвилин спокійно полежати, а потім сісти на край ліжка і тільки після цього повільно підвестися; перед тим як устати вранці, ще лежачи в ліжку, можна зробити сухий масаж — масажувати руки і ноги рушником.
Після чого корисно буде прийняти прохолодний душ; уникати тривалого перебування на сонці, адже спека і задушливі приміщення — головні вороги гіпотоніків.
Важливо також регулярно робити фізичні вправи. Рекомендується займатися спортом, що допоможе зробити судини еластичнішими, а значить — зменшити прояви гіпотонії. Плавання, аеробіка, біг, їзда на велосипеді стануть чудовими варіантами підтримки здоров’я для пацієнтів із низьким тиском.
Не варто також курити. Нікотин, присутній у сигаретах, має негативний вплив на судини і є не останнім провокатором кардіологічних патологій. Навіть пасивне куріння здатне ускладнити перебіг серцево-судинних захворювань.
Потрібно харчуватися регулярно. Голодування може призвести до падіння артеріального тиску, оскільки знижує рівень цукру в крові. Рекомендується вживати багато фруктів, овочів, горіхів (часто, невеликими порціями), але при цьому звести до мінімуму кількість тваринних жирів у своєму раціоні.
Важливо випивати не менше 2 л води на день. Під час спекотної погоди та занять спортом слід випивати достатню кількість очищеної води без газу. Така необхідність пов’язана з підвищеним потовиділенням, яке, у свою чергу, може спричинити зниження артеріального тиску.
— А як бути, якщо гіпотоніку різко стало зле?
— Перш за все провітріть приміщення або увімкніть кондиціонер. Розстебніть або зніміть одяг. Вмийтеся прохолодною водою, намочивши і вуха (в них багата мережа кровоносних судин). Ляжте на спину, підклавши під ноги подушки. Так посилиться приплив крові до голови. На лоб покладіть змочений у холодній воді рушник. Випийте міцного солодкого чаю або кави. Можна з цукеркою або шматочком чорного шоколаду.
Прогуляйтеся на свіжому повітрі, якщо немає запаморочення. Фізична активність сприяє підвищенню тиску. Якщо ж це не допомагає, то можна розсмоктати таблетку з діючою речовиною кофеїн-бензоат натрію або кофеїну просто.
Якщо ж у вас хронічна гіпотонія, тоді варто випити прописані лікарем препарати, які діють на судинний тонус, або ж стероїдний гормон. Ліки призначає лише медик. Якщо на тлі звичних нормальних або високих цифр тиску раптово тиск упав, виник біль у грудях або животі, з’явилася задишка або кашель, то негайно викликайте швидку.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».