Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 16 Березень 2019 11:18

Міцний імунітет – запорука здоров'я

Rate this item
(0 votes)

Усі ми в кур­сі, що іму­ні­тет під­три­мує на­ше здо­ров’я на на­леж­но­му рів­ні, дає змо­гу ра­ді­ти жит­тю, на­вча­ти­ся, доб­ре пра­цю­ва­ти, тво­ри­ти, рос­ти­ти ді­тей. Іму­ні­тет — це здат­ність на­шо­го ор­га­ніз­му про­ти­стоя­ти ін­фек­цій­ним та ін­шим шкід­ли­вим фак­то­рам у до­вкіл­лі.
Піс­ля мо­роз­ної зи­ми, яка по­віль­но від­сту­пає й уреш­ті-решт від­дасть пра­ва вес­ні, своє­час­но бу­де всім нам под­ба­ти про гар­ний іму­ні­тет. Бо різ­кі змі­ни тем­пе­ра­ту­ри, вог­ка, кап­риз­на по­го­да ран­ньої вес­ни не­се не­без­пе­ку для на­шо­го здо­ров’я що­до ви­ник­нен­ня гос­трих рес­пі­ра­тор­них ін­фек­цій, гри­пу та їх ус­клад­нен­ня.
Що ж та­ке іму­ні­тет та як йо­го зміц­ню­ва­ти сві­до­мо? Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — лі­ка­ря-іму­но­ло­га Гри­го­рія Фе­до­ро­ви­ча ОКУН­ЦЯ.

— Для по­чат­ку вар­то, ма­буть, ви­зна­чи­ти пред­мет роз­гля­ду — себ­то що то є іму­ні­тет з по­зи­цій на­уки?
— Імунітет від латинського immunitas — «вільний», «захищений». Це, власне, сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротись із чужорідними чинниками: бактеріями, вірусами, найпростішими, гельмінтами, їхніми токсинами, різноманітними хімічними речовинами тощо.
Основна функція імунної системи спрямована на виявлення змін у внутрішньому середовищі організму й усунення їх, тобто імунітет зберігає власну біологічну індивідуальність і сталість внутрішнього середовища.
У людини існує здатність набувати активний імунітет як відповідь на інфекцію або введення вакцин. Він обумовлений функцією клітин імунної системи, центральне місце серед яких займають лімфоцити, антитіла тощо. Набутий пасивний імунітет передається дитині з молоком матері або при штучному введенні антитіл.
— Як під­три­му­ва­ти іму­ні­тет на на­леж­но­му рів­ні?
— Варто відразу нагадати, що у нашій сонячній їжі, яка складається з овочів і фруктів, багато мінеральних речовин та мікроелементів, що позитивно впливають на обмін речовин в організмі, зміцнюючи імунітет. Тому бажано у харчовий раціон у теперішній час включати якомога більше свіжих соків, салатів з овочів, свіжих фруктів, сухофруктів (курага, чорнослив) та узварів із них, напоїв із калини, а також горіхи.
До речі, у квашеній капусті вітамін С, такий необхідний для профілактики респіраторних інфекцій, зберігається краще, аніж у свіжій. А яблука — продукт місцевий і корисний, та й придбати його не проблема. Наші борщі, розсольники, різноманітні каші — скарбниця здоров’я з вмісту вітамінів, мінеральних речовин, рослинного білка.
— А чи прин­ци­по­во, як са­ме го­тує­ть­ся їжа?
— Так. Для максимального збереження поживних речовин у продуктах велике значення має технологія приготування страв. Варена, тушкована їжа найбільш корисна. Чим менше їмо смаженого, тим здоровіші наші органи травлення і, відповідно, усі наші органи, кращий імунітет.
Щодо м’ясопродуктів, рибопродуктів, молока, яєць, то ці продукти нам необхідні як білкові, і в першу чергу вони потрібні дітям і підліткам, чий організм росте і формується. Та в усьому слід дотримуватися золотої середини, тобто почуття міри.
— Чи по­зна­чає­ть­ся на ста­ні іму­ні­те­ту до­три­ман­ня нор­маль­ної ма­си ті­ла?
— Звичайно. У 60х роках минулого століття (роки мого дитинства) дуже мало було дітей та дорослих із надмірною вагою. Той оптимальний режим дня, режим харчування, мережа дієтичних їдалень, а з ними і здоровий спосіб життя були нормою життя.
Перепрошую любителів екзотичних продуктів і незвичних смаків, але часник, цибуля, хрін входили у щоденний раціон харчування кожної родини, ці фітонцидні продукти вживали зазвичай у час, ближчий до вечора.
Замість чіпсів і сухариків були в нас смажена картопля з оселедцем, скоринка житнього хліба, натерта часником. Добре, що смак до таких домашніх харчів не змінився в нашого народу й нині.
— А на під­три­ман­ня іму­ні­те­ту за­нят­тя спор­том і фіз­куль­ту­рою ма­ють ве­ли­кий вплив?
— Звісно, мають. Спортивні досягнення українців добре відомі у світі, з’являються нові імена й нині. На жаль, зараз утрачено масовість занять спортом, не так багато людей, дбаючи про здоров’я своїх дітей, спроможні сьогодні відправити їх до спортивних секцій, тренажерних залів, у басейн.
Серед мого шкільного покоління було чимало відомих спортсменів. А хто великим спортом не займався, бігав на лижах, на ковзанах узимку, а влітку — в парку, на стадіоні, купався, робив ранкову гімнастику. Й по сьогоднішній день цей індивідуальний спорт залишається з нами.
Ті, хто з дитинства дружив із фізкультурою, спортом, не розгубились у житті, знайшли в собі силу, здоров’я здобути гарну освіту, роботу. З давніхдавен і дотепер фізичні вправи, загартування були в пошані, бо підтримували на належному рівні наші життєві сили, імунітет, здоров’я.
— Як по­зна­чаю­ть­ся на ста­ні іму­ні­те­ту шкід­ли­ві звич­ки?
— Шкідливі звички — куріння, надмірне вживання алкоголю — різко знижують імунітет. Про наркоманію годі й говорити. Дівчина — майбутня мама — задоволена тим, що курить, бо так чинять її подруги.
На жаль, не раз бачив, як дівчина, досягнувши повноліття, із гордістю показує свій паспорт у магазині, щоби купити сигарети. Мабуть, куритиме і вагітною, і коли дитину годуватиме грудним молоком. Про такі випадки знаю. Яка незрілість, несвідомість душі, а страждають діти, часто хворіють, бо який від нікотину може бути імунітет?
Усім нам, українцям, слід робити більш упевнені кроки у вихованні в молоді здорових гігієнічних, моральних, духовних звичок. Та у першу чергу самі маємо бути взірцем.
І як завжди, згадаємо про наші цікаві захоплення, нашу творчість, котрі дарують нам радість, піднесений настрій у житті, а це означає оздоровлення душі й тіла. І ще отака порада: якщо сучасна медицина радить проводити щеплення проти інфекцій, їх треба робити, якщо немає протипоказань.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».