Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Листопад 2018 18:47

Що треба знати про гепатит А?

Rate this item
(0 votes)

Ли­ше про­тя­гом остан­ніх двох тиж­нів в Ук­раї­ні, зок­ре­ма на Львів­щи­ні, Іва­но-Фран­ків­щи­ні та Оде­щи­ні, на ге­па­тит А за­хво­рі­ли по­над 3 де­сят­ки на­ших кра­ян — ма­лих та до­рос­лих.
Як­що звер­ну­ти­ся до ста­тис­ти­ки ми­ну­ло­го ро­ку, то ми по­ба­чи­мо три­вож­ну тен­ден­цію під­ви­щен­ня рів­ня за­хво­рю­ва­но­сті на цю не­ду­гу по­рів­ня­но з по­пе­ред­нім пе­ріо­дом на 9%.

Так, в Ук­раї­ні 2017 ро­ку кіль­кість ви­пад­ків за­хво­рю­ван­ня на ге­па­тит А, за да­ни­ми Цен­тру гро­мад­сько­го здо­ров’я, пе­ре­ви­щи­ла дві з по­ло­ви­ною ти­ся­чі.
От­же, за­гро­за по­ши­рен­ня цієї не­ду­ги за­ли­шає­ть­ся ак­ту­аль­ною для на­се­лен­ня. То­му ми й ви­рі­ши­ли звер­ну­ти­ся за роз’­яс­нен­ня­ми що­до цієї проб­ле­ми до фа­хів­ця — лі­ка­ря-ін­фек­ціо­ніс­та Гав­ри­ла ГРИ­ЦАЯ.

— Гепатит А — це захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвитку хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю.
За даними Всесвітньої організації здоров’я, майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.
— Як пе­ре­дає­ть­ся ге­па­тит А?
— Гепатит А найчастіше передається фекальнооральним шляхом. Тобто ви можете заразитися гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Як повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалося через воду, фіксуються нечасто.
У домашніх умовах гепатит А в основному передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук. Вірус гепатиту А також може передаватися при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.
— А які симп­то­ми ха­рак­тер­ні для ге­па­ти­ту А?
— Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі. Найчастіше це: підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття у животі, сеча стає темнішою, відбувається пожовтіння шкіри і білків очей.
Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно всі названі симптоми. Наприклад, в інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла або звичний колір сечі.
Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більш того, у дітей до 6 років нерідко відсутні будьякі симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10% малечі, яка захворіла.
У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з’являється в 70% випадків. Важка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються в осіб, яким понад 65 років. Іноді відбуваються рецидиви гепатиту А.
Так, у людини, яка щойно одужала, знову з’являються симптоми хвороби. Проте після ще одного епізоду хвороби настає повне одужання.
— А хто пе­ре­бу­ває в зо­ні ри­зи­ку?
— За даними ВООЗ, найчастіше гепатит А з’являється у дітей раннього віку. Однак захворіти може кожен. Основні фактори ризику — це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, прийом рекреаційних препаратів, проживання з інфікованою людиною, сексуальні контакти з людиною, в якої гостра форма гепатиту А, поїздки у регіони з високою епідемічністю.
— Як про­во­дить­ся до­дат­ко­ва діа­гно­сти­ка за­хво­рю­ван­ня?
— Застосовують лабораторні методи обстежень. Провадять також серологічні дослідження сироватки крові як основи для діагностики етіології недуги. В окремих випадках проводиться біопсія печінки, коли виникають сумніви щодо діагнозу.
— А як від­бу­ває­ть­ся лі­ку­ван­ня не­ду­ги?
— Немає етіологічного лікування. У випадках із тяжким перебігом або з ускладненнями може бути госпіталізація. Метою лікування є зберігання відповідного стану живлення та гідратації.
Необхідно обмежити фізичну активність у гострий період та впродовж місяця після одужання. Застосовується дієта та лікування рідинами. Дієта — відповідна до енергетичних потреб (зазвичай 2000 ккал/добу, 70% — легкозасвоюваних вуглеводів, 10–20% — жирів та 10% — білків).
Поступово вона розширюється відповідно до індивідуального сприйняття. Повернення до нормальної дієти відбувається впродовж півроку. У випадку посиленого блювання та симптомів зневоднення необхідне наводнення та живлення через зонд (шлунковий або кишковий) або парентеральне. Забороняється вживання алкоголю впродовж півроку, а також значно обмежується його вживання до року.
Часом застосовують протисвербіжні засоби. Обов’язковою є відмова від лікарських засобів, що метаболізуються у печінці або викликають холестаз — у гострому періоді та періоді реконвалесценції, тобто періоді видужування від будьякої хвороби після зникнення яскраво виявлених клінічних її ознак.
— Чи мож­на го­во­ри­ти про про­фі­лак­ти­ку ге­па­ти­ту А?
— Звісно, можна. Оскільки гепатит А найчастіше передається фекальнооральним шляхом, то перш за все вберегти від хвороби допоможе дотримання санітарних норм.
Профілактика гепатиту А включає: дотримання правил особистої гігієни. Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету. Слід споживати виключно кип’ячену воду. Перед вживанням кип’ятіть воду впродовж 10 хвилин, а потім дайте їй відстоятися.
Знана річ, їсти можна лише чисті фрукти і овочі. Тож ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням.
У разі виникнення негараздів слід відмовитися від самолікування. Лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування.
На сьогодні також існує вакцина, що може надати додатковий захист від гепатиту А.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».