Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Вересень 2018 16:19

Диклофенак збільшує ризик інсульту і серцевого нападу

Rate this item
(0 votes)

Дослідницька група з лікарні Орхуського університету в Данії назвала поширений препарат, який на 50% збільшує ризик інсульту та серцевого нападу. Також люди, які приймали його, потрапили під більш високу загрозу шлунково-кишкової кровотечі.
Йдеться про диклофенак або його аналоги — волтарен і солазу. Диклофенак — нестероїдний протизапальний препарат, який використовується для полегшення болю в суглобах, а також зубного болю.
Дослідники вважають, що прийшов час визнати потенційну загрозу для здоров’я, що несе диклофенак, і зменшити його використання, а також препарат має бути доступним тільки за рецептом.

Також при призначенні його слід попереджати пацієнтів про небезпеку застосування.
Такі висновки зроблено у масштабному дослідженні понад 6,3 млн людей. У ньому пацієнти 46–49 років вживали різні болезаспокійливі ліки за рік до початку дослідження.
Виявлено, що диклофенак в основному був пов’язаний зі збільшенням частоти серйозних серцевих проблем та ускладнень — нерегулярним серцевим ритмом, ішемічним інсультом, серцевою недостатністю та серцевим нападом протягом 30 днів після початку лікування порівняно з ібупрофеном, напроксеном або парацетамолом.
З кожним роком прийому диклофенаку ризик зростав. Група пацієнтів, яка на початку дослідження мала ще низький ризик, після продовження прийому препарату більше страждала від серцевих нападів та інсультів, ніж ті, хто приймав ібупрофен і напроксен.
У тих, хто взагалі не вживав цих ліків, серцеві напади або інсульти порівняно з тими, хто їх приймав, відзначалися в чотири рази рідше.

 

ТАК ПРОСТО МОЖНА ЗНИЗИТИ РИЗИК СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ НА ЧВЕРТЬ

За словами американських дослідників, ризик серцевої недостатності можна знизити на чверть, якщо практикувати щоденну 20-хвилинну прогулянку.
Нещодавно у кількох дослідженнях було вивчено, як вправи впливають на ризик серцевих нападів і високого кров’яного тиску, проте мало було робіт щодо серцевої недостатності і руху.
Учені із США знайшли переваги прогулянок і ходьби. Їхнє дослідження, в якому взяли участь понад 137 тисяч жінок у віці від 50 до 79 років, підтвердило, що вправи знижують загальний ризик серцевої недостатності на 25% і настільки ж ефективні, як і ліки.
Результати свідчать про те, що значення має кількість, а не інтенсивність фізичної активності, а ходьба є одним із найбільш ефективних методів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».