Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 16:30

Україну накрила третя хвиля сезонної алергії

Rate this item
(0 votes)

Пов’язано це з цвітінням амброзії, полину і лободи. Про це повідомила лікар-алерголог, кандидат медичних наук кафедри клінічної, лабораторної імунології і алергології НМАПО ім. П. Л. Шупика Тетяна Бондаренко.
«В Україні сезон алергічних симптомів (поліноз) починається навесні у березні, коли зацвітають берези, вільхи, тополі. Друга хвиля — кінець травня — середина липня, коли порошать лугові та газонні трави.
Третя хвиля — із середини серпня до середини вересня, коли цвіте амброзія, полин, лобода та інші бур’яни, найбільш поширені в нашій країні. Ось зараз ми цей сезон і спостерігаємо.

Зараз пацієнти скаржаться на виділення з носа, бронхообструкцію. Якщо говорити про полінози — це алергічна реакція на пилок рослин, то в році спостерігається три таких піки», — зазначила Тетяна Бондаренко.
Вона підкреслила, що дуже важливо при таких станах не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів.
«Якщо людина помітила у себе якісь незвичайні симптоми, коли на тлі повного благополуччя потік ніс, виділення рясні, супроводжуються чханням, і складно зрозуміти, чи це застуда. Адже літо, спекотно, плюс кондиціонери, перепади температури.
Переплутати такий стан із нежиттю дуже легко. І тільки коли ці симптоми повторюються з року в рік в один і той же час, пацієнт починає розуміти, що це не застуда, а, напевне, алергічний симптом.
Також пацієнта може турбувати свербіж, почервоніння шкіри, виділення з очей. Деякі можуть відчувати порушення дихання, задишку, сухий, надсадний кашель, особливо у вечірній або нічний час.
Коли такі напади повторюються, це свідчить про алергію. У зв’язку з цим деякі можуть страждати і на алергічні дерматити. Це — найпоширеніші симптоми полінозу», — пояснює лікар.
Алерголог попереджає: якщо такі стани не почати лікувати або проводити профілактику, хвороба дуже швидко прогресуватиме, погіршуючи стан здоров’я людини.
«Будь-який вид алергії — це снігова куля. Якщо алергією не займатися, то спектр алергенів із часом розширюється: сьогодні реакція на амброзію — завтра на газонні трави, через сезон уже може спостерігатися реакція на весняні рослини. Може посилитися перехресна реактивність.
Наприклад, людина раніше не могла дихати пилком певних рослин, а потім уже і їсти певні продукти. Якщо у людини алергія на пилок берези, то яблуко має схожі структури і, з’їдаючи яблуко взимку, у людини можуть з’явитися такі ж симптоми.
Або, якщо у людини алергія на цвітіння злаків, із часом може проявитись алергія на хлібобулочні вироби. Амброзія, лобода і полин мають перехресну реактивність із бананами й динею.
Тобто літні алергічні реакції можуть уже спостерігатись і взимку. І замість сезонного алергічного стану ми отримуємо цілорічне», — застерігає лікар.
«Стан, коли тече з носа або червоніють і сльозяться очі, може посилитись і перерости в таке важке явище, як бронхообструкція. Був алергічний риніт — отримали бронхіальну астму. А це вже звуження бронхів, немає нормального дихання, виникає брак кисню — гіпоксія...
І далі пішли ускладнення: захворювання серцево-судинної системи, інші важкі стани. Тому при перших підозрах на алергію необхідно звернутися до лікаря. Зараз є такі аналізи, коли алергени розбиваються на молекулярну структуру, і пацієнтові чітко розписують, коли і які продукти можна або не можна їсти», — зазначає Бондаренко.
Вона підкреслює, що пацієнт повинен знати свій спектр алергенів. «Якщо, наприклад, у людини є реакція на пилок, йому ні в якому разі не можна лікуватися травами, пити чаї з травами, вживати визначені спеції. Це — перехрести, що посилюють протікання хвороби.
Пацієнт повинен знати про таблиці перехресної реактивності. Під час цвітіння певної рослини не можна вживати продукти, які посилюють цей процес. Під час цвітіння берези не можна вживати яблука тощо», — наголосила Бондаренко.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».