Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Травень 2018 19:04

Як позбутися наслідків зимової сплячки?

Rate this item
(0 votes)

Весна добігає кінця, на порозі літо, але багато хто ще не готовий до інтенсивних випробувань і навантажень найактивнішого періоду року — до купань-пірнань, сонячних ванн досхочу-відвалу, пивних чемпіонатів, ігор у футбол і волейбол на пляжних майданчиках, трудових подвигів на честь товаришів, які вирушили у відпустку...
Тож як швидко і головне — без шкоди для здоров’я можна набрати «бойову» літню форму? Про це ми розпитали фахівця-гігієніста — кандидата медичних наук, доцента Любов КІЦУЛУ.

— Весняні зміни в організмі людини пов’язані з дією сонячної енергії. З поверхні Землі ми отримуємо її потоки. З приходом повної весни вони стають більш інтенсивними.
У свою чергу, планета захищає всіх живих істот: атмосфера, магнітне поле гасять жорстке рентгенівське випромінювання. У холодну пору року Земля максимально віддаляється від Сонця. Цим можна пояснити знижене освітлення, короткий світловий день. І людські «механізми» впадають у сплячку.
Але з настанням весни, приходом повноцінного тепла цей потік помітно збільшується: планета наближається до джерела енергії. Ми прокидаємося, намагаємося переробити тепло, що звалилося з космосу. Однак це не завжди виходить. У людині може щось зламатися.
І на цьому ґрунті виникає велика ймовірність весняного загострення багатьох захворювань. Наприклад, патологій шлунка, дванадцятипалої кишки, носоглотки, дихальних шляхів й особливо серцево-судинної системи. Знову прокидаються й різноманітні застудні стани — біль у горлі, кашель, нежить тощо.
— Деякі люди, яких жартома називають «живими барометрами», відчувають на собі вплив погодних факторів...
— Такі перепади погоди можуть призвести до фізичних нездужань, які визначаються фахівцями як метеочутливість. Причому у жінок вона виникає в три рази частіше, ніж у чоловіків.
Узагалі, для здорової людини метеорологічні коливання, як правило, не є небезпечними. Навіть навпаки, вони тренують його пристосовницькі механізми, перевіряють організм на міцність. Це дуже схоже на загартовування...
Але якщо людина має букет захворювань або перебуває в ослабленому стані, зміна температури повітря може призвести до хвороби, іноді з тяжкими наслідками. Найбільш метеозалежні — літні люди. Але одні хворіють, передчуваючи зміну погоди, інші — у дні метеорологічних коливань, а треті — наприклад, після потепління.
— Чому так відбувається?
— Це загадка, на яку досі вчені не можуть знайти відповіді. На стику пір року навіть тим, хто на здоров’я не скаржиться, варто захистити свій організм від перепадів температур. Це нескладно зробити і в домашніх умовах.
Здоровим людям досить застосовувати загальнозміцнюючі препарати, вітаміни, біостимулятори, відвари з трав — женьшеню, лимонника. Тим, хто страждає на хронічні захворювання, рекомендується пройти весь комплекс медичних процедур і обов’язково запастися необхідними ліками.
— Тож які вітамінні препарати варто застосувати для швидкої адаптації до літніх навантажень?
— Зараз це актуально як ніколи. Ви, напевне, помічали, що навесні хочеться чогось свіженького. Ми із задоволенням їмо зелену цибулю, петрушку, кріп, хоча взимку спокійно обходилися без них. Це пов’язано з весняною генетичною перебудовою ритму вироблення ферментів і гормонів шлунково-кишкового тракту.
Організм людини потребує додаткового підживлення — не тільки смачною, але й здоровою їжею, яка містить у собі максимум вітамінів. В іншому випадку нам загрожує дуже неприємне захворювання під назвою «авітаміноз». Це — хворобливий стан, що характеризується нестачею в організмі одного або декількох вітамінів. Причина — неповноцінне харчування взимку.
Про те, яких речовин не вистачає в організмі, розповість ваше обличчя. Наприклад, дефіцит вітаміну В2 характеризується різзю і почервонінням в очах, тріщинами в куточках рота.
Нестачею вітаміну А можна пояснити сухість шкіри, появу висипу на обличчі, випадання волосся. Якщо недостатньо вітаміну С, можлива кровоточивість ясен і навіть цинга.
Відсутність вітаміну В1 викликає нервове виснаження, шкірні захворювання, перевтому. Це все — неприємні наслідки неправильного харчування... Але якщо вчасно зайнятися своїм здоров’ям, можна їх уникнути.
Сприятливий оздоровчий вплив на організм надасть настій кореня аралії. Приймають його натщесерце по 10–20 крапель щоранку. Ідеальне джерело вітамінів — свіжовичавлені соки. Наприклад, овочевий коктейль із соків моркви, буряка і селери. У приготовлене зілля рекомендую додати воду і мед. Для поповнення дефіциту вітамінів на ранній стадії дуже корисно пити трав’яний напій «Здоров’я».
— У теплу пору року на міцність перевіряється не тільки фізичне здоров’я, але й психіка — чомусь раптом хочеться закохатися, звернути гори на виробництві, зробити відкриття в науці, писати вірші...
— Так хочеться закохатися, говорите? Серцевим поривам лікарі дають своє пояснення. У морози ми мало рухаємося, до мінімуму звужується коло спілкування. І це відбувається незалежно від нашого бажання.
З приходом тепла людина стає більш активною. Отже, змінюється її гормональний фон. Ці зміни справляють свою дію на мозок. Почуття загострюються, і не тільки любовні.
Навесні реєструється дуже багато розладів психіки. Сезон або провокує напади хвороби, або впливає на емоційний стан людини. Наприклад, багато хто відчуває себе загубленим, спустошеним, втрачає радість життя... Це ще не хвороба, і з таким станом можна боротися самотужки.
— Як же це зробити?
— Єдиного універсального рецепта не існує. Дієвий тільки індивідуальний підхід. Усе дуже просто: треба займатися тим, що дійсно приносить радість. Любите кататися на велосипеді — на здоров’я. Або вишивати хрестиком — будь ласка! Аби це допомогло вийти з депресії...
Кращий спосіб привести організм у тонус — зайнятися фізкультурою. Це корисно і приємно. Особливо на природі. Однак не варто перенавантажувати себе. Це небезпечно! За період прохолодної погоди тонус м’язів значно знизився, серцево-судинна система давно не тренувалася.
Тому підвищуйте навантаження поступово. Інакше ризикуєте замість користі отримати шкоду. До того ж, вирушаючи за місто, перевірте вміст аптечки. У ній обов’язково має бути все необхідне не тільки для вас, але й для близьких людей.
Більше гуляйте на свіжому повітрі, повертаючись із роботи, пройдіть неспішно частину шляху. Рух у прямому сенсі слова — життя!
Будівельники твердять, що літо — найкращий час для ремонту у квартирі. Природа розквітає, час уже б і житлу стати кращим. Випробувано на собі — хороший спосіб позбутися від зимової туги. І для сезонних депресій часу не залишиться.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».