Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Травень 2018 08:03

Як урятувати зуби?

Rate this item
(0 votes)

За оцінками експертів, переважна більшість захворювань у стоматології пов’язана з інфекційно-запальними процесами, що відбуваються в зубах, тканинах періодонту, пародонту, слизовій оболонці порожнини рота.
Одне слово, запальні процеси у зубі й оточуючих його тканинах — поширене явище. За відсутності лікування ці захворювання провокують утрату зубів.
Як же врятувати зуби? Про це ми розпитали фахівця — кандидата медичних наук, доцента Вікторію ДОВГАНИК.

— Чим же зумовлюється запалення у ротовій порожнині?
— Поява запалення в ротовій порожнині може бути викликана порушенням кровопостачання й іннервації тканин пародонту, поширенням патогенних мікроорганізмів.
Причиною цього є соматичні захворювання, ендокринна або судинна патологія, прийом деяких препаратів, а також зовнішні чинники — недостатня гігієна рота, авітаміноз, нераціональне харчування, травми, куріння, карієс, старі пломби. У результаті потрапляння інфекції зуб втрачає опору або частину твердих тканин.
— Які існують найбільш поширені запальні захворювання зубів і ясен?
— Гінгівіти, запальні захворювання ясен, як правило, розвиваються в дитячому і молодому віці. Часто саме вони стають причиною подальшого глибокого ураження апарата зубів.
Гінгівіт може виникнути як самостійне захворювання або супроводжувати інші захворювання. Основну роль у розвитку гінгівіту відіграють мікроорганізми, що містяться у зубному нальоті.
Нерідко до появи запалення ясен призводить травма слизової оболонки ясен (зубним каменем, старою пломбою, краєм зруйнованого зуба, агресивною речовиною).
Запалення ясен також з’являється у людей при загальних бактеріальних і вірусних інфекціях, хворобах шлунково-кишкового тракту, на тлі ендокринних і судинних порушень, при авітамінозах, алергічних реакціях.
Сам по собі гінгівіт не порушує цілісності з’єднання ясна — зуб, але без належного лікування він може призвести до пародонтиту, ускладненням якого є розхитування і поступове випадання зубів.
— Як має проводитися лікування захворювання?
— Лікування гінгівітів включає позбавлення від зубного каменя і нальоту, дотримання правил гігієни порожнини рота. Призначають місцеве застосування антибактеріальних засобів й антисептиків. У перший день показано прийом знеболюючих.
Пародонтит — це запалення опорного апарата зуба, спровоковане відкладеннями бактеріального нальоту на зубах і яснах. Якщо цей наліт систематично не усувати, то на них утворюється зубний камінь, який із часом поглиблюється в ясна, даючи зелене світло безперешкодному розмноженню бактерій.
Якщо захворювання вчасно не розпізнати і не почати лікування, починається атрофія опорного апарата зуба, що веде до його випадання.
— А що таке пульпіт і як діяти у разі його виникнення?
— Пульпітом називають запалення пульпи зуба — судинно-нервового пучка. Основна функція пульпи — харчування й іннервація зуба.
Найчастіше пульпіт є результатом запущеного карієсу, але також може виникнути через неякісну пломбу, неправильне обточування зуба під ортопедичні конструкції, термічний опік пульпи або пересушування дна порожнини зуба струменем води.
Зустрічається ретроградний пульпіт (інфікування відбувається через отвори кореневих каналів, розташованих на верхівках коренів). При пульпіті емаль зуба руйнується.
У гострому стані пульпіт супроводжується сильним і різким болем, що посилюється ввечері та вночі, і чутливістю до подразників. При хронічному пульпіті болю може не бути, або зуб реагує на гаряче. Якщо залишити пульпіт без уваги, то запалення перейде у кісткові структури щелепи.
Якщо захворювання пульпи оборотні (це буває в молодому віці), то лікування проводиться консервативним методом і відбувається так само, як лікування карієсу. Уражену порожнину обробляють медикаментами (антисептичними препаратами, антибіотиками).
Якщо захворювання запущене, застосовують хірургічний метод. Запалена пульпа видаляється, а канал кореня зуба заповнюється пломбувальними матеріалами.
— А що таке флюс?
— Флюс, або одонтогенний періостит, є гострим запаленням окістя щелепи. Запальний процес перебігає у пародонті, через який інфекція потрапляє в середину ясен. Найчастіше це захворювання є наслідком запущеного карієсу.
— У чому полягає лікування флюсу?
— Комплексне лікування флюсу передбачає розтин піднадкісткового гнійника і консервативне терапевтичне лікування. Якщо лікування було своєчасним і правильним, хворий зуб удається зберегти.
— Як проводиться відновлення зубів?
— Якщо запальний процес у ротовій порожнині став причиною часткового або повного руйнування одного або декількох зубів, сучасні методи протезування та імплантації зубів дозволяють людині повернути красиву і здорову усмішку.
Відновлення зубів можуть здійснювати кількома методами: заповненням порожнини зуба речовинами під колір зуба, установкою штифтів, установкою коронок. Найбільш відповідний метод підбирає лікуючий стоматолог з урахуванням особливостей і побажань пацієнта.
Найпопулярнішим методом відновлення є штифтове відновлення.
Метод штифтового відновлення дозволяє легко повернути колишню форму зуба. Зверніть увагу на те, що зуб-вкладка являє собою цільну конструкцію.
Це дозволяє забезпечити високу міцність протеза, на відміну від зубних коронок. Єдиний недолік даного методу відновлення зубів — це висока ймовірність розвитку відколів і вторинного карієсу, у деяких випадках вкладка починає темніти.
Ще один метод відновлення зубів — за допомогою коронки. Переваги даного методу в тому, що протез герметично фіксується. А це означає, що під нього не потрапляють мікроби, залишки їжі або слина, тобто це гарантія того, що у пацієнта не з’явиться карієс.
Коронки досить міцні і не змінюють свого кольору з плином часу. Якщо була поставлена коронка з неякісних матеріалів, то через певний час у роті під коронкою почнеться процес окислення. Як результат — нагноєння, флюси, запалення ясен.
У будь-якому разі коронка буде негативно впливати на сусідні зуби і ясна через свою жорсткість. Утім, метод відновлення зубів за допомогою коронки виглядає досить естетично і дозволяє за короткий проміжок часу повернути колишню усмішку.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».