Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 17:38

Овоч здатний відновлювати легені колишніх курців

Rate this item
(0 votes)

Щорічно понад 55% нікотинозалежних людей намагаються здобути перемогу над шкідливою звичкою. Відмова від сигарет дозволяє людині уникнути цілої низки захворювань, у тому числі хронічної обструктивної хвороби легенів і онкології.
Як тільки людина припиняє курити, його легені починають процес відновлення. Однак варто зазначити, що повна відмова від нікотину вже не допоможе повністю убезпечити себе від легеневих захворювань.

Крім того, завжди потрібно пам’ятати, що при досягненні 35 років функції цього органа починають знижуватися. Діафрагма слабшає, м’язи стають менш еластичними, змінюється форма альвеоли, а частина головного мозку, яка відповідає за регуляцію дихання, не може посилати настільки чіткі сигнали у легені, як раніше.
Учені провели дослідження, в результаті якого визначили, що багате на фрукти та овочі харчування може поліпшити роботу легенів, а курцям уникнути хронічної обструктивної хвороби легенів.
У 2002му, а також у 2012 роках фахівці запросили взяти участь в експерименті 650 німецьких, норвезьких громадян, а також мешканців Великобританії. Науковці вивчали раціон харчування добровольців і діагностували роботу легенів. У людей, які кинули курити, найбільш чітко простежувався зв’язок між дієтою і функціями легенів. У колишніх нікотинозалежних, у раціоні яких переважали помідори і фрукти, виявлена більш висока життєва ємність легенів.
Ті люди, що впоралися зі згубною звичкою, протягом десяти років харчувалися здоровою їжею, вживаючи більше трьох порцій фруктів і двох помідорів на день. Таким чином, стає ясно, що у процесі відновлення пошкоджених курінням легенів особливу роль відіграють окремі поживні речовини.
Аналогічний ефект така дієта має на легені літніх людей.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».