Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 18 Сiчень 2018 21:49

Регулярне недосипання зменшує об'єм головного мозку

Rate this item
(0 votes)

Кож­на лю­ди­на ра­но чи піз­но сти­кає­ть­ся з проб­ле­мою не­до­си­пан­ня. Ба­га­то­го­дин­на за­йня­тість про­тя­гом дня і ма­лень­кий від­рі­зок ча­су, кот­рий за­ли­ша­єть­ся для сну, при­зво­дять до то­го, що м’язи лю­ди­ни, нер­во­ві клі­ти­ни, гор­мо­наль­на ре­гу­ля­ція і ме­та­бо­лізм не всти­га­ють від­нов­лю­ва­ти­ся. Крім то­го, но­ве до­слі­джен­ня до­во­дить, що ре­гу­ляр­не не­до­си­пан­ня змен­шує об’­єм го­лов­но­го моз­ку.

Автори дослідження зазначають: невелика кількість часу, що виділяється для сну, сприяє більш швидкому процесу старіння мозку літніх людей. Брак у кожної години сну прискорює дегенерацію шлуночків мозку, а також впливає на зниження когнітивних здібностей людини. Люди, які регулярно відмовляють собі у повноцінному сні, можуть страждати на ожиріння, зниження якості роботи рефлексу самозбереження, бути неуважними. Крім цього, збільшується ризик розвитку цукрового діабету, захворювань серця і судин, психічних хвороб, депресивних станів і алкоголізму. У мозку людини можуть статись органічні зміни.
У дослідженні взяли участь 147 осіб. Вік добровольців варіювався від 20 до 84 років. Протягом 3,5 року фахівці періодично проводили МРТ головного мозку і просили відповідати на запитання анкети. За підсумками експерименту стало зрозумілим, що у людей, які погано сплять, досить швидко знижується об’єм головного мозку в таких зонах, як фронтальна і скронева. Найбільш виразно цей процес був помітний у людей, котрі досягли 60 років.
Клер Секстон, дослідник з Оксфордського університету, додала, що якщо сон дійсно впливає на процес старіння мозку, то цю проблему вирішити буде не так складно, оскільки існує безліч ефективних методик лікування порушення сну. Щоб нормалізувати ситуацію, потрібно буде лише вилікувати безсоння і поліпшити гігієну сну.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».