Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Грудень 2016 19:07

Алергія на спирт. Щоб це значило?

Rate this item
(0 votes)

Ко­лись, ро­ків два­дцять то­му, я їхав у по­їз­ді й су­сід по ку­пе за­про­по­ну­вав ви­пи­ти по сто гра­мів за успіш­ну по­до­рож без при­год. З чо­ти­рьох чо­ло­ві­ків один ка­те­го­рич­но від­мо­вив­ся пи­ти. А піс­ля на­по­лег­ли­вих роз­пи­ту­вань про при­чи­ни та­кої жит­тє­вої по­зи­ції від­мов­ник ко­рот­ко по­яс­нив: у ме­не алер­гія на спирт.
Ми не по­ві­ри­ли, що та­ке мож­ли­во, але від­че­пи­ли­ся — про­ти алер­гії не по­преш. Про це зна­ли всі. Але ось не так дав­но в од­ній на­уко­во-по­пу­ляр­ній пуб­лі­ка­ції на те­му: «Як по­во­ди­ти­ся за свят­ко­вим сто­лом» зно­ву зу­стрі­вся тер­мін «алер­гія на спирт».
Я ви­рі­шив до­ві­да­ти­ся про цю ди­ви­ну де­таль­ні­ше. Для цьо­го й звер­нув­ся до фа­хів­ця-алер­го­ло­га, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук На­та­лії УДО­ВЕН­КО.

— Що ж таке «алергія на спирт»?
— Алергія на спирт — термін досить умовний і зазвичай не використовується професійними алергологами. Простим доказом того, що етиловий спирт С2Н5ОН (у тому числі розведений дистильованою водою — наприклад, до концентрації 70°) не викликає алергії, може бути той факт, що при проведенні проб для визначення алергену шкіру пацієнта з метою дезінфекції попередньо обробляють саме спиртом.
Чистий спирт (хоча й у дуже малих кількостях) утворюється в кишечнику кожної людини в результаті життєдіяльності бактерій, що там мешкають і виділяють його, засвоюючи вуглеводи і цукор (глюкозу, фруктозу) — тож організм людини правильно навчений розпізнавати спирт із дитячих років.
Разом із тим алергія на алкогольні напої — явище дуже рідкісне. В таких випадках причиною сенсибілізації організму і розвитку алергічної реакції є додаткові речовини, які утворюються в напої природним шляхом у результаті складних реакцій або навмисно додаються в напій для поліпшення його споживчих якостей.
— Що ж це за алергени, які утворюються в напої природним шляхом?
— До цієї групи алергенів належать: пивоварні і винні дріжджі (неодмінний компонент пива, сухих вин і шампанського), дубильні речовини (переходять у коньяк і віскі з дубових бочок під час витримки), компоненти рослинної сировини (хміль, солод, виноградне сусло), сивушне масло (зустрічається у різних кількостях практично в усіх спиртних напоях).
— Але невже виробник навмисно додає якісь речовини, аби відвернути нас, споживачів, від спиртного?
— Такого завдання — «відвернути від спиртного» — ніхто не ставить. Добавки застосовують із благими намірами — покращити споживчі якості напоїв. Але... хотіли як краще, а вийшло (для декого!) гірше нікуди! До цієї групи алергенів належать: ароматизатори, консерванти, освітлюючі речовини, вітамін С (деякі пивоварні компанії додають його у пиво в процесі виробництва).
Є й третя група речовин, які теоретично можуть бути присутніми у спиртних напоях, виготовлених із рослинної сировини, — це мізерно малі кількості мінеральних добрив і засобів захисту рослин, якими обробляли посіви ячменю, плантації хмелю або винограду для підвищення врожайності.
— Які особливості алергічної реакції на спиртні напої?
— Особливості алергічної реакції на спиртні напої визначаються властивостями названих сполук і зазвичай проявляються такими симптомами, як: кропив’янка, шкірний свербіж і атопічний дерматит, порушення травлення.
Від істинної алергії на алкоголь слід відрізняти непереносність етилового спирту, яка пов’язана не зі «збоченою» реакцією імунної системи, а з порушенням процесу метаболізму цієї речовини у печінці.
Непереносність алкоголю може бути вродженою і набутою. Перша — більш характерна для вихідців з Азії і обумовлена мутацією гена, відповідального за синтез ферменту альдегіддегідрогенази. Дефіцит цього ферменту призводить до швидкого накопичення в організмі людини, яка випила навіть невелику кількість спиртного, проміжного продукту, який називається ацетальдегід.
— Чим це загрожує?
— Підвищення рівня ацетальдегіду супроводжується характерними симптомами, які схожі на симптоми алергії: почервоніння обличчя, прискорене серцебиття, сильна нудота.
Однак подібні симптоми можуть розвинутися й у людини, котрій був призначений прийом певних ліків і яка вирішила зняти стрес за допомогою кількох чарочок спиртного. Якщо лікар забув попередити такого пацієнта про необхідність утримання від алкогольних напоїв у період лікування або хворий знехтував попередженням, то розплата за помилки неминуча у вигляді тимчасової (придбаної) непереносності алкоголю.
— В якому випадку можлива розплата?
— Подібні реакції виникають після вживання спиртного на тлі прийому таких препаратів, як метронідазол, фуразолідон, парацетамол, левоміцетин.
Утім, цей перелік містить назви лише тих ліків, які у поєднанні зі спиртним швидко викликають специфічні симптоми, зумовлені накопиченням ацетальдегіду (лікарі називають це явище дисульфірамподібна реакція — за аналогією з реакцією, яку викликає спеціальний препарат дисульфірам, що застосовується для лікування алкогольної залежності).
Насправді вживання алкогольних напоїв категорично протипоказано при прийомі будьяких лікарських препаратів — від антидепресантів та антибіотиків до протипухлинних препаратів та ліків для контролю ВІЛінфекції, оскільки етиловий спирт може різко знизити їх ефективність і призвести до розвитку непередбачуваних побічних ефектів.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».