Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Серпень 2016 13:59

Омолодження стає реальним

Rate this item
(0 votes)

Експертам удалося виявити в людському організмі гени, що відповідають за його омолодження. У самооновленні клітин бере участь транскрипційний фактор Nanog. З цієї причини науковці роблять висновок, що раціонально буде використовувати Nanog для повернення колишньої молодості людині.
Еліксир молодості міститься, скоріше за все, у зародковому гені стовбурових клітин, який називається Nanog. У ході експериментів в університеті у Буффало ген показав можливість активізації до дії дрімаючих клітинних процесів, які є ключем до запобігання закупорки артерій, ламкості кісток та інших ознак старіння.
Результати експерименту були опубліковані в журналі стовбурових клітин. У статті розповідається про обнадійливі результати в боротьбі з передчасним старінням організму через таке захворювання, як ХатчінсонаГілфорда, що є синдромом прогерії, тобто передчасного старіння.

«Проведені нами дослідження групи генів Nanog допомогли вивчити і зрозуміти процес старіння, а також те у кінцевому рахунку, як його повернути назад», — розповідає Стеліос Андреадіс, професор, доктор філософії і голова кафедри хімічної і біологічної інженерії.
Такі клітини носять назву стовбурових і перебувають у кожній тканині організму, тому можуть швидко реагувати в разі потреби. Проте з віком вони виконують свою роботу все рідше. У підсумку реалізується сценарій, котрий призводить до вікових порушень.
Фахівці вважають, що просто необхідне перезавантаження, щоб повернути назад відмінну працездатність організму. А це активізує неактивні білки (актини) в середині цитокаркасів, а в результаті з’ясувалося, що дорослі стовбурові клітини необхідні для формування м’язових клітин. Сили, які генеруються ними, у свою чергу, допомагають відновити регенеративні властивості, які втрачають стовбурові клітини через старіння.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».