Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Липень 2016 21:57

Як сердечникам уберегтися в спеку?

Rate this item
(0 votes)

Як ствер­джу­ють ме­ди­ки, у спе­ку наш ор­га­нізм зне­вод­нює­ть­ся, від­бу­ває­ть­ся згу­щен­ня кро­ві, а це під­ви­щує схиль­ність до ут­во­рен­ня ін­суль­ту і тром­бів. Лю­ди­на в спе­ку глиб­ше ди­хає, біль­ше піт­ніє, по­си­лює­ть­ся ро­бо­та ба­га­тьох ор­га­нів. Для за­без­пе­чен­ня нор­маль­ної ро­бо­ти ор­га­ніз­му сер­це збіль­шує час­то­ту ско­ро­чень, а для лю­дей із за­хво­рю­ван­ня­ми сер­ця це не­без­печ­но.
Як же гі­пер­то­ні­кам і сер­деч­ни­кам убе­рег­ти­ся у спе­кот­ну по­го­ду, адже для та­ких лю­дей кри­тич­ною вва­жа­єть­ся тем­пе­ра­ту­ра по­віт­ря, ко­ли на ву­ли­ці біль­ше 25°С?
Про це ми роз­пи­та­ли спе­ціа­ліс­та — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Іри­ну Окіп­няк.

— Інсульт частіше трапляється в літньому віці, коли після важких фізичних перевантажень виникає порушення серцевого ритму, коли є вроджена патологія судин. Про це людина може і не знати, але спекотна погода провокує це захворювання. У спеку переважна група ризику — це працюючі чоловіки у віці 50–70 років. У чоловіків такого віку фізична активність тисне на серцевий м’яз і може статися інфаркт міокарда.
Пенсіонерам не слід перевтомлювати себе фізичними навантаженнями. Якщо попрацювали на городі півгодини, то посидьте в затінку. У спекотну погоду сердечникам краще не виходити на вулицю, особливо в обід. У цей час завдяки ультрафіолетовим променям знижується імунітет. Це загострить будьяке хронічне захворювання.
— А що мож­на по­ра­ди­ти у зв’яз­ку з не­пе­ре­бор­ним ба­жан­ням по­їха­ти вліт­ку на мо­ре?
— Лікарі не радять людям із хворобами серця їхати на море. Виняток становлять випадки, коли мало виражені прояви серцевої недостатності або коли серце перебуває у стабільному стані. На відкритому сонці не треба перебувати понад 5 хвилин. Краще на пляжі бути у панамі і під навісом, у морі купатися 5 хвилин.
— І що ж, сер­деч­ни­кам і літ­нім лю­дям кра­ще вза­га­лі ні­ку­ди не їха­ти зі сво­го ре­гіо­ну?
— Так. Саме так. Сердечникам корисно дихати лісовим повітрям. Краще гуляти у дубовому гаю чи в листяному лісі. Серед сосен у сердечників може розвинутися задишка, вони відчувають нестачу кисню. Таким людям протипоказані поїздки в гори, бо повітря там розріджене, а через кисневе голодування людина отримає напад стенокардії.
У спеку у людини зі слабким серцем може розвинутися алкогольний інфаркт, навіть якщо вона вип’є одну чарку алкоголю. А якщо перепити, то у спеку можна і не прокинутися. Під впливом алкоголю стрімко розвивається спазм коронарних судин. Це стосується і молодих чоловіків, яким трохи за 30 років, і, звісно, тих, кому за 50!
А ще слід утриматися від нікотину й кави, треба часто пити натуральні соки, дуже корисні зелені яблука, треба вживати також побільше соковитих фруктів і овочів. Найкращий напій у спеку — це негазована мінеральна вода кімнатної температури. Треба також відмовитися від чаю і гарячих ванн.
— Якою має бу­ти пер­ша до­по­мо­га по­тер­пі­ло­му при сер­це­во­му на­па­ді?
— Людину слід укласти, розташувати ноги вище рівня голови або посадити. Розстебнути комір, щоб забезпечити доступ повітря. Бризнути трохи води на обличчя. Дати таблетку валідолу і нітрогліцерину. Якщо біль не минає, через 4 хвилини випити ще 1 таблетку і викликати швидку. Не варто самим робити потерпілому масаж серця, це може нашкодити при аритмії.
У літніх людей напад проявляється здуттям живота і раптовим болем. Якщо немає таких ознак, це буде розлад травлення, однак не слід робити промивання шлунка. Іноді проявом серцевого нападу може бути зубний біль, що відчувається зліва, або біль у лівій руці.
— Як гі­пер­то­ні­кам убе­рег­ти­ся у спе­кот­ну по­го­ду?
— У тих місцевостях, де спекотна погода поєднується з високою вологістю, навіть здорова людина буде відчувати нестачу кисню. На це гостро реагують метеочутливі люди, літні люди й ті, хто страждає на серцевосудинні захворювання. Таким пацієнтам слід носити із собою гліцин. Він допоможе, якщо вам доводиться їхати у громадському транспорті або у задушливій електричці. Потрібно розсмоктувати протягом дня по 2 таблетки 4 рази на день. Гліцин не вплине на рівень тиску, але допоможе добре перенести перепади атмосферного тиску.
Особливо цей препарат ефективний перед грозою. Сезонно можна попити вітаміни, в яких містяться женьшень та елеутерокок. Або поприймати рослинний препарат елеутерокок. Але дозування доведеться визначати самостійно. І ще неодмінно перевірте судини голови у місцевій поліклініці.
Утім, є чимало людей, які комфортно себе відчувають і з гіпотонією. Якщо пацієнти скаржаться на непритомні стани і запаморочення, їм слід пройти обстеження і тоді лікар призначить лікування. Не варто зловживати кавою, оскільки вона викликає тахікардію та перебої у роботі серця.
Що стосується хворих з артеріальною гіпертензією, їм для зниження тиску все ж таки варто пити таблетки. Іноді лікарі рекомендують гіпертонікам у спеку відмовитися від сечогінних препаратів, які вони приймали для зниження тиску, і при цьому контролювати свій тиск. Від тиску необхідно приймати інші ліки. Під час спеки елементи крові склеюються між собою, таким чином утворюються тромби, що загрожують інсультом та інфарктом.
— Які ще ре­ко­мен­да­ції мож­на да­ти сер­деч­ни­кам?
— У спеку люди сильно пітніють, сіль натрію виходить із потом. Люди відчувають стомлюваність, слабкість і не можуть розібратися у своєму стані. Але потім з’ясовується, що таке погане самопочуття викликане тим, що у крові різко знизився натрій. Такому хворому радять покласти під язик кристал морської солі.
Слід пити більше рідини при температурі повітря до + 22°С — не менше 2 літрів. Якщо на вулиці температура вища за + 30°С, то потрібно пити до 3 літрів на день. Корисно у спеку пити несолоний томатний сік і зелений чай.
Приймайте таблетки, прописані лікарем, тримайте під рукою інгалятор із нітрогліцерином або нітрогліцерин. Приймайте препарати, що розріджують кров,— аспірин, полокард, кардіомагніл. Перевірте аптечку, чи в усіх пігулок у вашій аптечці не закінчився термін придатності, аби ви були спокійними за своє здоров’я.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».