Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Червень 2016 11:55

Повна відмова від спиртного дуже небезпечна?

Rate this item
(0 votes)

Відмова від вживання алкоголю може спричинити передчасну смерть. Про цей факт повідомили американські вчені.
Експертами було проведено низку досліджень у цій сфері. Фахівці повідомили, що повна відмова від алкоголю здатна завдати непоправної шкоди здоров’ю людини. З метою одержання інформації про цей факт вченими було проведено масштабне дослідження.
Експерти проаналізували історії хвороб понад 2000 людей. Науковці з Техаського університету з’ясували, що люди, які вживали алкоголь із середньою періодичністю, набули так званого імунітету до його впливу.
У процесі експерименту підтвердився факт підвищеного рівня смертності серед громадян, які відмовилися від вживання алкоголю у віці понад 30 років.

На думку фахівців, причиною високого рівня смертності серед людей, які відмовилися від вживання спиртних напоїв, може бути різка зміна рівня впливу алкоголю на організм.
Протягом багатьох років окремі людські органи звикають до постійного сприйняття шкідливих речовин, а в разі відмови від них це позначається на стані здоров’я.
Експерти з’ясували, що серед випробуваних, які повністю відмовилися від вживання алкоголю і вели тверезий спосіб життя, лише 30 відсотків дожили до 65 років.

 

ВІДСУТНІСТЬ КОНТАКТУ З ПРИРОДОЮ ШКОДИТЬ ПСИХІЧНОМУ ЗДОРОВ’Ю

Серед міських жителів відсутність контакту з природою підвищує частоту психічних захворювань, стверджують фахівці з Вашингтонського університету.
Безліч захворювань значною мірою пов’язані саме з обмеженим доступом до природного середовища, заявив автор дослідження Пітер Кан. Діти у мегаполісах не бачать зірок через смог — про це фахівці говорять з тривогою. Висотні будівлі заступають небо, а свіже повітря потрапляє у приміщення тільки вночі.
Учені всерйоз заявляють про необхідність створення спеціальних приміщень у великих торгових і офісних центрах, в яких можна буде побачити й помацати рослини, відчути запах квітів. Проте створення таких приміщень вимагає великої кількості місця, ресурсів і колективної роботи.
Симбіоз міських умов проживання і «природних острівців» може стати незамінним засобом відновлення психіки городян, упевнені вчені.

 

США ДАСТЬ ГРОШЕЙ ДЛЯ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДом У КИЄВІ

Мер Києва Віталій Кличко підбив підсумки минулого року з проблеми ВІЛ: у столиці України було виявлено 2800 інфікованих, менше половини з них стали на облік.
Адміністрація міста має намір охопити якомога більшу кількість мешканців Києва з метою тестування на ВІЛ та необхідних профілактичних заходів. Однак для подібних намірів необхідні чималі кошти.
У рамках програми «Пепфар», що фінансується США, Київ отримає 1,6 мільйона доларів на боротьбу з ВІЛ у 2017 році. За словами Віталія Кличка, це фінансування наблизить українську столицю до цілей, поставлених ЮНЕЙДС.
Нагадаємо, що Кличко відвідав конференцію Fast-Track Cities: Ending The AIDS Epidemic, присвячену боротьбі зі СНІДом, яка відбулася у Нью-Йорку. Там же мер Києва зустрівся з послом Деборою Біркс, глобальним координатором американської програми з ВІЛ/СНІДу та мером Нью-Йорка Біллом де Блазіо.


ТАЛІЯ ШИРША, НІЖ 90 СМ, ПІДВИЩУЄ РИЗИК РОЗВИТКУ РАКУ ПРОСТАТИ

Чоловіки з талією понад 90 см піддаються високому ризику агресивного раку простати — такого висновку дійшли експерти Європейського саміту з питань ожиріння.
На саміті, що відбувся у Гетеборзі, повідомлялося про те, що чоловіки з талією понад 90 см, мають більш високу ймовірність розвитку агресивного раку передміхурової залози. Крім того, на схильність до цього виду раку впливав також показник ІМТ (індексу маси тіла) — чим він був вищим, тим частіше чоловіки страждали від онкологічних захворювань.
Загальна кількість осіб, зареєстрованих у дослідженні, становила 7 тисяч. З них 934 людини померли внаслідок розвитку агресивної форми раку простати. Учені повідомляють, що у групі ризику перебувають усі чоловіки з обхватом талії понад 94 сантиметри.

 

СА­МОТ­НІСТЬ ВПЛИ­ВАЄ НА РО­ЗУМ­НІСТЬ ВЧИН­КІВ

Рівень розумності людини варіюється залежно від того, перебуває вона на самоті або в компанії друзів.
Фахівці університету Ватерлоо стверджують, що мудрість є сукупністю інтелекту, бачення перспектив і пошуку компромісу в складних ситуаціях. Автор дослідження Ігор Гройсман заявив, що повсякденні ситуації дуже впливають на здатність людини міркувати мудро.
Існує безліч прикладів, коли освічені люди ставали жертвами аморальних вчинків або потрапляли в незручні ситуації. Оточення людини відіграє в цьому не останню роль. Людина може мислити адекватно в критичній ситуації, коли залишається сама. Однак вплив суспільства величезний, іноді природна мудрість залишає людину, якщо виникають відповідні умови.

 

ПАМ’­ЯТЬ МОЖ­НА СТЕР­ТИ

Порушення активності мозку, зокрема під час фази швидкого сну, може примусити людину забути події минулого дня. Експеримент на мишах уже підтвердив припущення вчених.
Блокування певних клітин мозку змушувало гризунів забути про те, чому вони навчилися за минулу добу. Фаза швидкого сну (REM-фаза) — це період сну, під час якого люди бачать сни. У тварин ця фаза коротше, ніж у людей, однак ученими доведено, що сни бачать не тільки люди, а й різні види ссавців, птахів і навіть ящірки.
Пробудження людини у фазі швидкого сну призводить до розвитку стресу, порушень пам’яті. Фахівці університету Макгілла (Канада) і університету Берна (Швейцарія), використовуючи оптичне волокно і спрямоване світло, змогли вплинути на тета-коливання мозку під час фази швидкого сну. Цей вплив повністю стирав пам’ять піддослідних гризунів.
Фахівці впевнені, що ефект стирання пам’яті при аналогічному впливі буде відчувати і людина.

Ярослав ШЛАПАК, Укріфнорм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».