Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Червень 2016 11:49

Атеросклероз – вирок, або займемося здоров'ям?

Rate this item
(0 votes)

Як ствер­джує ста­тис­ти­ка, яка знає все, сер­це­во-су­дин­на па­то­ло­гія є ос­нов­ною при­чи­ною за­хво­рю­ва­но­сті, ін­ва­лід­но­сті та смерт­но­сті в Ук­раї­ні. 40 від­сот­ків на­се­лен­ня на­шої кра­їни, а це — 20 міль­йо­нів лю­дей — страж­да­ють на сер­це­во-су­дин­ні за­хво­рю­ван­ня. А зі 100 ви­пад­ків смер­тей 62 — це ви­пад­ки, при­чи­ною яких ста­ли за­хво­рю­ван­ня сер­це­во-су­дин­ної сис­те­ми.

Атеросклероз — це кардіологічний діагноз, про який дедалі частіше випадає чути українцям. Так що ж робити: змиритися або спробувати перемогти недугу? З цим ми і звернулися до фахівця — лікаря-кардіолога вищої категорії, кандидата медичних наук На­дії Кри­жа­нов­ської.
— Нині боротьба з атеросклерозом є дуже актуальним питанням сучасного суспільства, оскільки фахівцями відзначається збільшення кількості людей, що стикаються з ним.

Одна з особливостей захворювання — тривалість початкової стадії розвитку і високий ступінь впливу зовнішніх факторів. Тому особливу увагу слід приділяти профілактичним заходам, які дозволять ефективно впоратися з ним і навіть запобігти.
— На­діє Кор­не­лі­їв­но, які при­чи­ни роз­вит­ку за­хво­рю­ван­ня?
— Атеросклероз уражує великі (магістральні) судини. Всередині на їх стінках утворюються атеросклеротичні бляшки, що призводять до звуження судин і, відповідно, падіння кровотоку. Як наслідок — порушується кровопостачання органів і тканин. Настає не тільки погіршення самопочуття, а й розвиток серйозних супутніх захворювань. Насамперед, це захворювання серцево-судинної системи, головного мозку, утворення тромбів.
Причини виникнення атеросклерозу, зазвичай, мають комплексний характер. Але як домінуючі фактори виділяють наступні: імунологічний, генетичний, ліпідний, інфекційний, вуглеводний.
Відзначено, що атеросклероз у чоловіків зустрічається у 3–4 рази частіше, ніж у жінок. Саме тому їм слід приділяти пильну увагу станові своїх судин і разом із прийомом мультивітамінів для чоловіків слід виключити або мінімізувати вплив наступних факторів: алкоголю, куріння та намагатися позбавитись інших шкідливих звичок, що призводять до ожиріння, гіперліпідемії; стресових ситуацій, малорухливого способу життя.
— Які ме­то­ди лі­ку­ван­ня ате­роск­ле­ро­зу за­сто­со­ву­ють­ся су­час­ною ме­ди­ци­ною?
— Вони діляться на медикаментозні та хірургічні. Перші мають комплексний характер і супроводжуються обов’язковою спеціальною дієтою. Самі ж препарати поділяються на такі групи: перша — перешкоджають всмоктуванню холестерину в крові, друга — сприяють виведенню атерогенних ліпідів і ліпопротеїдів та третя — статини, які пригнічують синтез холестерину і тригліцеридів, а також активно сприяють зменшенню їх концентрації у плазмі.
Як додаткові застосовуються препарати, багаті на омега-кислоти, які позитивно впливають на процес розчинення холестеринових бляшок.
Оперативні методи терапії цієї патології використовуються тільки у тому разі, якщо у хворого спостерігається ураження артеріальних стінок, які не дають крові нормально циркулювати в тій чи іншій ділянці тіла, але при цьому їх можна усунути хірургічним шляхом. У більшості випадків під час хірургічного втручання хворому видаляють уражену ділянку кровоносної судини.
Цілком можливо і протезування кровоносних судин або видалення тромбу. Такі методи терапії використовуються найчастіше при атеросклеротичних ураженнях артерій внутрішніх органів, артерій нижніх кінцівок або вінцевих артерій серця.
Одними із сучасних методів відновлення прохідності судин є стентування та шунтування. Ці процедури найчастіше застосовуються в разі ішемічної хвороби серця, коли коронарні артерії, що живлять його м’язи, на певному проміжку виявляються закупореними атеросклеротичною бляшкою.
Під час стентування у просвіт судини встановлюється спеціальна металева конструкція у вигляді сіточки, яка усуває звуження. А при шунтуванні виконується обхідний шлях для кровотоку, коли донорська вена або вена пацієнта підшивається вище і нижче місця звуження. Обидві операції є ефективними, проте мають свої переваги і недоліки.
— Які про­фі­лак­тич­ні за­хо­ди здат­ні ефек­тив­но впо­ра­ти­ся із ате­роск­ле­ро­зом і за­по­біг­ти йо­му?
— Насамперед, слід дотримуватися здорового способу життя і виробити у себе стійку звичку до нього. Якщо ви хочете позбавитися від проблем атеросклерозу, то сповідувати здоровий спосіб життя доведеться довгі роки. Тому дуже важливо рішуче відмовитися від шкідливих звичок, постійно підтримувати нормальний рівень фізичної активності, якомога швидше позбуватися зайвих кілограмів, неухильно дотримуватися суворої дієти.
Кинути курити і перестати зловживати алкоголем. Чоловікам рекомендується не більше двох доз алкогольних напоїв на день, жінкам — одна. Такою дозою можуть стати, наприклад, близько 330 мл пива, 250 мл сухого вина або 50–60 мл міцних напоїв.
Фізичні навантаження мають бути помірної інтенсивності по 30–40 хвилин не менше трьох разів на тиждень, з урахуванням віку, стану серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, інших органів і систем. Найпростішим, найдоступнішим і безпечним видом фізичної активності вважається ходьба.
Зниження ваги досягається, як правило, за допомогою низькокалорійної дієти із невеликим вмістом жиру (не більше 30 відсотків від загальної калорійності денного раціону) та регулярних фізичних вправ. Рекомендується знижувати вагу до оптимального показника. Він розраховується як індекс маси тіла (ІМТ) наступним чином: ІМТ = вага в кг/зріст у м2. Значення нормального ІМТ у межах 18,5–24,9 кг/м2. Можна також вдатися до вимірювання окружності талії. У нормі у чоловіків вона не повинна перевищувати 94, у жінок — 80 сантиметрів. На жаль, не всім вдається досягти оптимальної ваги. У таких випадках добийтеся хоча б її зменшення на 10 відсотків і намагайтеся надалі підтримувати досягнутий рівень.
— А як же схуд­ну­ти при над­мір­ній ва­зі?
— Схуднути й зберігати досягнуту вагу можна за допомогою спеціальної дієти. Грамотно складена дієта має бути спрямованою, насамперед, на обмеження надходження жирів з їжею з метою відновлення змінених показників ліпідного профілю. «Потрібно їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти». Ця давня латинська мудрість актуальна нині як ніколи. Звичайно, дотримуватися дієти нелегко. Але повірте, результат того вартий. Зрештою, ви хочете жити довго і щасливо?
Отже, основні рекомендації щодо харчування — найважливішого елементу зниження факторів ризику атеросклерозу. Харчування має бути різноманітним, кількість споживаних калорій повинна сприяти підтриманню нормальної маси тіла і значень ліпідного профілю. Дуже важливо харчуватися регулярно, невеликими порціями, кілька разів на день замість щедрих і нечастих прийомів їжі.
Білки мають становити близько 15 відсотків енергетичної цінності харчового раціону, жири — 30, а вуглеводи — 5 відсотків. Тому м’ясо і м’ясні продукти з високим умістом жиру краще замінити рибою, птицею і бобовими.

Ярослав ШЛАПАК, Укріфнорм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».