Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Червень 2016 11:59

Як боротися з діабетом без уколів та таблеток

Rate this item
(0 votes)

Усім, хто має діа­бет 2-го ти­пу, ві­до­мо, що це — хро­ніч­не за­хво­рю­ван­ня, при яко­му по­ру­шує­ть­ся об­мін вуг­ле­во­дів, а рі­вень цук­ру (глю­ко­зи) в кро­ві у хво­ро­го три­має­ть­ся ви­щим за нор­му. Ни­ні у сві­ті по­си­лює­ть­ся епі­де­мія цієї хво­ро­би.
То­му ду­же ці­ка­во, як узя­ти під кон­троль діа­бет 2-го ти­пу, зни­зи­ти цу­кор у кро­ві і три­ма­ти йо­го ста­біль­но нор­маль­ним? Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — док­то­ра ме­дич­них на­ук, лі­ка­ря ви­щої ка­те­го­рії Лю­бов Со­ко­ло­ву.

— Як лі­ку­ва­ти діа­бет 2-го ти­пу за до­по­мо­гою діє­ти?
— Дієта при діабеті — велика сила, але всетаки лікування проводиться не тільки за допомогою дієти, не слід самим скасовувати призначені лікарем ліки й уколи інсуліну. Також важлива і фізична активність. І все ж основний засіб — суворо дотримуватися низьковуглеводної дієти.

Ця дієта допомагає тримати стабільно нормальний цукор у крові, на відміну від знежиреної або збалансованої дієти № 9, яку досі призначають лікарі. Низьковуглеводна дієта не тільки корисна для здоров’я, вона ще й ситна, і смачна, та не викликає болісного хронічного голоду.
— Чо­му са­ме низь­ко­вуг­ле­вод­на діє­та по­вин­на да­ти ре­зуль­тат?
— Будьякий дієтолог скаже, що головною причиною зайвої ваги є надлишок у раціоні вуглеводів, особливо швидких — це будьяка випічка, цукерки, шоколад і навіть фрукти. Швидкі вуглеводи, на відміну від повільних, дуже скоро перетворюються на глюкозу (звідси й назва), і вчасно не витрачена організмом енергія відразу ж відкладається у жирові запаси — в результаті з’являється зайва вага. Але повністю виключати з раціону вуглеводи не можна, без них організм не здатний нормально функціонувати (вуглеводи відповідають за багато важливих процесів).
У раціоні повинні переважати складні (повільні) вуглеводи, вони повільніше засвоюються, й організм устигає їх переробити та витратити отриману енергію. Для повноцінного функціонування організму без фізичної активності людині достатньо 150 г вуглеводів на добу. При цьому добова калорійність не повинна бути нижчою за 1200 кілокалорій, інакше у стресовій ситуації будьякі отримані калорії організм відкладатиме в жирові запаси.
— У чо­му ж сут­ність низь­ко­вуг­ле­вод­ної діє­ти?
— Низьковуглеводна дієта — це навіть не дієта, а система харчування, що зосереджена на продуктах із підвищеним вмістом білків, а ось вуглеводів у цій методиці схуднення практично немає. За рахунок того, що різко обмежується надходження до раціону вуглеводів, організм для отримання потрібної йому енергії звертається до власних жирових запасів. Адже організм може брати енергію або з їжі, або з власних жирових запасів, які спеціально й відкладаються на випадок, якщо раптом захочеться поголодувати.
Головна мета низковуглеводної дієти — не морити себе голодом, а знизити кількість вуглеводів у харчуванні, замінивши їх здебільшого на білкові продукти, що більш ситні й поживні. Вживання мінімальної кількості вуглеводів не вплине на забезпечення організму всіма корисними речовинами. Не потрібно відмовлятися від їжі та з’їдати одну горошину за весь день. Саме тому така дієта схвалюється всіма лікарями і вважається найбільш безпечною й ефективною.
— Чо­му низь­ко­вуг­ле­вод­на діє­та ре­ко­мен­до­ва­на са­ме при діа­бе­ті?
— Оскільки цукор у крові хворих і так дуже підвищений, надмірне вживання вуглеводів може погіршити ситуацію.
— Чи іс­ну­ють до­зво­ле­ні і за­бо­ро­не­ні, так би мо­ви­ти, про­дук­ти?
— В основному раціон повинен складатися з білкової їжі з додаванням невеликої кількості вуглеводів і жирів. При низковуглеводній дієті можна вживати такі продукти: будьяке м’ясо (свинина і баранина в помірних кількостях); субпродукти; гриби; молочні продукти; яйця; овочі, крім бобів, квасолі, кукурудзи, гороху, сочевиці, картоплі, авокадо, маслин і оливок; горіхи і насіння; зі злаків дозволяється бурий рис, гречка, висівки (до 150 г на день); будьякі фрукти в кількості 1–2 штуки на день.
А до заборонених продуктів належать: крохмалисті гарніри — білий рис, макарони, картопля; хліб; будьяка випічка і солодощі; будьякі копченості, ковбаси, сосиски; жирні соуси, кетчуп, майонез; цукор (чай і каву доведеться пити несолодкими); банани і виноград (у них міститься багато фруктози — природного цукру); соки, компоти та інші солодкі напої; алкоголь. Продукти, що містять жири, також потрібно їсти в помірних кількостях. У результаті практично повністю позбавлений вуглеводів організм почне спалювати власні жирові запаси як необхідну йому енергію.
— То чи мож­на ви­лі­ку­ва­ти діа­бет 2-го ти­пу?
— Вилікувати діабет 2го типу один раз і забути про нього на сьогодні неможливо. Однак метод, що дозволяє повністю вилікувати діабет, з високою ймовірністю буде винайдений у найближчі 10 років. Але нині його ще не існує.
Пристрої, зілля, трави, замовляння, за допомогою яких обіцяють вилікувати вас від діабету, — це все шарлатанство. Лише дотримання здорового способу життя дозволить вам дожити до того часу, коли можна буде повністю вилікуватися від діабету.
— Які іс­ну­ють но­ві ме­то­ди лі­ку­ван­ня?
— Нові методи лікування діабету пов’язані з нанотехнологіями, а також з вирощуванням у лабораторних умовах органів і тканин для трансплантації. Використовувати їх на практиці можна буде в кращому випадку після 2025 року. До цього часу ще треба дожити, і бажано без ускладнень.
За допомогою низьковуглеводної дієти, фізичної активності, безпечних таблеток, а при необхідності ще й уколів інсуліну ви зможете тримати стабільно нормальний цукор у крові, як у здорових людей. Це дасть вам 100відсоткову гарантію, що ускладнення діабету не будуть розвиватися. Але вести здоровий спосіб життя потрібно щодня. Якщо ви припините це робити, то проблема підвищеного цукру в крові швидко повернеться.
— Ін­су­лін або таб­лет­ки: що кра­ще?
— У першу чергу потрібно суворо дотримуватися низьковуглеводної дієти. У легких випадках діабету 2го типу однієї лише дієти буває достатньо, щоб тримати нормальний цукор у крові. Якщо дієта допомагає недостатньо, а цукор у крові хворого на рівні 6–7 ммоль/л, призначають ще і таблетки, що містять метформін, — сіофор або глюкофаж. Більш дорогі ліки, ніж метформін, допомагають слабо, тому немає сенсу їх брати.
Підшлункова залоза може бути виснаженою. У таких випадках таблетки не допомагають і доводиться колоти інсулін. Дози інсуліну виявляються у 2–7 разів нижчими, ніж ті, до яких звикли. Якщо вам удалося знизити цукор у крові до 7–8 ммоль/л — не заспокоюйтеся на цьому. Намагайтеся, щоб ваш цукор після їди та вранці натщесерце був не вищим за 5,5 ммоль/л. Використовуйте для цього таблетки глюкофаж або сіофор, а якщо знадобиться, то й уколи інсуліну в низьких дозах.
— Які ві­та­мі­ни тре­ба при­йма­ти?
— Вітаміни відіграють третьорядну роль у лікуванні діабету порівняно з дотриманням дієти, фізичною активністю, ліками та інсуліном. Піколінат хрому допомагає впоратися із залежністю від солодкого. Ніякі вітаміни не допомагають від болю й оніміння у ногах, а також інших форм діабетичної нейропатії.
Ефективність альфаліпоєвої кислоти для профілактики та лікування ускладнень діабету не доведена. На сьогодні немає підстав рекомендувати її прийом. Не допомагають від діабету ні вітаміни, ні БАДи. Та якщо у вас є серцевосудинні захворювання, тоді добавки матимуть велику користь, помітно поліпшивши результати лікування. Їх варто використовувати як доповнення до ліків, призначених лікарем.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».