Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Квiтень 2016 11:07

Зарядка для мозку

Rate this item
(0 votes)

Люд­ський мо­зок — склад­ний ме­ха­нізм, який із ві­ком мо­же ма­ти пев­ні роз­ла­ди. Од­нак, як і ін­ші ор­га­ни, при на­леж­но­му до­гля­ді і тре­ну­ван­нях він здат­ний доб­ре функ­ціо­ну­ва­ти до гли­бо­кої ста­рос­ті. 
Що вар­то ро­би­ти, щоб не по­тра­пи­ти у ті 20% 80-літ­ніх з ос­лаб­ле­ни­ми пси­хіч­ни­ми функ­ці­ями? Про це ми роз­пи­та­ли спе­ціа­ліс­та — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Іри­ну Бі­ло­ус.

— Способів чимало, їх можна комбінувати. Утім, починати слід від народження дитини.
Можливо, вам щодня потрібно доводити дітям користь броколі і ранкової зарядки — і не завжди успішно. Зате якщо ви захистите свою ще не народжену дитину від впливу тютюнового диму і автомобільних викидів, її мозок працюватиме набагато краще, ніж у тих, кому не так пощастило.

Уникайте під час вагітності будьякого куріння, зокрема й пасивного. Ходіть гуляти в парк, а не вздовж проспектів або автостоянок біля торгових центрів. Усе це вже тренує мозок дитини.
— А що ро­би­ти до­рос­лим?
— Ворушити звивинами. Для підтримання нормальної роботи мозку експерти рекомендують регулярно читати, розгадувати кросворди і збирати пазли. Наприклад, разом з дітьми. А ще всі знають, що набагато менше шансів на старече слабоумство в тих, хто отримав вищу освіту або активно займався самоосвітою — приміром, вивченням іноземних мов. Так само корисно читати паперові книги і писати від руки.
— Чи мо­же до­по­мог­ти уник­ну­ти не­до­ум­ства фіз­куль­ту­ра?
— Гімнастика для тіла добре працює і на користь розуму. Науковці встановили, що люди, які мають хорошу фізичну форму, і міркують непогано. Причому дуже добре функції мозку розвиваються, якщо у віці 15–18 років приділяти час не силовим, а звичайним тренуванням на витривалість.
Звісно, тренувань тільки в юності недостатньо як для мозку, так і для м’язів. Фахівці зі старіння зі США виявили, що біг підтюпцем стимулює зростання нових нервових клітин у ділянці мозку, яка відповідає за пам’ять і пізнавальні процеси. Крім того, аеробні навантаження вже через місяцьпівтора пом’якшують наслідки стресів і допомагають виробляти гормон задоволення — серотонін.
До того ж тренування, прогулянка перед сном допомагають заснути. Це важливо, бо невисипання, розлади сну поступово вбивають нейрони сірої речовини в ділянках, відповідальних за запам’ятовування і згадування.
— Тоб­то, для збе­ре­жен­ня яс­но­го ро­зу­му не­од­мін­но тре­ба що­дня бі­га­ти по­да­лі від ци­ві­лі­за­ції?
— Не обов’язково при цьому тримати в одній руці докторську дисертацію, а в іншій — найскладніший кросворд. Але бігати треба не вздовж проїзної частини дороги або в оточенні заводських труб, а саме у парку, лісі, на стадіоні тощо.
Хоча можна діяти й поіншому. Скажімо, жонглювання поліпшує координацію рухів і дозволяє мозку вдосконалити обробку візуальної інформації та орієнтування у просторі. А в тих, хто захоплюється грою на музичних інструментах, клітини мозку зберігаються набагато краще, ніж в інших. Недарма дві людини в історії, які змогли перебудувати свій мозок і загальмувати розвиток бічного аміотрофічного склерозу, — це фізик і гітарист.
Загалом освоєння будьякого нового виду діяльності — від вишивання хрестиком до прогулянок на ходулях — дає мозку необхідний струс і потребу знаходити нові резерви.
— Ка­жуть, що пе­ріо­дич­на змі­на ви­ду за­нять теж ко­рис­на...
— Так, дуже корисно змінювати діяльність і в щоденній роботі. Якщо вам доводиться виконувати багато стереотипних дій — водити машину або набирати тексти — час від часу перемикайтеся на творчу діяльність.
Якщо ви правша — частіше робіть звичну роботу лівою рукою. Навіть якщо вам важко нею користуватися в повному обсязі, відкрити двері або почистити зуби, напевне, зможете.
Більше читайте. Причому для того, щоб змусити мозок працювати інтенсивніше, намагайтеся хоча б іноді обирати тексти, в яких зустрічаються не відомі досі слова. Запам’ятовування лише кількох нових слів рідною мовою на день чудово тренує мозок, якщо іноземні мови вчити ліньки.
Як п’ять віджимань на день творять чудеса, що помітні лише через рік, так і скромна, але регулярна мозкова діяльність рано чи пізно приносить свої плоди. Давайте замислимося, чому нобелівські лауреати часом доживають до отримання цієї премії через 50 років після свого відкриття, і теж віддамо належне тренінгам мізків і тіла.
Словом, будьте дбайливими господарями організму, подарованого вам природою, і слабоумство вас не наздожене.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».