Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Квiтень 2016 22:23

Як лікувати хворого на стоматит

Rate this item
(2 votes)

На­ше жит­тя, на жаль, ба­га­те не ли­ше на ці­ка­ві й при­єм­ні по­дії, тру­до­ві звер­шен­ня й со­ці­аль­ні транс­фор­ма­ції, а й на чис­лен­ні за­хво­рю­ван­ня, з яки­ми ма­ло не кож­но­му ви­па­дає зі­ткну­ти­ся. Се­ред звич­них не­ду­гів — різ­но­ма­ніт­ні сто­ма­ти­ти, од­ні з най­по­ши­ре­ні­ших за­хво­рю­вань сли­зо­вої обо­лон­ки ро­то­вої по­рож­ни­ни.
Що тут і до чо­го? Звід­ки ці не­при­єм­ні від­чут­тя та ви­раз­ки в ро­ті? Що ро­би­ти, аби швид­ко по­збу­ти­ся не­ду­ги? 
Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — сто­ма­то­ло­га ви­щої ка­те­го­рії, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Ал­лу Мар­чен­ко.

Стоматит — це загальна назва будьяких запальних процесів на слизовій оболонці порожнини рота. Тому перш ніж починати лікування хворого на стоматит, слід визначити причину його виникнення, збудника стоматиту, інакше неадекватна терапія може бути або малоефективною, або навіть погіршити стан. Оскільки збудниками цього захворювання можуть бути бактерії, віруси та грибки, боротьба з ними проводиться різними засобами. І без ретельного огляду стоматолога, а можливо і без лабораторної діагностики на герпес, кандидоз і бактеріальний посів мазка, неможливо визначити, як і чим лікувати хворого на стоматит.
— Ал­ло Во­ло­ди­ми­рів­но, яки­ми є ха­рак­тер­ні про­яви сто­ма­ти­ту?
— За глибиною ураження епітелію стоматит може бути катаральним, коли з’являється тільки почервоніння і набряклість слизової, можуть виникати ерозії і бульбашки — афтозний стоматит, виразки — виразковий стоматит.
Для всіх видів характерне печіння, виражена болючість у місці локалізації стоматиту, біль буває настільки сильним, що дитина або дорослий буквально не може приймати їжу, відмовляється від неї.
— Що про­во­кує роз­ви­ток сто­ма­ти­ту?
— Причин появи стоматиту існує багато. Найбанальніша — це травмування порожнини рота — термічне або хімічне, а також прикуси, подряпини твердою їжею. Розмноження різних бактерій, вірусу герпесу або грибкових агентів у роті, які активізуються при ослабленні захисних сил організму. Використання зубних паст із лауриловим сульфатом натрію, який висушує слизову і провокує уповільнені, хронічні стоматити. Порушення правил особистої гігієни, особливо в дітей.
— Які лі­ку­валь­ні за­со­би мож­на по­ра­ди­ти при сто­ма­ти­ті?
— Щоб зменшити хворобливість при стоматиті, можна використовувати різні розчини антисептиків і проводити полоскання або аплікації. Особливо це важливо при виразковому стоматиті, це допоможе не допустити відмови від їжі й збереже апетит. Ранки можна змащувати лідокаїном, бензокаїном, тримекаїном, також добре допомагають комбіновані препарати із знеболювальною і антисептичною властивістю — лідокаїн асепт, камістад, інстиллагель, пародонтоцид.
При виразковому стоматиті швидкому загоєнню ранок заважає бактеріальний наліт, тому якщо не очищати стоматит від цього шару, він набуває рецидивуючого, тривалого й уповільненого характеру. Ефективними засобами для очищення виразок від бактеріального нальоту є різні миючі пасти, до складу яких входять перекис водню або перекис карбаміду, хлоргексидин біглюконат.
— А які на­род­ні за­со­би лі­ку­ван­ня сто­ма­ти­ту мож­на ви­ко­рис­то­ву­ва­ти в до­маш­ніх умо­вах?
— Насамперед, полоскання рота. При простому катаральному бактеріальному стоматиті слід досить часто полоскати рот, особливо після прийому їжі. Полоскати рот можна міцним чаєм або кип’яченою теплою водою.
Багато рецептів народної медицини містять капустяний і морквяний соки як основу для багатьох процедур. Тож можна полоскати рот цими соками, змішаними 1:1 із перекисом водню. Оскільки перекис — дуже агресивне середовище, то соки пом’якшують його дію, вітамінізують і допомагають швидкій епітелізації тканин.
Особливу відновну властивість має картопляний сік, народна медицина рекомендує прикладати кашку із сирої очищеної картоплі до виразок. Також серед народних засобів є такий рецепт для лікування стоматиту в домашніх умовах: використовувати для полоскання суміш тертого часнику, кислого молока і настоянки прополісу.
Дитині полоскання рота краще проводити за допомогою груші, спринцівки, робити зрошення, нахиливши її так, щоб не ковтала рідину. Дуже ефективне лікування стоматиту соком каланхое або алое. Речовини, що входять до складу цих лікувальних рослин, і знеболюють, і покривають захисною плівкою ерозовану ділянку в роті. Дехто вважає за краще жувати листя алое і каланхое.
Лікарські трави, рослини в народній медицині мають велике значення, за умови, що на них немає алергії. Для лікування стоматиту найдієвішими лікувальними травами є ромашка, звіробій, календула, синьоголовник плоский, перстач прямий, кора дуба.
Щоб полегшити приготування настоїв, можна використовувати готові збори, спеціально підібрані для порожнини рота, — стоматофіт (м’ята, кора дуба, ромашка, арніка, шавлія), ротокан (ромашка, календула, деревій), інгафітол або евкаром (ромашка і шавлія).
— Чи по­тре­бує спе­ци­фіч­но­го лі­ку­ван­ня гер­пе­тич­ний сто­ма­тит?
— Коли збудником стоматиту є вірус, ефективним є використання противірусних мазей. Проте їх слід використовувати тільки за призначенням лікаря, коли встановлено точний діагноз — вірусний стоматит, герпетичний стоматит. Застосовують у такому разі теброфенову, інтерферонову, оксолінову мазі, а також інші противірусні мазі від стоматиту: бонафтон, ацикловір, вірумерц серол.
При вірусній природі стоматиту слід проводити комплексне лікування, оскільки його поява вказує на зниження імунітету. Дітям лікар може призначити розсмоктувальні таблетки імудон, мазь або свічки віферон, різні препарати на основі інтерферону. Антибактеріальний, противірусний та знеболювальний ефект має гель холісал, до його складу входить цеталконію хлорид та холіну саліцилат. При значному набряку, курінні також показана антигістамінна терапія. Краще використовувати препарати 3го покоління, які мають пролонговану дію і не викликають надмірної сонливості — цетрин, зіртек, зодак. Для дітей ці засоби використовуються у краплях або сиропі тільки з 2 років.
— До­сить час­то мо­ло­ді ма­ми сти­ка­ють­ся із гриб­ко­вим сто­ма­ти­том у не­мов­лят. Як тут бу­ти?
— Грибковий стоматит дійсно найчастіше буває в немовлят, тому головною умовою позбавлення від молочниці порожнини рота є його обробка після кожного годування. При цьому ватку, а краще бинтик, змочують у 2відсотковому розчині соди. Також лікар може рекомендувати різні протигрибкові мазі — кандид, клотримазол.
При бактеріальному стоматиті, який уражує нас незалежно від віку, для лікування використовується велика кількість різних спреїв, зручних у застосуванні: це антибактеріальні, антисептичні засоби — тантум верде, гексорал спрей, орасепт, доктор Тайсс шавлія, прополіс спрей, інгаліпт та ін. Також ці препарати випускаються у вигляді розсмоктувальних пігулок та льодяників. Можна використовувати й масляний розчин хлорфілліпта або метиленовий синій барвник, який називають «синькою». Що ж стосується профілактики стоматиту будьякої етіології, то тут найголовнішими є — здоровий спосіб життя, дотримання особистої гігієни, догляд за порожниною рота.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».