Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Квiтень 2016 22:13

Що потрібно знати про малярію

Rate this item
(0 votes)

25 КВІТ­НЯ — ВСЕ­СВІТ­НІЙ ДЕНЬ БО­РОТЬ­БИ З МА­ЛЯ­РІЄЮ

З 2008 ро­ку сві­то­ва гро­мад­ськість від­зна­чає Все­світ­ній день бо­роть­би з ма­ля­рією — транс­мі­сій­ною хво­ро­бою, ма­со­ве по­ши­рен­ня якої у сві­ті ви­зна­чає­ть­ся як при­род­ни­ми, так і со­ці­аль­ни­ми чин­ни­ка­ми.
За да­ни­ми Все­світ­ньої ор­га­ні­за­ції охо­ро­ни здо­ров’я, у сві­ті три міль­яр­ди лю­дей пе­ре­бу­ва­ють під за­гро­зою за­ра­жен­ня ма­ля­рією, май­же по­ло­ви­на яких при­па­дає на на­се­лен­ня кра­їн Аф­ри­ки, Пів­ден­но-Схід­ної Азії та Ла­тин­ської Аме­ри­ки.

За оцінкою ВООЗ, у світі реєструється до 200 мільйонів випадків малярії, з них близько 660 тисяч закінчується летально. Посилення заходів боротьби з малярією в останні роки привело до зниження смертності від цієї хвороби порівняно із 2000 роком на 25 відсотків.

День боротьби з малярією отримав поширення та підтримку в багатьох державах. Мета акцій — підвищити обізнаність людей про механізми передачі інфекції, її наслідки, засоби захисту здоров’я.
У цей день благодійні фонди збирають кошти на допомогу хворим на малярію. Проводяться просвітницькі лекції, конференції, семінари. Лікарі обмінюються передовим досвідом на курсах підвищення кваліфікації. Кращим лікарям вручають почесні грамоти, дипломи за суттєві досягнення у лікуванні захворювання. Транслюються документальні стрічки про відкриття вчених. Спеціальні телепрограми розповідають про симптоми, наслідки, методи лікування малярії, профілактичні та запобіжні заходи.
Основними факторами, що сприяють поширенню малярії у світі, є інтенсивна міграція населення, глобальні зміни клімату, резистентність малярійних комарів до інсектицидів та стійкість до лікарських препаратів малярійних плазмодіїв (плазмодії — рід паразитів, що спричинюють малярію).
Малярія — це гостре інфекційне захворювання, що характеризується циклічним перебігом: зміною періодів гострих лихоманкових нападів і міжнападових станів, збільшенням печінки і селезінки, анемією.
Малярія передається тільки через кров, тобто через укуси комарів роду Anopheles (Анофелес), які є єдиними переносниками збудників малярії людини. Можливі також випадки зараження при переливанні інфікованої крові та її препаратів, а також плода від матері, в крові якої є збудник.
Тривалість періоду від моменту зараження до появи перших клінічних симптомів захворювання становить від 7 днів до 3х років. Це залежить від виду плазмодіїв, дози збудника та стану імунітету людини.
Як же виявити захворювання? Виявити малярію у хворого дозволяють такі клінічні прояви: гострий початок, лихоманка, озноб і пітливість, головний біль, блювання, збільшення печінки і селезінки, розвиток анемії та жовтяниці. Небезпечна ця хвороба тяжкими ускладненнями. Це — малярійна кома, інфекційнотоксичний шок, гостра печінкова недостатність, набряк легенів.
Застосування протималярійних препаратів слід здійснювати тільки в умовах лікувальнопрофілактичних установ під наглядом фахівців.
На щастя, малярія нині не загрожує мешканцям України. Однак, якщо ви збираєтеся виїжджати в «тропіки», за тиждень до цього слід починати регулярний прийом протималярійного препарату, який забезпечить захист організму. Прийом препарату слід продовжувати весь період перебування в тропічних країнах та ще місяць після повернення на батьківщину.
Вибір ліків залежить від країни перебування, а його доза визначається лікарем. Також рекомендується використовувати засоби захисту від укусів комарів: змащувати відкриті частини тіла засобами, що їх відлякують, — репелентами, слід затягувати вікна та двері сіткою або марлею, обробляти приміщення аерозольними інсектицидами.
Тропічна малярія здатна призвести до смерті вже за 48 годин після появи перших симптомів. І чим точніше ви будете виконувати правила профілактики малярії, тим менша ймовірність захворіти на цю недугу.
Якщо ви маєте намір виїхати за кордон, в ендемічні щодо малярії країни, то зверніться до свого лікаря. Можливість зараження малярією в цих країнах залежатиме від виду відпочинку, який вам більше подобається. Слід пам’ятати: якщо ви віддаєте перевагу готельному відпочинку, то ризик захворіти значно зменшується, але все ж не виключається. Тож з’ясуйте заздалегідь, який протималярійний препарат вам краще взяти із собою з профілактичною метою, як його приймати та які побічні реакції можуть виникнути.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».