Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Квiтень 2016 18:36

За гроші не купити, але можна зберегти і примножити

Rate this item
(0 votes)

7 квітня – всесвітній день здоров'я

Здо­ров’я лю­ди­ни — це най­цін­ні­ше, що у неї є. Ні­що не мо­же зрів­ня­ти­ся з ним: ні ба­гат­ство, ні ста­но­ви­ще у су­спіль­стві, ні сла­ва. Це справж­ня кош­тов­ність, по­да­ро­ва­на нам при­ро­дою.

Людина має берегти своє здоров’я змолоду, адже від цього залежить здоров’я всього народу. І хоча його за гроші не купити, але можна зберегти і примножити.
Кожен рік скрізь на планеті відзначають Всесвітній день здоров’я. Цього дня традиційно обговорюються найгостріші проблеми охорони здоров’я, що стоять нині перед людством, проводяться заходи, які мотивують людей вести здоровий спосіб життя і приділяти більше уваги профілактиці захворювань.

Протягом останнього століття люди стали значно здоровішими, збільшилася середня тривалість життя, відступили численні хвороби. Багато в чому цим ми зобов’язані медичним працівникам, які своєю важкою щоденною працею допомагають нам зберегти здоров’я.
У далекому 1948 році 7 квітня було засновано Всесвітню організацію охорони здоров’я. Тому цього дня і відзначається Всесвітній день здоров’я — щороку він припадає на один і той же день.
Всесвітня організація охорони здоров’я входить до особливої групи при ООН, розташована вона у швейцарській Женеві. З ініціативи цієї організації ухвалюються дійсно найважливіші рішення. Так, наприклад, у 2000 році на асамблеї ООН було ухвалено Декларацію тисячоліття, в якій найбільші держави світу взяли на себе відповідальність до 2015 року значно зменшити дитячу смертність у світі, спрямувати більше ресурсів на боротьбу зі СНІДом, сприяти доступності лікарських препаратів.
Багато часу минуло від утворення Всесвітньої організації охорони здоров’я. Членами цієї організації стали кілька сотень держав. Фахівці ВООЗ протистоять небезпечним захворюванням у глобальному масштабі, допомагають країнам третього світу боротися з епідеміями, активно займаються науковою та просвітницькою роботою. Щорічний день здоров’я необхідний саме для просвітницької роботи, адже стан організму кожної людини багато в чому залежить від неї самої.
Як відзначається це свято? Щороку Всесвітній день здоров’я присвячений певній темі, що є найбільш актуальною: небезпечному захворюванню, профілактиці, правильному харчуванню або аспектам психічного здоров’я. Зокрема, у 2015 році темою цього свята була безпека харчових продуктів, яка вже давно стала масштабною проблемою. У різні роки цей день присвячували глобальним змінам клімату та їх впливу на людський організм, проблемам материнства, пропаганді активного способу життя та донорства. Звичайно ж, одного дня для обговорення, а тим більше — для вирішення подібних питань, недостатньо, але це ефективний спосіб привернути увагу світової спільноти до проблеми у міжнародному масштабі.
Всесвітній день здоров’я 7 квітня 2016 року приурочений темі діабету. І це, звичайно ж, не випадково. Епідемія діабету стрімко зростає у багатьох країнах, причому особливо різке зростання захворювання характерне для країн з низьким і середнім рівнем доходів.
Фахівці впевнені, що, зазвичай, захворюванню на діабет можна запобігти. Доведено, що елементарні заходи щодо зміни способу життя ефективно запобігають або відстрочують початок діабету 2го типу. Підтримання нормальної ваги, регулярне фізичне навантаження і здоровий раціон можуть знизити ризик його виникнення.
Важливо врахувати, що діабет лікується. Його можна контролювати і впливати на нього, щоб уникнути ускладнень. Крім того, розширення доступу до діагностування, навчання правильній поведінці і доступне в ціновому плані лікування є важливими заходами боротьби з діабетом.
Зусилля щодо профілактики і лікування діабету матимуть важливе значення для досягнення глобальної третьої Цілі в галузі сталого розвитку, що передбачає скорочення до 2030 року на одну третину передчасної смертності від неінфекційних захворювань (НІЗ). До вирішення проблеми, вважає ВООЗ, слід залучити всіх, у тому числі уряди, роботодавців, підприємців, громадянське суспільство, ЗМІ і громадськість у цілому.
Традиційно День здоров’я відзначається у багатьох країнах на державному рівні. Проводяться просвітницькі заходи, медики читають лекції у середніх та вищих навчальних закладах. Заходи, які проводять цього дня, пов’язані з його темою. Крім того, цей день є потужним щодо популяризації медичних спеціальностей. Якось було проведене опитування серед студентів медичних вузів, і багато з них повідомили, що обрати майбутню професію їм допомогло саме це свято.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».