Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Березень 2016 08:10

Як нам слух уберегти?

Rate this item
(0 votes)

Час­то ми при­ді­ля­ємо ма­ло ува­ги збе­ре­жен­ню слу­ху. А між тим нам лег­ко мо­жуть за­шко­ди­ти ба­га­то фак­то­рів, які з ча­сом при­зво­дять до част­ко­вої або пов­ної глу­хо­ти. Про те, як убе­рег­ти слух, ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Ан­дрія Ци­ма­ра.

— До зниження слуху часом призводить травма або ж спадковість. Утім, у наших силах зробити багато, щоб цей чудовий дар прослужив нам якомога довше. Діяти треба, тільки-но починаються проблеми зі слухом, адже орган слуху — чутливий, маленький і дивовижний прилад. Через вуха сприймаємо велику кількість різноманітних звуків, тому цей чудовий дар потребує дбайливого ставлення.
Найчастіше проблема полягає не в тому, що ми слухаємо, а як ми це робимо. Наприклад, коли ви використовуєте стереонавушники, краще встановіть звук на мінімальну гучність, щоб можна було чути звуки, які оточують вас. Якщо в салоні автомобіля або в будинку стереоапаратура «кричить» так, що ви не чуєте свого співрозмовника, то це дуже шкідливо для вашого слуху.

Як стверджують фахівці, вплив звуку впродовж трьох годин, гучність якого 90 децибелів і вища, згубно позначається на слухові. Якщо навколо дуже гамірно, використовуйте затички для вух (беруші) або будь-які інші засоби індивідуального захисту.
Органи слуху в дітей дуже вразливі. Отож батькам слід знати, що створений іграшками гучний шум може негативно вплинути на слух дитини. Звичайне брязкальце здатне створити шум у 110 децибелів!
— Андрію Васильовичу, а які джерела шуму найбільш шкідливі для нашого слуху?
— За медичними даними, тривалий шумовий вплив понад 90 децибелів може призвести до погіршення слуху. Так, шум у кафе або ресторані становить 85 децибелів, снігохід «подарує» вам 110 децибелів, а от рок-концерт уже 120 децибелів. Гучні дитячі музичні іграшки теж небезпечні — 125 децибелів, безпечна на перший погляд дрель може дати рівень шуму в 140 децибелів!
— Що ж робити, аби зберегти слух?
— Не слухати надто гучної музики, а також намагайтеся перебувати подалі від шумно працюючого обладнання. Звуки стрілянини особливо агресивно впливають на наш слух. Якщо ви змушені бути там, де стріляють, або перебуваєте серед високого рівня шуму, захистіть вуха.
Дізнайтеся все, що тільки можна, про пристосування для захисту слуху. Вони досить різноманітні і їх багато. Це навушники, одноразові або багаторазові беруші, індивідуальні вкладиші у вуха тощо.
Обмежте використання стереонавушників, слухайте через них на мінімальній для вас гучності. Ставте своє здоров’я вище, ніж інтереси компаній, які продають і рекламують ґаджети.
— А як бути зі звичкою чистити вуха за допомогою ватних тампонів або спеціальних паличок? Подейкують, що тут не все однозначно...
— З обережністю використовуйте ватні палички для чищення вух. Не вводьте їх глибоко у вухо! Пам’ятайте, що вони призначені тільки для очищення зовнішнього слухового проходу. Рекомендується купувати ватні палички з обмежувачами. І все ж таки слід ретельно стежити за чистотою вух, адже деколи навіть звичайна сірчана пробка може стати причиною тимчасового зниження слуху. Регулярно промивайте зовнішню частину вуха теплою водою і протирайте чистою серветкою або рушником.
І ще. Ніколи не чешіть у вухах підручними предметами, використовуючи, наприклад, скріпки, сірники або ковпачок ручки. Так можна пошкодити тонку перетинку і зовсім втратити слух.
— Ми, зазвичай, не поспішаємо до лікаря, коли виникає дискомфорт у вусі — відчуття закладеності, поколювання тощо. Думаємо, що саме минеться! Чи припустиме таке ставлення до свого здоров’я?
— При перших ознаках розладу слуху слід одразу звертатися до лікаря. Повністю відновити слух можна тільки протягом перших 10 днів. Тому будь-яка затримка може призвести до незворотних наслідків. Щорічно планово відвідуйте лікаря і перевіряйте слух. На ранніх стадіях визначити зниження слуху може тільки фахівець.
Але не лише проблеми з вухами повинні вас насторожити і змусити звернутися до отоларинголога. Слід також своєчасно лікувати захворювання носа і горла, адже з них інфекція без проблем потрапляє у вуха, починає розвиватися отит, який може призвести до погіршення слуху.
— А які профілактичні заходи для захисту слуху можна рекомендувати?
— Якщо в цьому є потреба, оберіть особисто для себе засоби захисту. Найчастіше використовуються беруші (вкладки у вуха), придбати їх можна в будь-якій аптеці. Ви чутимете звуки, які оточують вас, але вже не так голосно.
Ніколи не займайтеся самолікуванням. Слід знати, що деякі лікарські препарати токсичні. Особливо це стосується антибіотиків. Їх складові при безсистемному прийомі можуть справити негативний вплив на слуховий апарат.
Недоліковані вірусні захворювання і застуда також можуть призвести до розвитку отиту. Набряк, що виникає при цьому захворюванні, збільшує тиск у внутрішньому вусі, що своєю чергою може позначитися на слухові. Дотримуйтеся постільного режиму при хворобах і приписів лікаря.
Бережіть вуха від потрапляння в них води. Частіше відпочивайте серед тиші — біля річки, на лузі, у лісі. Намагайтеся уникати гучної музики та звуків. Обмежте час перегляду телепередач і телефонних розмов. Не використовуйте навушники. Влаштовуйте собі іноді «дні тиші». Намагайтеся якомога частіше слухати «живу» класичну музику. Подбайте про гарну шумоізоляцію житлових приміщень. Якщо можна, то постеліть на підлогу килимові покриття, що займають усю площину підлоги. Переконайтеся в тому, що вікна і двері житлових приміщень добре підігнані.
У холодну пору року необхідно носити головні убори, які захищають не тільки голову, а й вуха. А в особливо люті морози рекомендується використовувати спеціальні навушники.
— А які симптоми поганого слуху? Коли треба не йти, а бігти до лікаря-отоларинголога?
— Симптоми поганого слуху такі: ви постійно перепитуєте, вмикаєте телевізор або радіоприймач на гучність, яка дратує тих, хто поряд із вами. Або ж при спілкуванні вам доводиться напружено вслухатися у слова співрозмовника. Якщо ви помітили за собою щось подібне, негайно йдіть у поліклініку до фахівця.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».