Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Лютий 2016 20:13

Ефективність роботи мозку пов'язана з порою року

Rate this item
(0 votes)

За ви­нят­ком пе­ріо­ду ніч­но­го сну, наш мо­зок що­ми­ті ви­ко­нує склад­ну ро­зу­мо­ву ро­бо­ту, в якій бе­ре участь як сві­до­мість, так і під­сві­до­мість. Але, як з’ясо­вує­ть­ся, про­дук­тив­ність та­кої ро­бо­ти тіс­но по­в’яза­на з тим, зи­ма на­дво­рі чи лі­то.

Бельгійські вчені отримали дані, які здатні трохи підвищити настрій учням випускних класів школи і студентам, у яких попереду літня сесія.
Дослідники з університету міста Льєж виявили, що ефективність роботи головного мозку багато в чому залежить від пори року.
У цікавому експерименті брали участь 28 юнаків і дівчат у віці 21 рік. Експеримент повторювався кілька разів упродовж півтора року, причому кожного разу учасники виконували завдання в різну пору: навесні, влітку, восени і взимку.

Спочатку для своєрідної «акліматизації» випробовувані проводили по 4,5 дня в лабораторії і були повністю ізольовані від зовнішнього світу. Це було необхідно для того, щоб нейтралізувати у них відчуття пори року.
Потім вони виконували спеціальні тестові завдання, в ході яких учені вивчали активність різних ділянок мозку випробовуваних за допомогою методу функціональної магнітно-резонансної томографії.
Було встановлено, що мозок практично всіх учасників працював з найбільшою ефективністю в дні літнього сонцестояння, тобто 20–21 червня.
З іншого боку, максимальне зниження продуктивності інтелекту випробовуваних спостерігалося в дні зимового сонцестояння — 21–22 грудня.
На думку авторів цього дослідження, виявлене ними явище пов’язане з еволюцією людини і залишилося як своєрідний рудимент із доісторичних часів, коли в холодну пору року первісним людям доводилося знижувати активність, щоб уникнути переохолодження. До того ж і їжа цієї пори була, зазвичай, бідною.
З практичної точки зору це відкриття може бути використане в медицині для підвищення ефективності лікування людей, які страждають на сезонний афективний розлад.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».