Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Лютий 2016 19:47

Як вберегтися від хвороб навесні

Rate this item
(0 votes)

Не­стій­ка по­го­да, де­фі­цит ві­та­мі­нів і за­гос­трен­ня ба­га­тьох хро­ніч­них за­хво­рю­вань — ти­по­ве яви­ще пер­шої по­ло­ви­ни вес­ни. Уна­слі­док од­ра­зу ці­ло­го ком­плек­су фак­то­рів від­бу­ває­ть­ся вес­ня­не за­гос­трен­ня низ­ки не­дуг. Ко­му слід у пер­шу чер­гу под­ба­ти про своє здо­ров’я та що са­ме тре­ба ро­би­ти — про це ми по­про­си­ли роз­по­віс­ти фа­хів­ця лі­ка­ря-гі­гі­єніс­та, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Іго­ря Ге­ни­ка.

— Чо­го, на­сам­пе­ред, слід остер­іга­ти­ся на­вес­ні?
— У цей період існує висока ймовірність вірусних захворювань, а також загострення у людей хронічних патологій. Так, наприклад, весняне загострення може статися при наявності гастриту і виразки шлунку.

Тоді з’являються болі у верхній частині живота, «голодні» або нічні болі, також може турбувати важкість у животі, відчуття переповненості, здуття, неприємний присмак у роті тощо.
Щоб уникнути цих симптомів, слід виключити з раціону шкідливі продукти — жирну і смажену їжу, газовані напої, алкоголь, гострі страви, їжу фастфуду. Дієтологи радять харчуватися по годинах, більше гуляти на свіжому повітрі і не перевантажувати себе.
Ще одне захворювання також нерідко загострюється навесні — це цистит. Зазвичай, цьому сприяє переохолодження. Болі, що з’явилися внизу живота, часті позиви до сечовипускання, помутніння сечі, незначне підвищення температури — звичайні симптоми неприємного стану.
Захиститися від загострення циститу можна, якщо носити одяг, відповідний до погоди, ретельно дотримуватися гігієни, вживати більше, ніж зазвичай, рідини (переважно чистої води, журавлиного морсу), вітаміну С, дотримуватися режиму дня та регулярно гуляти на свіжому повітрі.
— Для вес­ни ха­рак­тер­ною є си­ра віт­ря­на по­го­да. Ко­му за­гро­жу­ють ці при­род­ні яви­ща на­сам­пе­ред?
— Тут у найбільш ризикованому становищі опиняються хворі на недуги суглобів і хребта. Саме у цієї категорії хронічних хворих загострюються захворювання через сиру вітряну погоду. Напади радикуліту, як найбільш поширеної недуги цієї групи, можуть спричинити як переохолодження, так і підняття та перенесення вантажу, вживання алкоголю, тривале перебування в сидячому або лежачому положенні і навіть ГРВІ. Тож дуже важливо у цей час уникати контактів з інфекційними хворими, більше ходити і взагалі більше рухатися.
Протяги загрожують і загостренням хронічних хвороб дихальної системи, таких, як гайморит, фарингіт, бронхіт, які також заявляють про себе рано навесні. Загострюються вони найчастіше через банальне охолодження, тому не варто виходити на вулицю без головного убору — ризикуєте швидко стати жертвою кашлю, прояву бронхіту. Лікарі попереджають, що при появі закладеності носа слід одразу ж починати лікуватися від нежитю, щоб інфекція не опустилася в бронхи. Для цього корисно промивати ніс сольовим розчином, полоскати горло дезінфікуючими засобами, відварами трав.
— Ще од­нією за­гро­зою дех­то вва­жає не ли­ше пе­ре­охо­ло­джен­ня, а й по­си­лен­ня на­вес­ні со­няч­ної ін­со­ля­ції. Чи так це?
— Вірус герпесу атакує нас не лише при переохолодженні та зниженні імунітету, а також при підвищенні рівня сонячної інсоляції, що й відбувається навесні. Важливо слідкувати за харчуванням, споживати більше вітамінів, повноцінно висипатися, обмежити себе у споживанні солодкого й алкоголю.
— До­сить час­то на­вес­ні ви­ни­ка­ють й ін­ші проб­ле­ми, при­мі­ром зі шкі­рою об­лич­чя.
— Через зневоднення після зими шкіра обличчя має тьмяний колір, з’являються висипи, відчуття жару. Фахівці радять приймати вітаміни групи А, В та Е. І обов’язково відвідайте профільного лікаря, а також заздалегідь починайте приймати препарати від алергії, якщо це явище має сезонний характер.
— Що слід ро­би­ти хво­рим на сер­це­во-су­дин­ні не­ду­ги?
— Гіпертонія загострюється, в основному, через погодні коливання — перепади атмосферного тиску, зміни біоритмів, мінливість сезонних явищ. Навесні необхідно частіше вимірювати артеріальний тиск, ретельніше його контролювати. Також важливо дотримуватися режиму праці та відпочинку, більше гуляти на свіжому повітрі, не перевантажувати себе, обмежити споживання солі.
У серцево-судинних хворих часто виникає й депресія на додачу. Чому саме навесні, важко сказати, адже це явище, механізм якого достеменно не відомий науці. Імовірно, свою фатальну роль в її загостренні відіграють зміна біоритмів, гормонального стану, налаштування організму на новий сезон. Тож необхідно стежити за станом свого здоров’я. При появі таких симптомів, як пригнічений настрій, знесилення, зміна апетиту, напади серцебиття, холодні кінцівки, слід обов’язково звернутися до лікаря-психіатра або невролога.
— А що ро­би­ти із вес­ня­ним аві­та­мі­но­зом?
— Організм людини через нестачу вітамінів і мікроелементів у зимовий період стає вельми виснаженим навесні. Через це багато хто відчуває втому і сонливість, спостерігається ламкість нігтів, зникає блиск волосся. Для профілактики авітамінозу рекомендується повноцінне, різноманітне та збалансоване харчування.
Слід відмовитися від заморожених продуктів на користь свіжих овочів, фруктів та зелені. Споживання тваринних білків потрібно скоротити й замінити їх рослинними. Бажано у цей період року пити освіжаючі напої на основі трав та фруктів, узвар, чай із шипшини, а ще краще — вживайте свіжовижаті соки.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».