Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Лютий 2016 11:53

Залишатися молодим і здоровим

Rate this item
(0 votes)

Хто не мріє не тіль­ки про­жи­ти десь ро­ків сто, але й збе­рі­га­ти при цьо­му ба­дьо­рість ду­ху і міц­ність ті­ла? Як же до­сяг­ти та­ко­го ре­зуль­та­ту? І що ще слід ро­би­ти для цьо­го, крім по­стій­но­го по­ту­ран­ня влас­ним слаб­кос­тям і за­хоп­лен­ням (не зав­жди здо­ро­вим)?
Роз’­яс­ни­ти не­склад­ні пра­ви­ла і при­йо­ми здо­ро­во­го спо­со­бу жит­тя ми по­про­си­ли фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, лі­ка­ря-гі­гі­єніс­та ви­щої ка­те­го­рії Лю­бов Ки­цу­лу.

— От­же, чи мож­на про­жи­ти 100–120 ро­ків у су­час­них умо­вах?
— За словами геронтологів, шляхів до можливого подолання видової межі, а саме 100–120 років, намічено кілька. Деякі випробувані десятиліттями — по них рухаються повільно, але досить упевнено.
Одна з найбільш обґрунтованих теорій пов’язує старіння з накопиченням в організмі вільних радикалів. Ці зловісно активні молекули, блукаючи в наших тканинах, пошкоджують білки. Розроблено чимало засобів боротьби з радикалами, але універсального, надійного поки що немає.
Утім, здорове, активне життя можна продовжити, очевидно, і за рахунок дієти. Ще п’ять століть тому один чоловік — Луїджі Корнаро, сорока років від народження, був змушений за станом здоров’я різко обмежити себе в їжі. І що ж? Корнаро, якому лікарі пророкували лічені дні, одужав і прожив... до 102 років!
— Чи озна­чає це, що су­пер­дов­го­жи­те­лем ста­не ко­жен, хто прос­то поч­не мо­ри­ти се­бе го­ло­дом?
— Ні, звичайно. Усе має робитися під найсуворішим наглядом лікарів, коли йдеться про лікувальне голодування. Головне — їжте більше свіжих фруктів й овочів. Одним із найбільш важливих аспектів здорового харчування є вживання різноманітних фруктів і овочів у сирому вигляді. Вони є гарним джерелом вітамінів і мінералів поряд з антиоксидантами, які зміцнюють імунну систему і тримають організм у тонусі. Намагайтесь їсти якомога більше продуктів у необробленому стані. Дотримуйтеся збалансованої дієти, адже правильна дієта знижує ризик виникнення різних захворювань.
Їжте продукти з високим вмістом поживних речовин, вітамінів А і С, білків, вуглеводів, заліза, незамінних жирних кислот тощо. Крім того, зниження щоденного споживання калорій сприяє збереженню здоров’я і знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету і хвороби Альцгеймера.
Відомо, що організм здоровий, коли рівень рН збалансований. Зсув кислотно-лужного балансу в бік кислотності може викликати втому, прискорене дихання, проблеми зі шлунком. Для підтримки оптимального рівня рН рекомендується їсти більше овочів і фруктів, особливо термічно необроблених.
— Сво­го ча­су, ро­ків 30–40 то­му, в Єв­ро­пі і в СРСР у то­му чис­лі став по­пу­ляр­ним біг під­тюп­цем. Пе­ре­сміш­ни­ки на­віть ох­рес­ти­ли цей вид фі­зич­но­го оздо­ров­лен­ня «бі­гом за ін­фарк­том». На­скіль­ки ж фі­зич­ні впра­ви і на­ван­та­жен­ня здат­ні про­дов­жи­ти ак­тив­ність у ста­рос­ті?
— Ученими встановлено, що люди, які витрачають хоча б півгодини щодня на фізичні вправи, рідше хворіють. Вправи зміцнюють імунну систему. Якщо у вас немає часу або грошей, щоб піти в тренажерний зал, спробуйте ходьбу, біг або їзду на велосипеді.
Також для здоров’я корисна аеробіка, оскільки вона покращує циркуляцію крові в усьому тілі та насичує її киснем. Дослідження показали, що фізичні вправи знижують ризик виникнення захворювань, таких як рак, хвороби серцево-судинної системи, діабет, інсульт, деменція і депресія. А крім того, регулярні фізичні вправи сповільнюють процес старіння.
— Чи прав­да, що опти­міс­ти жи­вуть дов­ше, а хви­ли­на смі­ху до­дає ці­лий день жит­тя?
— Наскільки саме хвилина сміху продовжує життя, сказати складно, але що таки продовжує, немає жодного сумніву. Дійсно, позитивні емоції є важливим компонентом здорового способу життя. Науковці з Університету Карнегі-Меллон виявили, що люди з позитивним настроєм рідше хворіють. А люди, які відчувають негативні емоції, частіше страждають від стресів. У свою чергу, напруга і стрес є факторами, які збільшують ризик розвитку таких захворювань, як гіпертонія, діабет, хвороби серця та інші.
— Ни­ні, в пе­рі­од се­зон­них ГРВІ та за­студ, здає­ть­ся, що до­три­ман­ня осо­бис­тої гі­гі­єни та­кож є обо­в’яз­ко­вою умо­вою збе­ре­жен­ня здо­ров’я у зрі­ло­му ві­ці...
— Безсумнівно, дотримання особистої гігієни — один із найпростіших способів уникнути різних інфекцій. Мийте руки теплою водою з милом протягом 20 секунд. Ця проста звичка значно знижує шанси захворіти на застуду та грип. Регулярно чистіть нігті — під ними скупчуються мікроби.
А ще будьте соціально активними. Дослідження показують, що в людей, які соціально активні, більш міцна імунна система і вони менше страждають на інфекційні захворювання. Учені Гарвардського університету з’ясували, що позитивні соціальні відносини можуть захистити від різних когнітивних розладів, серцевих захворювань, депресії і тривожності. Тому, щоб залишатися здоровим, частіше проводьте час із членами своєї сім’ї та добрими друзями.
Не варто забувати про небезпеку стресу, адже він вражає імунну систему і серце, а також підвищує ризик заразитися бактеріальними інфекціями. Щоразу, коли ви напружені, здійсніть прогулянку на свіжому повітрі близько півгодини. Це допоможе вам заспокоїтися.
— Прав­да, що не тіль­ки брак сну, але і йо­го над­ли­шок од­на­ко­во шкід­ли­ві?
— Правда. Фахівцями-сомнологами, які вивчають проблеми сну, встановлено, що оптимальна тривалість нічного сну для дорослих людей коливається між 7 і 8 годинами на добу. Для жінок на 15 хвилин менше, ніж для чоловіків, — 7 годин 25 хвилин і 7 годин 40 хвилин відповідно.
Пам’ятайте, що повноцінний відпочинок та сон можуть творити дива. Дефіцит сну і його надлишок можуть негативно впливати не тільки на фізичне, але й на психічне здоров’я. Здоровий сон допомагає долати стрес, він покращує пам’ять, регулює кров’яний тиск і рівень холестерину, запобігає депресії і зміцнює імунітет.
І ще. Оскільки тіло людини складається на 70% із води, то достатнє її споживання зводить до мінімуму ризик виникнення різних захворювань. Також вода виводить токсини з організму. Спробуйте пити 10–12 склянок води на день і обмежте споживання алкоголю, бо він послаблює імунну систему і викликає зневоднення.
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».