Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Сiчень 2016 19:59

Як відновитися після новорічних свят

Rate this item
(0 votes)

Ми­ну­ли но­во­річ­ні та різд­вя­ні свят­ку­ван­ня. Доб­ре, як­що на згад­ку про се­бе во­ни за­ли­ши­ли тіль­ки по­да­рун­ки, гар­ний на­стрій і при­єм­ні спо­га­ди. Але час­то-гус­то піс­ля свят­ко­во­го ма­ра­фо­ну за­ли­шаю­ть­ся ще й на­бря­ки, міш­ки під очи­ма, склад­ки на бо­ках, бо­лі в шлун­ку, з’яв­ля­єть­ся апа­тія та ін­ші ма­ло­при­єм­ні від­чут­тя. А все че­рез гас­тро­но­міч­ні над­мір­но­сті та вжи­ван­ня ал­ко­го­лю.
Од­нак за­сму­чу­ва­ти­ся не вар­то, адже від­но­ви­ти си­ли і здо­ров’я мож­на до­сить швид­ко й без за­йвих зу­силь. А що са­ме для цьо­го по­тріб­но зро­би­ти, роз­по­вість лі­кар-гас­тро­ен­те­ро­лог, кан­ди­дат ме­дич­них на­ук Мар’­яна Ро­ма­нен­ко.

— З чого варто починати відновлення організму?
— Щоб швидко відновитися після святкового застілля, необхідно особливу увагу приділити харчуванню. «Олів’є», «шуба», смажена курка, холодець — усе це має бути негайно забуте. Для відновлення свого здоров’я не слід вживати ті продукти, які дають нам тяжкість і млявість. Тобто це такі, що пройшли глибоку промислову переробку, — ковбаси, копченості, майонези, різні соуси й алкоголь.

Основне правило, якого слід дотримуватися для відновлення сил, — це детоксикація і повернення організму до нормального стану. Для цього, насамперед, слід вживати продукти, в яких міститься багато клітковини. Це овочі, фрукти, ягоди і каші. Клітковина — як потужний сорбент, що, як губка, всмоктує в себе всі токсичні, шкідливі речовини і виводить їх з організму.
Крім того, потрібно збільшити кількість продуктів, які відновлюють печінку. Насамперед, це молочна сироватка. Вона дуже дешева і є надзвичайно ефективним засобом для повернення сил. Також на сніданок слід вживати кисломолочні продукти, яєчні парові омлети і будь-які фрукти. На обід може бути парова птиця і салат, а на вечерю — риба чи трохи сиру.
Співвідношення білкових продуктів до овочів і фруктів має бути один до трьох, тобто овочів, фруктів і ягід повинно бути втричі більше, ніж білкових продуктів.
— А як позбутися набряків під очима?
— Слід, насамперед, обмежити вживання солі, адже вона затримує рідину в організмі. Ось тому й набряклість, а ще — поганий настрій. Не досолюйте їжі, не робіть салатів, а краще їжте порізані овочі, тушковані, парові, робіть різні пюре з морожених ягід.
Ще слід пити багато рідини. На думку фахівців, чим більше людина питиме води, тим легше в неї вимиватимуться токсини. Найкращий варіант — це випити склянку води до і одну після їжі. Це може бути як звичайна вода, так і вода із соком лимона, грейпфрута, апельсина чи інших цитрусових. Також можна пити відвар шипшини, зелений чай, компоти, морси, каву. Це теж чудові детоксиканти.
— Як часто слід їсти впродовж дня?
— Особливу увагу зверніть і на дотримання режиму харчування. Ніколи не пропускайте сніданок, оскільки саме він запускає обмін речовин. Обід також бажано, щоб був постійним. Якщо ви дуже зайняті і не маєте часу поїсти, випийте хоча б склянку кефіру. Кожен пропущений прийом їжі знижує обмін речовин. А з віком — це зайві кілограми і порушення обміну речовин.
— Чи варто робити фізичні вправи та навантаження?
— Обов’язково. Звісно, якщо немає медичних протипоказань. Тож, окрім правильного і здорового харчування, необхідно збільшити свою фізичну активність. Не лякайтеся, це зовсім не означає, що потрібно миттєво бігти у спортзал і братися за важку штангу або ставати на бігову доріжку, щоб подолати 5-кілометровий крос. Достатньо просто більше рухатися.
За період новорічних свят практично всі пересувалися маршрутом «диван— холодильник— плита». Тому тепер треба більше ходити. Щодня намагайтеся прогулюватися на свіжому повітрі хоча б годину. Можна виділити для прогулянки 30 хвилин під час обідньої перерви, а також бажано пройтися перед сном.
Щоденні годинні прогулянки допоможуть не тільки мати гарний вигляд і поліпшити самопочуття, а й поступово можуть позбавити від хронічних захворювань, якщо, звичайно, такі є.
Крім того, рекомендується вранці робити прості фізичні вправи, адже відвідувати спортзал через відсутність часу можуть дозволити собі далеко не всі. А ось, розплющивши очі, зробити прості вправи — багато часу не потрібно. Прокинувшись, просто потягніться кілька разів, покрутіть головою, нагніться в різні боки, зробіть легку фіззарядку.
— Які ще заходи для поліпшення фізичного й психологічного стану можна вжити після різдвяних канікул?
— Також корисно для організму і відновлення сил прийняти ванну з морською сіллю або відвідати сауну. Фізична активність — це чудодійна сила, здатна очистити наш організм. Вона збагачує наші клітини киснем, виводить токсичні речовини. Людина, яка займається фізичними вправами, завжди добре почувається і має моложавий вигляд.
Звичайно, не варто забувати і про гарний настрій, адже він покращує обмін речовин, сприяє нормалізації загального стану організму.
Отже, дотримуючись цих елементарних порад, вже за тиждень-другий зможете позбавитися нудьги та зайвих кілограмів, самопочуття покращиться, і ви будете сповнені нових сил та енергії.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».