Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Липень 2015 22:16

Здійснено прорив у лікуванні туберкульозу

Rate this item
(0 votes)

Для виявлення збудників туберкульозу давно використовують методи культивування. Результат можна отримати лише через шість тижнів. При цьому втрачається цінний час, через що часто знижується ефективність лікування.
Крім того, ці методи недостатньо точні. Часто немає необхідних для проведення лабораторних аналізів умов, особливо в країнах з високою захворюваністю на туберкульоз. Також молекулярна діагностика, яку застосовують протягом останніх 20 років, дозволяє виявити лише обмежену кількість мутацій і передбачити, яка може виникнути резистентність.


«Ми хотіли просунутися на крок уперед і дати терапевтичні рекомендації щодо того, яка комбінація антибіотиків підходить для боротьби з певним збудником», — говорить професор Штефан Німанн, керівник наукової групи «Молекулярна мікробактеріологія» в Науково-дослідному центрі м. Борстель. «Для цього ми вирішили перейти від культивування мікробактерії туберкульозу, яке використовується протягом 130 років, до нової, цифрової ери в мікробіології», — додає він.
За допомогою повного секвенування генома вчені досліджували спадковий матеріал приблизно 3500 штамів бактерій туберкульозу. При цьому вони сконцентрувалися на змінах, які могли б бути пов’язані зі стійкістю і чутливістю до антибіотиків. «Ми склали щось на зразок лексикону мутацій у спадковому матеріалі збудників, — пояснює Німанн. — Якщо є зміни в його генетичному коді, то певні медикаменти більше неефективні, і тому їх не слід використовувати для лікування. Це — величезний прогрес, особливо в боротьбі з мультирезистентними збудниками!».

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».