Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Липень 2015 17:17

Як правильно харчуватися у спеку

Rate this item
(0 votes)

Лі­то — пе­рі­од від­пус­ток, по­до­ро­жей, від­по­чин­ку на при­ро­ді. Час на­со­ло­джу­ва­ти­ся жит­тям. Але до­ку­чає і спе­ка. А в літ­ню спе­ку не те що пра­цю­ва­ти важ­ко, а на­віть від­по­чи­ва­ти. У най­спе­кот­ні­ший пе­рі­од ро­ку, як ствер­джу­ють фа­хів­ці, зни­жую­ть­ся апе­тит та за­сво­юва­ність їжі, по­тре­ба в енер­гії (ка­ло­рій­ність до­бо­во­го ра­ціо­ну хар­чу­ван­ня) змен­шує­ть­ся при­близ­но на п’ять від­сот­ків.
У спе­ку та­кож втра­чає­ть­ся ба­га­то рі­ди­ни че­рез знач­не по­то­ви­ді­лен­ня, а ви­со­ка тем­пе­ра­ту­ра при­ско­рює втра­ту й ви­ве­ден­ня з по­том ві­та­мі­нів та мік­ро­еле­мен­тів. Втра­та рі­ди­ни з по­том змен­шує сли­но­ви­ді­лен­ня вдві­чі, че­рез це ви­ни­кає від­чут­тя су­хо­сті в ро­ті.
Як же до­по­мог­ти на­шо­му ор­га­ніз­му? З цією проб­ле­мою ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця — лі­ка­ря-діє­то­ло­га Вла­ди­сла­ва Слас­ті­на.

— Завдяки правильному харчуванню можна істотно полегшити собі життя в спеку і знизити навантаження, яке в таких умовах отримує організм. Ні в якому разі не можна відмовлятися від регулярного прийому їжі. Незважаючи на спеку, раціон має бути повноцінним. Організму необхідно отримувати всі необхідні речовини (білки, жири, вуглеводи, клітковину, вітаміни і мінеральні речовини) у достатній кількості.
Рекомендується «зміщений» режим харчування, при якому основні прийоми їжі переносять на більш прохолодний період доби. Снідати бажано не пізніше 7- ї ранку, а обідати об 11—11.30, вечеряти ж варто о 18 годині. О 20—21 год. можливий невеликий перекус.
— Що варто вживати в їжу влітку?
— Улітку перевагу слід надавати ягодам і фруктам. Вони збагатять ваш організм необхідною клітковиною, що матиме найпозитивніший вплив на роботу кишечника. Кавуни, виноград, сливи, абрикоси, груші, персики, дині, аґрус, смородина, малина і будь- які інші фрукти та ягоди легко засвоюються нашим організмом і є прекрасними складовими літнього столу, що поповнюють запаси необхідних вітамінів в організмі.
Від більшості традиційних гарячих страв краще відмовитися. Аби рідини в організмі було достатньо, раціон обов’язково має містити рідкі страви (перше й третє). Замість ситних супів краще готувати легкі, нежирні перші страви типу окрошки, юшки з буряків, зеленого борщу.
Що стосується других страв — забудьте на час про гостру, жирну, копчену, солону і консервовану їжу. Переходьте на менш ситні, ніж зазвичай, сорти риби і м’яса. У спеку їх слід відварювати, тушкувати або запікати в духовці, готувати на грилі. Краще вживати їх з овочами.
І окремо свіжі овочі в будь- якому вигляді у цей час є просто незамінними. Вони майже не підтримують процесів бродіння. Огірки, кабачки, помідори, солодкий перець, редис та фрукти здатні практично повністю задовольнити нашу потребу в їжі у спекотний день. Не можна забувати і про зелень. Листовий салат, селера, петрушка і кріп не тільки зроблять їжу смачнішою, а й стануть надійним джерелом мікроелементів, що виводяться з організму з потом.
Увечері, коли спека починає спадати, прокидається апетит. Для його потамування найкраще підійдуть кисломолочні продукти (сир, кефір, йогурт). Головне, щоб у них містилася мала кількість жиру. Можна поєднувати їх з ягодами, фруктами. Необхідно ретельно дотримуватися правил і термінів зберігання молочних продуктів, оскільки у спеку в них відбувається швидке розмноження мікроорганізмів.
Приготування основних м’ясних страв краще перенести на сніданок або вечерю. Обід слід максимально полегшити, але не відмовлятися від нього повністю. Основу обіду мають становити вуглеводи, оскільки вони легше засвоюються і дають мінімальну кількість продуктів окислення (порівняно з білками і жирами), що вимагає і менших витрат резервів води для їх виведення з організму.
— А чого не варто вживати у спеку?
— У спеку небажана важка і жирна їжа. Необхідно скоротити споживання здобної випічки і хліба, бобових, відмовитися від бутербродів і продуктів мережі «швидкого харчування». Уникайте вживання тістечок і тортів з кремом. По- перше, це зайве навантаження на органи травлення, а по- друге, при недотриманні технології приготування і зберігання можливе харчове отруєння.
— Кажуть, що спека — найкраща пора року для того, щоб скинути зайві кілограми... Чи може правильне харчування допомогти схуднути?
— Гаряча пора — добра нагода, аби позбавитися від кількох кілограмів зайвої ваги. Влітку це відбувається набагато легше, ніж у холодний період. Фрукти та овочі знижують калорійність меню. І збільшення рухової активності прискорює всі обмінні процеси в нашому організмі.
У розпал літньої спеки можна влаштовувати собі розвантажувальні дні, проведені на воді, фруктах, овочах та салатах. Зараз простіше на якийсь час відмовитися від випічки, гарячого жирного м’яса, калорійних десертів — вони не тільки перевантажують організм зайвими калоріями, а й додають відчуття тяжкості у шлунку, що так важко переноситься в спеку.
— Чи потрібен особливий питний режим у спекотний час?
— У спеку потрібно якомога більше пити (не менше двох літрів на добу). Якщо людина займається фізичною працею, кількість споживаної рідини варто збільшити. Для втамування спраги рекомендується пити напої невеликими порціями (по 100–200 мл) через кожні 45–50 хвилин. Напої не слід сильно охолоджувати, оскільки різкі перепади температур можуть призвести до простудних захворювань.
З обережністю треба підходити до вживання рідини людям із захворюваннями нирок, серцево- судинної системи, гіпертонічною хворобою та ожирінням.
— Що найкраще пити влітку?
— Звичайно, чаї: трав’яні (з материнки, м’яти, імбиру), чорний, зелений, із додаванням лимона. Вони добре втамовують спрагу як у гарячому, так і в охолодженому вигляді. Крім того, трав’яні чаї є джерелом вітамінів. М’ятою в спеку можна також приправити гарнір. Столова мінеральна вода (краще негазована) поповнить дефіцит мікроелементів в організмі, що з’являється внаслідок значного потовиділення.
З кисломолочних напоїв краще вживати продукти з невеликою жирністю. Наприклад, кефір без цукру втамує спрагу, наситить і компенсує недолік низки мікроелементів. Варто пам’ятати: втамувати спрагу дозволяють не надто солодкі соки з невисоким вмістом м’якоті. Та перевагу слід віддати свіжовичавленим сокам.
Компоти, морси, несолодкий відвар шипшини або сухофруктів в охолодженому вигляді також чудово втамовують спрагу.
Усіма улюблений продукт природного бродіння — квас є напрочуд поживним і приємно освіжаючим напоєм. За кількістю корисних мікроорганізмів він не поступається кефіру. Крім того, квас — ще й цінне джерело вітамінів групи В. Він знижує втому і підвищує працездатність. Варто вживати квас краще власного приготування. Якщо ж ви купуєте квас у пляшках — шукайте на етикетці позначку «продукт бродіння».
Небажано пити квас людям, котрі страждають на виразкову хворобу, хронічний гастрит із підвищеною кислотністю, ентероколіт, захворювання печінки й подагру.
— А що не варто пити у спеку?
— Насамперед, слід відмовитися від кави, яка через високий вміст кофеїну викликає перевантаження серцево- судинної системи і в спеку суттєво знижує працездатність. Не варто зловживати солодкими газованими напоями. Через високий вміст цукру такі напої несуть миттєве полегшення, а згодом викликають ще більшу спрагу. Ну, а алкогольні напої у спеку краще взагалі не вживати.
— Влітку, особливо у спекотну погоду, зростає небезпека зараження кишковими інфекціями, оскільки виникають досить сприятливі умови для розмноження мікробів.
— Це так. Продукти швидко псуються, і при цьому не завжди змінюються їхні смакові якості. Тож аби уникнути кишкових інфекцій, слід дотримуватися нехитрих правил:
♠ мийте руки перед їдою;
♠ зберігайте сирі м’ясо та рибу окремо від готових страв у холодильнику;
♠ ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень; щоб позбутися непомітних оку забруднень, зелень краще замочити на 5–7 хвилин у слабкому сольовому розчині;
 намагайтеся вживати тільки свіжоприготовлену їжу;
 салати зі свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин;
 у літній період утримайтеся від вживання кондитерських виробів із кремом, приготовленим на свіжих яйцях;
 купуйте молочні продукти тільки в магазині; при покупці перевірте термін їх придатності;
 пийте тільки кип’ячену воду.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».