Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Червень 2015 09:59

Часте вживання газованої води підвищує ризик захворювання печінки

Rate this item
(0 votes)

Прийом лише двох банок солодких газованих напоїв на день значно підвищує ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки (НЖХП), повідомили дослідники з університету Тафтса (США, штат Массачусетс).
НЖХП викликано накопиченням жирових відкладень у печінці в людей, які не зловживають алкогольними напоями. У дослідженні взяли участь 2634 добровольці обох статей середнього віку.

Випробовуваних опитали на предмет того, як часто вони вживали напої з кофеїном або солодкі напої, зокрема колу, фруктовий пунш, лимонад і негазовані напої. Потім фахівці провели добровольцям комп’ютерну томографію печінки, щоб виміряти у ній кількість жиру.
Дослідники виявили, що учасники, які випивають щодня більш як одну порцію солодкого напою, частіше страждали від НЖХП, ніж ті, хто не пив таких напоїв. Фахівці врахували вік, стать, індекс маси тіла (ІМТ), дієту і спосіб життя добровольців. Зв’язку між дієтичною газованою водою і НЖХП дослідники не виявили. Учені планують провести додаткові дослідження для отримання більш детальної інформації.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».