Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Червень 2015 11:01

Як не захворіти у відпустці

Rate this item
(0 votes)

Ось і на­ста­ло лі­то, яко­го ми так дов­го зав­жди че­ка­ємо. На жаль, як і все ін­ше гар­не, во­но швид­ко про­ми­не. А то­му слід ско­рис­та­ти­ся від­пуск­ним теп­лим пе­ріо­дом з ко­рис­тю для здо­ров’я. Од­нак ку­рорт­ні буд­ні при­нос­ять ча­сом не са­мі ли­ше ра­до­щі. Що ж ро­би­ти, щоб не за­хво­рі­ти у від­пуст­ці? Про це нам роз­по­вість фа­хі­вець — кан­ди­дат ме­дич­них на­ук, до­цент Сер­гій Фе­до­ров.

— Відпочинок у курортній зоні часто приносить не тільки радісні моменти. Часто-густо відпочивальники застуджуються. Слід враховувати також явище акліматизації. Період цей передбачає звикання організму до нових умов, тобто його адаптацію. Одні легко пристосовуються до нових кліматичних умов, але немало й таких людей, котрі страждають на головний біль, нудоту і слабкість. Усе залежить від індивідуальних особливостей організму та рівня відмінностей природних умов.


— Які захворювання найбільш часто трапляються під час відпустки?
— Насамперед — застуда. Здавалося б, плюсова температура, яскраві сонячні дні, проте організм застуджується, і з’являються перші симптоми захворювання: нежить, дере в горлі, болить голова і відчувається слабкість у всьому тілі.
— Що ж провокує розвиток застуди?
— Часто перевантаження в літаку, стрес під час мандрівки потягом та нова місцина, де все чуже, стають причиною нервозності, що послаблює організм і відкриває можливість інфікування. Множинні контакти з людьми також підвищують ризик інфікування. Адже чим більше контактів, тим вища небезпека інфікування, тому, по можливості, слід обмежити коло ймовірних знайомих, особливо якщо у вас є схильність до швидкого інфікування організму.
Засмага також є стресовою ситуацією. У нашій країні замало сонячних днів порівняно, скажімо, з тропічними або тим же Єгиптом. Крім того, вологість повітря зовсім інша. Нові умови підривають захисні функції організму, піддаючи його атаці мікробів і бактерій.
Ну, а який же відпочинок для декого без пляшки? Але всім відомий негативний вплив спиртних напоїв на людський організм, тому в нових природних умовах не варто зловживати випивкою. Бажання спробувати гастрономічні новинки заморської кухні теж може обернутися проблемами. Прибуваючи на екзотичний курорт, кожний турист прагне спробувати місцеву кухню, однак ніхто не знає, як сприйме шлунок місцеві страви. Тому не варто відразу бігти до ресторану або кафе й наїдатися там місцевих делікатесів, бо так можна всю відпустку провести не на пляжі, а в номері чи навіть на лікарняному ліжку.
— Що ви могли б порадити відпускникам і на що слід звернути пильну увагу не тільки перед відпусткою, а й під час перебування на райських пляжах?
— Почніть приймати вітамінно-мінеральний комплекс не пізніше, ніж за тиждень до запланованого виїзду. Оптимальний баланс поживних речовин допоможе підтримати організм у нових кліматичних умовах і зміцнить його імунологічні властивості.
Варто також урізноманітнити своє меню на користь овочів і фруктів. Вони нададуть організмові необхідні поживні речовини, що допоможуть зміцнити імунний захист.
Зверніть також увагу на тривалість нічного відпочинку. Якщо ви не висипаєтеся, то виділіть удень додатково одну-дві години для відпочинку. Сон дуже важливий, тому що саме в цей час людина відновлює свої витрачені сили. Якщо цього не відбувається, то енергію черпати доводиться з додаткових ресурсів, що призводить до порушення балансу організму і, як наслідок, імунітет послаблюється.
Відмовтеся від чаю, кави та міцних спиртних напоїв. Водний баланс організму також дуже важливий. Добова норма води має становити не менш ніж півтора-два літри негазованої води. Це без перших страв, мінералки, соків та інших напоїв. Ідеться тільки про воду. Тому до початку відпустки спробуйте нормалізувати водний рівень вашого організму, що забезпечить не лише максимальне зволоження шкірного покрову, а й підтримає імунітет.
Остерігайтеся кондиціонерів. Ваше тіло нагрівається, і ви вже не відчуваєте, як застуджуються ваші тканини. У спекотний день застудитися набагато простіше, ніж у похмуру осінню негоду.
— Чому ж так відбувається?
— Усе дуже просто. Ви роздягнені, і вітер абсолютно вільно обдуває вас з усіх боків, розслаблений організм знемагає від спеки. А ще послаблюється захисна функція організму в процесі акліматизації.
— Що ще можна зробити, щоб хвороби не зіпсували відпочинку?
— Вирушаючи на якісь екзотичні й не дуже острови, слід довідатися у поліклініці про можливі простудні захворювання, інфекції та хвороби, що є характерними для тих місцин. У більшості випадків існує можливість зробити щеплення від цих недуг і захистити себе від неприємних ускладнень.
Слід також захопити із собою медичні препарати проти ГРВІ та застуди. У деяких країнах вони можуть коштувати дуже дорого і видаватися лише за рецептом. А ще невідомі вам препарати можуть викликати алергічну реакцію. До того ж ви просто заощадите свій час, захопивши упаковку-другу аспірину і парацетамолу.
Варто покласти в аптечку також пластир, нашатирний спирт, левоміцетин, но-шпу, активоване вугілля та інші ліки, які ви зазвичай використовуєте при виникненні проблем зі здоров’ям. Маленька аптечка допоможе швидко позбутися тих чи інших проблем або запобігти їм, а також дасть змогу повною мірою насолодитися відпусткою.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».