Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Березень 2015 21:18

Багато справ уповільнюють мозок і вбивають продуктивність

Rate this item
(0 votes)

Ми звик­ли ро­би­ти кіль­ка справ од­но­час­но і швид­ко пе­ре­ми­ка­ти­ся між ни­ми. Від­чут­тя за­йня­то­сті до­дає впев­не­но­сті в со­бі і влас­ної важ­ли­во­сті. Але ця звич­ка на­справ­ді...

Заважає нам залишатися продуктивними. Наші батьки ніколи не сиділи вдома без роботи. Сучасні молоді менеджери завжди в мережі, раз на десять хвилин відповідають на листи, раз на дві години п’ють каву, безперервно відповідають на дзвінки і пишуть звіти. Усіма цими справами прийнято жонглювати, постійно перестрибуючи з одного процесу на інший. Як результат — усім нам здається, що, зазвичай, ми дуже зайняті.
Але звичка братися за всі справи одночасно дорого нам обходиться. Дослідження показують, що тільки два відсотки людей можуть працювати у такому режимі ефективно. Для решти — 98 відсотків — така звичка руйнівна як для кар’єри, так і для ментального здоров’я, повідомляє lifter.com.ua.
Значно знижує продуктивність. Аби будь-яке завдання було виконане, мозок поділяє його на два етапи: спочатку він визначає, яке завдання з усіх, якими можна зайнятися, в той чи інший момент важливіше або найприємніше, а потім береться за його виконання. Відволіклися — доведеться починати спочатку.

А якщо відволікалися часто, то на подолання першого етапу буде витрачатися занадто багато часу і сили волі (це, як ми знаємо, теж обмежений ресурс). Хоча офісні працівники, за даними досліджень, відволікаються раз у 10,5 хвилини.
У цієї звички є жахливі наслідки. 18 відсотків усіх завдань, під час виконання яких людей переривають, залишаються не зробленими до кінця дня. Щоб повернутися до складного завдання, на те, щоб «налаштуватися» (той самий перший етап), витрачається, за даними вчених, у середньому 23 хвилини 15 секунд. У цілому це знижує продуктивність офісних працівників на колосальні 40 відсотків!
Для мозку це заняття теж руйнівне: негативний вплив такої звички на мозок більший, ніж той, що зумовлює регулярне вживання марихуани. Звичка до «багатозадачності» призводить до тимчасового зниження IQ на 10 пунктів.
Призводить до психічних розладів. Дослідження Массачусетського технологічного інституту показало, що звичка жонглювати справами і регулярно відволікатися допомагає на початку кар’єри, але потім призводить до психічного та емоційного виснаження. Це, у свою чергу, змушує нас відволікатися ще частіше: втомленим людям складніше зберігати концентрацію. Наслідок — мозок швидко втомлюється і відмовляється взагалі робити хоч щось осмислене.
Але що з цим робити? Є, принаймні, п’ять способів вирішити цю проблему.
Методика продуктивності Pomodoro. Кладете біля себе смартфон або встановлюєте спеціальний таймер на ПК, і заводите його на 25 хвилин. Раз на 25 хвилин робите вимушену перерву на п’ять хвилин. Можна розім’ятися або піти по чай. А рівно через п’ять хвилин знову сісти за роботу на ті ж 25 хвилин.
Inbox на паузі. Якщо листів протягом дня приходить занадто багато, можна просто відмовитися від ідеї тримати свою електронну поштову скриньку «в чистоті» і відповідати на всі листи.
Два комп’ютерних дисплеї. На один можна виводити тільки робочі додатки (текстовий процесор, браузер, редактор таблиць або Photoshop), на інший — всі аппи, що відволікають (Skype, Sparrow, Facebook тощо).
Antisocial. Ця програма є для Mac, Windows і Ubuntu. І вона дозволить вам відключити доступ до сайтів, що крадуть час, на період від 15 хвилин до восьми годин. Ідеться про соціальні мережі, новинні сайти RSS-рідери тощо. Після того, як таймер встановлений, зняти заборону не допоможе навіть закриття аппа або перезавантаження комп’ютера.
Продуктивний ранок. Найпростіше ефективно працювати вранці. У момент прибуття в офіс мозок «вмикає» часовий резерв (зазвичай, з 9-ї до 12-ї год.), протягом якого він максимально продуктивний. Цей час слід присвятити найнеприємнішим і складним завданням.
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».