Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Березень 2015 14:34

Вегетаріанство захищає від раку

Rate this item
(0 votes)

Учені вивчили близько 380 випадків раку товстої кишки. Також фахівці звернули увагу на раціон харчування піддослідних. Виявилося, що у вегетаріанців ризик розвитку колоректального раку був на 22 відсотки нижчим, ніж у тих, хто не дотримувався цієї дієти. Відомо, що червоне м’ясо пов’язане із підвищеним ризиком раку. Про це пише timesofindia.
Вегетаріанська дієта — це система харчування без вживання м’яса і риби. Вегетаріанство має кілька різновидів. Харчування адептів-початківців передбачає виключення з раціону м’ясних і рибних продуктів. Другий рівень — веганізм, передбачає вживання лише продуктів рослинного походження, під забороною — м’ясо, риба, молочні продукти, яйця.
Результати дослідження засвідчили, що дієтичні фактори впливають не тільки на зниження ризику ожиріння, гіпертонії, діабету та смертності, а також знижують ризик розвитку колоректального раку. З цієї причини важливо ретельно підходити до вибору продуктів, щоб захистити своє здоров’я.

 

ОБСТРУКТИВНЕ АПНОЕ СНУ ПІДВИЩУЄ РИЗИК ДТП

Лікування обструктивного апное може допомогти врятувати життя багатьом людям, оскільки шведські вчені з університету Гетеборга виявили зв’язок цього розладу зі збільшенням ризику дорожньо-транспортних пригод.
Дослідження показало, що пацієнти з апное майже у 2,5 разу частіше потрапляють у дорожньо-транспортні пригоди. Також з’ясувалося, що частота дорожньо-транспортних пригод скоротилася на 70 відсотків серед пацієнтів з апное сну, які використовували терапію під назвою СІПАП (CPAP) у середньому не менш ніж чотири години на добу.
В експерименті взяли участь 1478 пацієнтів з апное сну, середній вік яких становив 54 роки. З них 70 відсотків — чоловіки. Дані про аварії були взяті зі шведського реєстру транспортних пригод. Отримані результати докладно описані в журналі Sleep.
Синдром сонних (нічних) апное — розлад дихальної функції, що характеризується періодично зупинками (до 10 секунд) дихання уві сні. Крім нічних зупинок дихання, для синдрому сонних апное характерні постійне сильне хропіння і виражена денна сонливість.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».