Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Березень 2015 18:18

Отрута павуків подарує світу новий клас засобів, які позбавляють від болю

Rate this item
(0 votes)

Університет Квінсленда знайшов в отруті павуків пептидні сполуки, що блокують передачу больових сигналів, передає «Ремедіум». За словами вчених, це відкриття дозволить створити новий тип сильних знеболюючих.
Як відомо, у світі налічується близько 45 тисяч павуків, які знерухомлюють жертву отрутою. І в цих отрутах міститься до мільйона різних пептидів, потенційно важливих для медицини. Але поки що фахівці дослідили не більше 0,01% цих сполук.
У рамках останнього дослідження вчені шукали речовини, що вибірково блокують підтип іонних каналів, — Nav1.7. Ці канали відіграють ключову роль у передачі больових імпульсів. Наприклад, люди, які позбавлені цих каналів через рідкісні мутації, не відчувають болю.
Нова методика дозволила проаналізувати склад отрут 205 видів павуків. У 40% отрут були виявлені речовини, що блокують Nav1.7. Із семи найбільш активних молекул відібрали одну пептидну сполуку. Вона відрізняється високою хімічною, біологічною і термічною стабільністю.

 

ДОРОСЛА ЛЮДИНА В СЕРЕДНЬОМУ ХВОРІЄ НА ГРИП РАЗ НА П’ЯТЬ РОКІВ

Про це повідомила міжнародна група вчених.
Незважаючи на те що багато людей почуваються погано значно частіше, як правило, у цьому винні інші інфекції, вважають фахівці. У дослідженні взяли участь 150 осіб віком від 7 до 81 року. Науковці прагнули оцінити, як часто ці люди хворіли на грип. Ішлося про всі штами вірусу грипу A (H3№ 2).
Усіх добровольців перевірили на наявність антитіл, щоб виявити, чи були вони коли-небудь інфіковані вірусом грипу, і як часто це відбувалося. З’ясувалося, що у середньому діти хворіють на грип раз на два роки, і з віком інфікування відбувається рідше. Наприклад, у віці 30 років грип діагностується у середньому два рази за десятиліття.
Дослідники зазначили, що вивчені штами грипу поширені по всьому світу. Такі дані фахівці вивчали вперше. Для боротьби з грипом важливо розуміти, як часто і в яких вікових групах захворювання найчастіше проявляється, зауважили вчені.

 

АРАХІС ЗАХИЩАЄ ВІД СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Арахіс не тільки ситний продукт, але й дуже корисний, оскільки здатний значно знизити ризик серцево-судинних захворювань, вважають американські дослідники з Університету Вандербільта.
Горіхи, що ростуть на деревах, багаті на поживні речовини. Арахіс же належить до бобових, але за складом він усе-таки схожий із горіхами. У дослідженні взяли участь три групи добровольців — американці та афроамериканці (загалом 71764 особи), а також 134265 китайців, що мешкають у Шанхаї.
Дослідники встановили, що чоловіки з обох країн вживали арахісу більше, ніж жінки. У США приблизно 50% від загального обсягу споживання горіхів припадає саме на арахіс. У Китаї вчені враховували тільки споживання арахісу.
У результаті виявилося, що його споживання впливало на загальну смертність і статистику смертності від хвороб серцево-судинної системи у всіх групах. У США спостерігалося зниження загальної смертності на 21% серед людей, які активніше за інших їли арахіс. Серед китайців ризик був знижений на 17%.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».