Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Березень 2015 18:14

Аденома простати: що робити?

Rate this item
(0 votes)

За твер­джен­ням фа­хів­ців, аде­но­ма прос­та­ти — най­більш по­ши­ре­на уро­ло­гіч­на па­то­ло­гія. Так, у со­ро­ка­річ­них чо­ло­ві­ків аде­но­ма зу­стрі­чає­ть­ся з час­то­тою 20%, у ві­ці 50 ро­ків — 50%, а у 80 ро­ків — уже в 90% пред­став­ни­ків силь­ної ста­ті. Од­не сло­во, діа­гноз «аде­но­ма прос­та­ти» мо­же бу­ти вста­нов­ле­ний прак­тич­но кож­но­му чо­ло­ві­ко­ві.
Як роз­піз­на­ти па­то­ло­гію на ран­ніх ста­ді­ях? Чо­му від­да­ти пе­ре­ва­гу — ме­ди­ка­мен­тоз­но­му чи хі­рур­гіч­но­му лі­ку­ван­ню аде­но­ми прос­та­ти? На ці та ін­ші за­пи­тан­ня, по­в’яза­ні з цією не­ду­гою, ми по­про­си­ли від­по­віс­ти фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Олек­сан­дра Строя.

— Що таке аденома простати?
— Передміхурова залоза, або простата, — внутрішній статевий орган, що бере участь у дітородній та сексуальній функціях чоловіка. З віком у тканинах цієї залози відбуваються зміни — ущільнення, розростання, утворення вузлів. Це і зветься аденомою простати.


Збільшення розмірів простати веде до утиснення сечівника, який проходить крізь неї. Внаслідок цього відтік сечі ускладнюється. Процес сечовипускання починає викликати дискомфорт і вимагає додаткових зусиль. Струмінь сечі стає слабким, кількість сечі, що виділяється за раз, зменшується. Виникають сильні, часті позиви, особливо в нічний час, через що істотно знижується якість життя. Розвивається еректильна дисфункція, ступінь виразності якої безпосередньо залежить від тяжкості симптомів аденоми простати.
Переповнення сечового міхура веде до розвитку нетримання сечі. М’язи сечового міхура на початку захворювання гіпертрофуються, а з часом настає їх атонія. Сечовий міхур перестає звільнятися повністю, що загрожує утворенням у його порожнині каменів, може з’явитися гематурія (кров у сечі). Найбільш грізним ускладненням аденоми простати є гостра затримка сечі.
— Які причини виникнення аденоми простати?
— Причини виникнення аденоми простати до кінця не вивчені. Одна з теорій — вікове збільшення активності ферменту 5-альфа-редуктази, яка бере участь у перетворенні тестостерону на дигідротестостерон. Останній стимулює ріст тканин передміхурової залози.
До факторів ризику виникнення аденоми простати зараховують вік, спадковість і національність (азіати хворіють рідше інших). Таким чином, у зоні ризику перебуває абсолютна більшість чоловіків віком понад 40 років. Вплив на розвиток аденоми сексуальної активності, перенесених запальних, венеричних захворювань — лише поширена хибна думка, як і взаємозв’язок раку і аденоми простати. Аденома розвивається з тканин, що не підлягають злоякісному переродженню. Тому перетворитися на рак вона не здатна. Але ці два захворювання не є взаємовиключними: одна людина може хворіти на рак і аденому передміхурової залози одночасно.
— Які основні ознаки аденоми простати?
— Основні симптоми такі: утруднене сечовипускання (прискорене або переривчасте), імперативні, тобто надзвичайно сильні позиви до сечовипускання. Характерне почастішання нічних позивів (більше разу за ніч), а також відчуття неповного звільнення сечового міхура. Часто виникає необхідність додаткових зусиль при сечовипусканні: напружуватися, натискати на низ живота. Часом бувають проблеми з еректильною функцією. Тож симптоми аденоми простати настільки красномовні, що, вислухавши скарги хворого, лікар здатен поставити попередній діагноз.
— Як проводиться лікування аденоми простати?
— Якщо симптоми аденоми простати виражені незначно, застосовується лікувальна терапія, але при її неефективності проводиться хірургічне втручання.
Для медикаментозного лікування існує кілька груп препаратів, що застосовуються. Це — альфа-адреноблокатори, інгібітори 5-альфа-редуктази й рослинні препарати. Доксазозин, тамсулозин, альфузозин і теразозин (альфа-адреноблокатори) — ці препарати знижують тонус гладких м’язів у шийці сечового міхура і простатичного відділу уретри (сечівника), завдяки чому відтік сечі поліпшується. Ця група ліків належить до симптоматичної терапії — вони знижують частоту сечовипускань, покращують якість струменя, але жодним чином не впливають на перебіг захворювання (розміри аденоми не меншають).
Інгібітори 5-альфа-редуктази (дутастерид або фінастерид) сприяють частковому зменшенню розмірів простати за рахунок зниження рівня гормону дигідротестостерону. Ефект від прийому препарату спостерігається при тривалому (понад 6 місяців) лікуванні. Застосування інгібіторів 5-альфа-редуктази зменшує ризик розвитку гострої затримки сечі і може відтермінувати необхідність проведення хірургічного лікування аденоми простати.
А ось рослинні препарати (пальма сереноа, бета-цітостерол) варто застосовувати лише на початкових стадіях захворювання, оскільки ефективність цих засобів, на жаль, не доведена у лікуванні аденоми простати.
— Коли настає час необхідності хірургічного лікування аденоми простати?
— Якщо медикаментозна терапія не приносить належного полегшення, вдаються до оперативного втручання. Хірургічне лікування цієї хвороби є найбільш ефективним. Операції з видалення аденоми простати проводяться практично на всіх етапах захворювання. Перед прийняттям рішення пацієнту треба ретельно зважити всі переваги, недоліки та можливі ускладнення після операції.
Трансуретральна резекція простати (ТУРП) — це видалення аденоми простати через уретру (сечовипускальний канал). Даний метод лікування аденоми простати використовується при розмірах передміхурової залози менше 60–80 куб. см.
Операція здійснюється під контролем оптичної апаратури, під час якої апарат довжиною близько 30 см і діаметром трохи більше 1 см (резектоскоп) вводиться через сечівник. За допомогою електричної петлі вишкрібають патологічно змінені тканини передміхурової залози, звільняючи просвіт уретри. Операція триває близько 90 хвилин. Пацієнтів виписують додому за 1–2 доби після операції.
Відкрита аденомектомія передбачає видалення аденоми простати через розріз черевної стінки. Проводиться вона при неможливості проведення ТУРП, тобто при великих розмірах (понад 80 куб. см) передміхурової залози, при пошкодженні сечового міхура й необхідності його відновлення, дивертикулах і наявності каменів сечового міхура. Оскільки відкрита операція більш травматична, пацієнти довше перебувають у лікарні — 3–4 дні. Перевага цього виду лікування аденоми простати полягає у низькій імовірності рецидиву захворювання.
— Як поводитися пацієнтові у післяопераційний період?
— Після виписки зі стаціонару пацієнту слід дотримуватися лікарських рекомендацій: протягом шести тижнів жодних значних фізичних навантажень, уникати запорів, не жити статевим життям. Після видалення аденоми настає значне полегшення. Що стосується сексуальної функції після хірургічного втручання, то тут думки фахівців розходяться. Одні вважають, що операція не впливає на сексуальну функцію чоловіка, інші ж стверджують, що після хірургічного лікування аденоми простати 30% чоловіків стикаються з проблемами у сексуальній сфері. Однак більшість медиків сходяться на тому, що якщо порушення й виникають, то вони мають тимчасовий характер. І потім більшість чоловіків спроможні відновити активне статеве життя.
Також хворим з аденомою простати варто дотримуватися дієти, що виключає продукти, які подразнюють нирки. Не рекомендують вживати алкоголь, каву, какао, шоколад, гострі та солоні страви.
Одне слово, своєчасне звернення за медичною допомогою забезпечить раннє виявлення та більш ефективне лікування аденоми простати.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».