Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Лютий 2015 17:23

Кубики і пазли розвивають просторове мислення

Rate this item
(0 votes)

Дані репрезентативного дослідження показують, що діти, які часто граються з пазлами, кубиками і в настільні ігри, зазвичай мають хороше просторове мислення. Дослідження опубліковано в Psychological Science, журналі Асоціації психологічних наук.
Джемі Жиро з коледжу Родес (США) і Нора Ньюкомб з університету Темпл (США) проаналізували дані щодо 847 дітей віком від 4 до 7 років, які беруть участь у спеціальній освітній програмі WPPSI. Дітям було запропоновано відтворити конкретні 2D-конструкції, використовуючи червоні, білі і наполовину червоні, наполовину білі кубики. Також дослідники вивчили дані опитування батьків про дитячі ігрові звички і спільне проведення часу з батьками.


У результаті з’ясувалося, що соціально-економічний статус сім’ї, стать і загальний рівень інтелекту також впливали на виконання завдання. Діти з групи з низьким соціально-економічним статусом робили більш прості конструкції порівняно з дітьми з родин із середнім або високим соціальним статусом. Крім того, хлопчики справлялися із завданням краще, ніж дівчатка.
Головний висновок, який учені зробили, проаналізувавши дані, полягає в тому, що ті діти, які у повсякденному житті частіше гралися пазлами, кубиками та в настільні ігри, отримували більше балів за конструкції з кубиків, ніж ті, які гралися ними іноді — три-п’ять разів на тиждень або ніколи.
Жоден з інших видів діяльності, наприклад малювання, ігри з іграшками, їзда на велосипеді, скейтборді або самокаті чи спільна дитячо-батьківська активність, посилене викладання низки навичок, математичні ігри, розповідання історій не впливали на дитяче просторове мислення.
«Це дослідження може мати велике практичне значення для всіх, хто впливає на доступ дітей до іграшок. Приміром, для вчителів, батьків, вихователів і навіть виробників іграшок», — зазначив Жиро.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».