Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 21:13

Бактерії людини запрограмовані на знищення її здоров'я в старості

Rate this item
(0 votes)

Факт: у ті­лі лю­ди­ни пе­ре­бу­ває ве­ли­чез­на кіль­кість бак­те­рій, що в 10 ра­зів пе­ре­ви­щує кіль­кість клі­тин са­мо­го ор­га­ніз­му.

Нещодавно вчені з’ясували, що ці мікроби в ході еволюції виробили механізм, запрограмований на знищення людей похилого віку. Найцікавіше, що вони ж сприяють збільшенню тривалості дитинства і вивільненню ресурсів для дітей, регулюючи таким чином виживання людей.
Мікробіоми, що живуть у межах людського організму, впливають на масу тіла, настрій і навіть когнітивні функції. А завдяки останнім дослідженням стало відомо, що вони причетні і до процесу старіння. Яскравий тому приклад — бактерії Helicobacter pylori, що живуть у кишечнику десятки років, не завдаючи шкоди людині. Але іноді вони стають винуватцями виразкового захворювання або раку шлунка. Причому чим старша людина — тим вищий ризик.
Це дало біологам привід припустити, що мікроби контролюють баланс популяції, підтримуючи життя в молодому організмі і руйнуючи здоров’я старіючого. Це підтвердило і математичне моделювання, побудоване на імітації стародавнього товариства мисливців-збирачів.


У рамках моделі фахівці задали максимальну тривалість життя сучасних людей (до 120 років) і розподілили їх у три підгрупи — молодь, люди репродуктивного віку і люди старшого репродуктивного віку. Далі вчені відтворили модель того, як змінювалася популяція людей у плані народжуваності і смертності.
Щоб виявити ефект впливу бактерій, у систему моделювання ввели різні бактеріальні фактори. Приміром, активувалася бактерія Shigella, що викликає отруєння й іноді вбиває дітей, це провокувало знищення популяції. Якщо вводилася бактерія H. pylori, пов’язана з негативним ефектом у літньому віці, популяція підтримувалася стабільно (молодь процвітала, а люди похилого віку вмирали). А ось відсутність бактерії H. pylori призводила до зростання числа людей похилого віку і, відповідно, до занепаду суспільства.
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».