Освіта
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 07 Лютий 2019 21:21

Нарешті і я вчитимусь у ліцеї...

Rate this item
(0 votes)

Не­за­ба­ром юні укра­їн­ки ма­ти­муть змо­гу всту­пи­ти до На­вчаль­но-оздо­ров­чо­го ком­плек­су лі­цею ім. Іва­на Бо­гу­на, що роз­та­шо­ва­ний у Бо­яр­ці, а че­рез два ро­ки про­дов­жи­ти на­вчан­ня і у са­мо­му Ки­їв­сько­му лі­цеї.

За яких умов дівчатка можуть вступати? Як буде організовано для них навчальний процес, побутові умови?
Відповісти на ці запитання ми попросили полковника Петра Потєхіна — начальника Боярського комплексу.

— Для представниць прекрасної половини не передбачається жодних — порівняно з хлопчиками — пільг і преференцій, — говорить Петро Геннадійович. — Вони зможуть вступати по закінченні 7-го класу загальноосвітньої середньої школи.
При цьому проходитимуть медичну комісію і — за умови позитивного вердикту лікарів — починають складати іспити: з української та англійської мов, математики і фізичної підготовки.
Щодо останньої, то нормативи ті ж, що і у школах, визначені Міністерством науки і освіти України. Термін навчання у нас — 2 роки.
Для того щоб навчатись у Київському ліцеї ім. Івана Богуна, усім нашим вихованцям достатньо пройти співбесіду. Як правило, всі охочі продовжують навчання у столиці.
Під час перебування і у нашому Комплексі, і у ліцеї дівчатка вчитимуться у підрозділах разом із хлопчиками: підрозділи комплектуються за принципом звичайних шкільних класів, тобто змішаним.
Але передбачені деякі відмінності. Наприклад, вони спатимуть в окремих кімнатах, матимуть окремі туалети і душові кабінки, а в разі легких захворювань — окремі палати у медичному пункті. На їхнє утримання асигнуватиметься, як і на представників сильної статі, близько 300 тисяч гривень на рік.
За словами офіцера, ніяких проблем зі вступом дівчат не повинно виникати. Адже командирів підрозділів підбирали з числа офіцерів, схильних до педагогічної роботи з дітьми, і вони уміють знаходити спільну мову навіть із найважчими підлітками, яких тут теж вистачає: будь-які репресивні заходи, на відміну від частин і підрозділів ЗС, тут абсолютно виключені. Найстрашніше покарання — позбавлення звільнення у місто, яким ліцеїсти дуже дорожать.
— Не слід забувати і про те, що у нашому педагогічному колективі працюють виключно жінки, за винятком учителя фізкультури, — продовжує полковник Потєхін. — І це, як на мене, теж важливо у даній ситуації. Окрім них, у підрозділах є офіцери-психологи — молоді жінки.
До речі, дівчатка можуть відразу вступати і до Київського ліцею по закінченні 9-го класу. Але у такому випадку потрібно здавати вступні іспити: співбесіду проходять лише випускники Навчально-оздоровчого комплексу.
На переконання начальника ліцею генерал-майора, Героя України Ігоря Гордійчука, ноу-хау, запроваджене МО, сприятиме комплектуванню українського війська більш підготовленими до армійської служби жінками. Марини, Оксани і Ірини, закінчивши ліцей, з юних літ познайомившись з усіма нюансами військової служби, свідомо поповнюватимуть армію. І не писатимуть через рік чи два рапорти з проханням звільнити, мовляв, помилились у виборі життєвого шляху.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».