Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Липень 2019 15:16

Скільки ще будемо працювати задурно?

Rate this item
(2 votes)

Якщо проаналізувати зміст оголошень про запрошення на роботу спеціалістів або пошук працівників навіть без досвіду роботи, якими нині заповнені шпальти полтавських газет та суціль обклеєні стовпи і паркани, то можна помітити одну загальну тенденцію: практично в кожному запрошенні гарантується вчасна виплата зарплати. Навіть є оголошення, в яких зазначається, що зароблене виплачуватимуть двічі на місяць або щотижня...

Така реальність сьогодення. Через те що в Україні через масову трудову міграцію скрізь спостерігається брак робочих рук і представники підприємств ладні на всілякі поступки, аби заманити спеціалістів. У крайньому випадку, заповнити вакансії працівниками без досвіду роботи.

А ще кілька років тому про вчасну виплату зарплати навіть не згадували. Не в останню чергу через те, що ринок праці був переповнений і люди, які пізнали, почім ківш лиха через вимушене неробство, погоджувалися на першу-ліпшу пропозицію. Мовляв, аби працевлаштуватися, а із зарплатою якось владнається...
Проте владнати ситуацію з вчасною виплатою заробленого роботодавці не поспішали. З року в рік, зокрема на Полтавщині, на підприємствах нагромаджувався борг із виплати зарплати. Люди не отримували заробленого по кілька місяців, а то й років.
Переважно ті, хто не хотів миритися зі свавіллям «хазяїв» і, витребувавши, як правило, через суд довідку про заборгованість, звільнявся з підприємства. Бо працювати задурно вже втомились. І потім ще дуже довго чекали заробленого. Дехто навіть залишав цей світ, так і не отримавши своїх кревних...
«Коли 11 років тому я заступила на посаду, на Полтавщині заборгованість із виплати зарплат становила майже 112 мільйонів гривень, — пригадала в розмові з кореспондентом «ДУ» директорка Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА Людмила Корнієнко. — Але потім ситуацію потроху почали виправляти і змушувати керівників і власників підприємств виплачувати зароблене людям. 2017 року борг знизився до 24–27 млн грн...»
Правда, злощасна заборгованість із зарплати й нині нагадує опару, яка лізе з діжки попри те, що її понад силу втоптують туди руками. І це при тому, що чиновники стверджують, що їм таки вдалося припинити зростання заборгованості із зарплати.
Принаймні, таке стверджували в Полтавській облдержадміністрації, де днями провели засідання обласної робочої координаційної групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати та дотримання державних соціальних гарантій у сфері оплати праці. Завдяки вжитим владою, контролюючими та правоохоронними органами заходам протягом останніх трьох місяців у регіоні таки призупинено зростання загальної заборгованості із заробітної плати.
Але, як визнали на нараді, загальний борг підприємств Полтавщини перед своїми працівниками все ж становить нині 51,2 (!) мільйона гривень. Цікаво, що з цієї суми 37,9 мільйона гривень заборгували вісім економічно активних підприємств. Ще 12,8 мільйона гривень завинили своїм наймитам 11 підприємств, які перебувають на стадії процедури банкрутства тощо.
«Так, заборгованість, звичайно, все ще є, — погоджується Л. Корнієнко. — Але нині можна сказати, що соціальної напруги, такої, як була в області через невиплату зарплати ще кілька років тому, вже немає. Якщо б не «Гадячсир», ситуація була би значно кращою...»
Справді, ТОВ «Гадячсир» зі своїми дочірніми підприємствами ще кілька років тому почав псувати статистику і нерви керманичам Полтавщини. Першими забили на сполох селяни кількох районів, яким підприємство заборгувало десятки тисяч гривень за прийняте, але не оплачене молоко.
Ситуація на заводі безнадійно погіршилася після того, як РФ відмовилася від продукції гадяцьких виробників сиру, які саме до Росії експортували левову частку своєї продукції. Як заявляли депутати Полтавської облради Олег Сазонов і Олександр Алексюк, до яких звернулися працівники підприємства ТОВ «Гадячсир» після безуспішних спроб змусити керівництво підприємства виплатити заборговану зарплату, борг заводу перед своїми працівниками становив на лютий 2019 року понад 20 млн грн.
Ані районне, ані обласне керівництво не змогли змусити власників підприємства, з якого почали масово звільнятися працівники, розрахуватися з людьми. От саме тоді в регіоні і заговорили про «соціальну напругу», адже робітники підприємства-боржника вдалися до масових страйків, перекриття автомобільних доріг, облоги самого заводу тощо.
Ситуацію трохи владнали після того, як Гадяцька РДА і завод підписали меморандум про поступове погашення заборгованої зарплати. Але все одно на сьогодні ТОВ «Гадячсир» має тисячні борги перед своїми колишніми працівниками.
Як утворюється заборгованість із зарплати на державних підприємствах? Про це учасникам наради розповіли директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов і голова Чутівської райдержадміністрації Сергій Апряткін.
«На Полтавському хлібокомбінаті — єдиному в місті державному підприємстві, що виробляє борошно, — ситуація складна, зарплатний борг 3,3 мільйона гривень. Директори змінюються, виробнича діяльність не здійснюється, при цьому заборгованість із заробітної плати щомісячно збільшується на 300 тисяч гривень. Рахунки арештовані.
На сьогодні не призначено керівника, тому неможливо робити конкретні кроки щодо вирішення ситуації, яка склалася на державному підприємстві та його філії. Керівництво підприємством здійснюється безпосередньо Міністерством аграрної політики та продовольства України», — зазначив С. Фролов.
Керівник Чутівського району, у свою чергу, розповів, що ситуація на філії «Хлібна база № 88» тримається на контролі профільної комісії райдержадміністрації. Заборгованість бази із зарплати — 1,4 мільйона гривень. Підприємство має дозвіл приймати зерно.
Враховуючи арешт рахунків, з працівниками проводиться роз’яснювальна робота щодо можливості стягнення зарплатних боргів через органи Державної виконавчої служби за рішенням суду та надається практична допомога з підготовки документів...
Чому органи влади виявляються безпорадними, коли мова заходить про заборговану зарплату? Причин називають багато. Так, під час страйку колишніх робітників ТОВ «Гадячсир», коли вони в лютому 2019 року перекрили жваву автодорогу, говорили про тісний зв’язок керівників заводу і керівництва району, небажання обласного і районного керівництва псувати відносини з найбільшим платником податків у районі, відсутність зацікавленості чиновників у захисті прав працівників заводу, які місяцями працювали без зарплати тощо.
Обурювалися й тим, що державні контролюючі органи обмежуються лише відписками, хоча мають повноваження притягати до кримінальної відповідальності директора заводу через борги із зарплати тощо. З цього приводу, зокрема, миргородський міський голова Сергій Соломаха розповів кореспонденту газети, що міська рада міста-курорту контролює ситуацію із заборгованістю щодо зарплати. Хоча вона й не надто велика для міста.
«Заборгованість утворилася тільки на державних підприємствах, — констатував градоначальник. — Є борги і одного з комунальних підприємств обласної форми власності, але вони потроху погашаються.
Чи має міська влада вплив на боржників? На державні підприємства практично немає. Лише вмовляння, листи з проханням виплатити заборгованість... Подати до суду? Це ж, виходить, що міська рада позиватиметься до держави? Не такі вже й великі борги, щоб піти на такий крок...»
Чим завершилося засідання в Полтавській ОДА? Для полтавців, яким заборгували зарплату, нічим. Адже ті, хто засідав, вирішили вкотре направити листи до центральних органів влади від профільного департаменту, обласної комісії, профспілок, Полтавської міськради і описати патову ситуацію, зокрема на вищезгаданому «міністерському» хлібокомбінаті...
Довідка «ДУ»: За повідомленням Державної служби статистики, заборгованість із виплати заробітної плати в Україні в грудні 2018 року скоротилася порівняно з листопадом 2018 року на 6,2%. І на 1 травня 2019 року становила 2 млрд 615 млн 400 тис. гривень.
Дані наведено без урахування заборгованості із зарплати на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та Севастополя, а також частини тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях.
Одночасно, підрахували у Держстаті, з початку 2018 року заборгованість з виплати зарплати зросла на 11,7%. У тому числі заборгованість працівникам економічно активних підприємств на 1 січня 2019 року становить 1,46 мільярда гривень. Найбільша заборгованість із зарплати в Донецькій — 495 млн грн, Луганській — 466,7 млн грн, Сумській — 302,5 млн грн, Харківській — 289,9 млн грн, Дніпропетровській — 195,4 млн грн, Київській — 143,5 млн грн областях та місті Київ — 172,4 млн грн.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».