Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Липень 2019 15:14

Президент підписав указ про боротьбу з рейдерством

Rate this item
(0 votes)

Президент Володимир Зеленський підписав Указ про заходи щодо протидії рейдерству в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Глави держави.
«Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про заходи щодо протидії рейдерству». Документ містить набір інструментів, що будуть впроваджені найближчим часом для належного захисту власників бізнесу та протидії позбавленню їх майнових прав», — ідеться в повідомленні.
За даними ОП, указ серед іншого передбачає розробку та ухвалення найближчим часом законопроекту для усунення прогалин у законодавстві, що дають змогу рейдерам нищити бізнес і відбирати нерухомість.

Зокрема, передбачається внести зміни до програмного забезпечення державних реєстрів, що істотно зменшить ризики та частоту рейдерства.
Серед ключових технологічних змін, як зауважили в ОП, — автоматичний моніторинг ризикових транзакцій із подальшим підтвердженням/зупинкою реєстраційних дій, створення бек-офісу, що переглядатиме транзакції з підвищеним ризиком, фото- та відеофіксація учасників транзакцій; запровадження додаткового підтвердження здійснення реєстраційних операцій (наприклад, SMS-пароль або MobileID) та додаткової авторизації учасників транзакції (наприклад, ЕЦП).
«Питання рейдерства стало одним із найболючіших для бізнесу. За різними оцінками, протягом останніх шести років відбулося понад три тисячі захоплень. Зазвичай це зміна власника через підробку документів, через реєстраторів, яких не існує, або «дірки» у реєстрі. Схеми різні, а суть одна. Сьогоднішнє рішення — це реальний крок, щоб покласти цьому край», — зазначив заступник керівника ОП Олексій Гончарук.
* * *
Нотаріальна палата розробила дієві механізми подолання рейдерства в Україні, які будуть передані народним депутатам у вигляді законопроекту.
Про це під час круглого столу в Укрінформі заявив президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко.
Експерти Нотаріальної палати умовно виділяють кілька видів рейдерських захоплень в Україні: рейдерство у державних реєстрах; земельне рейдерство; рейдерство при створенні, поділі і знищенні об’єктів нерухомості та інші види. Вони, у свою чергу, поділені на підвиди, щодо кожного з яких Нотаріальна палата пропонує конкретні рішення.
Так, на думку авторів стратегії, для запобігання рейдерству в Україні необхідно: створити єдині державні реєстри нотаріальних дій і державних реєстраторів; позбавити комунальні підприємства права здійснювати реєстраційні дії; встановити вимоги до робочого місця державного реєстратора та запровадити механізм перевірок відповідності цим вимогам.
Пропонується також запровадити цілодобову можливість блокування ключа реєстратора, посилити безпеку державних реєстрів шляхом багатофакторної автентифікації, а також посилити контроль за тим, де саме той чи інший реєстратор вносить зміни до державного реєстру.
Експерти Палати підкреслюють, що в Україні необхідно запровадити судовий контроль у сфері державної реєстрації, зокрема надати судам право переглядати Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань і Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.
Окремо пропонується створити Державний реєстр об’єктів нерухомого майна, в який обов’язково буде внесена їхня технічна характеристика, адреса та матеріали інвентаризації.
У Нотаріальній палаті України зазначають, що розроблені ними пропозиції дозволять на законодавчому рівні запобігти рейдерським атакам в Україні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».