Екологія
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Квiтень 2016 20:25

Зруйнований реактор матиме нове і надійне укриття

Rate this item
(0 votes)

Укрит­тя, зве­де­не над зруй­но­ва­ним ре­ак­то­ром во­се­ни 1986-го, з ро­ка­ми по­ча­ло руй­ну­ва­ти­ся: че­рез шпа­рин­ки, що з’яви­ли­ся в ньо­му, час від ча­су про­ни­ка­ла ра­ді­ація. Як­що не вжи­ти від­по­від­них за­хо­дів, то дах укрит­тя мо­же пе­ре­тво­ри­тись у та­ке со­бі ре­ше­то! Що то­ді бу­де — здо­га­да­тись не­важ­ко: на дні енер­го­бло­ку і до­сі міс­тить­ся май­же 90 від­сот­ків ядер­но­го па­ли­ва, яке там бу­ло у квіт­ні 1986-го...

Тож на початку 2000х років було ухвалено рішення про спорудження нового укриття. Оскільки нашій державі подібні проекти не під силу, то звернулися по допомогу до інших країн світу і міжнародних організацій. Це питання довго мусувалося, але, врештірешт, у березні 2004го, Європейський банк реконструкції і розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага.

Переможцем стала компанія NOVARKA, до складу якої входять підприємства Vinci Construction Grands Projets і BOUYGUES.
Звісно, що відразу ж постало питання фінансування робіт, на які в нашій державній казні теж не виявилося грошей. Відгукуючись на заклики про допомогу і усвідомлюючи небезпеку, яка криється в 4му енергоблоці, уряди багатьох країн світу «скинулися» на вирішення цієї проблеми, а також — спорудження сховища для відпрацьованого ядерного палива, у тому числі й з інших АЕС України.
Найбільш активними помічниками у розв’язанні цієї проблеми є США, Канада, Німеччина, Франція — усього близько 40 країн світу. Розміри об’єкта, який споруджують понад 3 тисячі робітників вахтовим методом, вражають: висота — по завершенні будівництва — становитиме 110 метрів, довжина і ширина відповідно 165 і 260 метрів, а важитиме він понад 30 тисяч тонн.
Схоже, що роботи зі зведення нового укриття незабаром вийдуть на фінішну пряму, адже вже з’єднали дві частини нового саркофага, яким повинні накрити зруйнований енергоблок. Ця операція була надскладною, оскільки конструкції, які потрібно було скріпити, важать близько 30 тисяч тонн! При цьому їх потрібно було ще й вирівняти, не допустивши ні міліметра відхилення. Усе це вже зроблено.
— Будівництво нового безпечного конфайнмента наближається до завершення, — заявив директор з ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак. — Прогрес помітний і при установці сталевої рами з допоміжними системами та обладнанням, необхідним для експлуатації об’єкта і розбирання старого укриття. Ми впевнені, що всі роботи будуть завершені до кінця 2017 року, як і планувалося.
Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».