Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Листопад 2019 13:46

У Полтаві філателісти України відзначили 250-річчя І. П. Котляревського

Rate this item
(1 Vote)

В обласному центрі на Ворсклі тривають заходи з нагоди 250-річчя від дня народження всесвітньо відомого земляка полтавців, класика української літератури І. П. Котляревського.
Безмежну шану автору невмирущих «Енеїди» і «Наталки Полтавки», зачинателю нової епохи української літератури віддають не тільки творчі колективи та організатори численних культурно-просвітницьких заходів за участю сотень полтавців і гостей міста, але й активісти різних самодіяльних об’єднань.

Розповісти про свого славетного земляка виразною мовою поштових марок вирішили й учасники Полтавського обласного товариства філателістів.

8 листопада його активісти організували в Полтаві другу (Перша регіональна виставка філателістів, присвячена 100-річчю перших українських поштових марок, зокрема УНР, теж проходила торік у Полтаві. — Авт.) регіональну філателістичну виставку «Полтавафілекспо», яку присвятили пам’яті І. П. Котляревського.
Продемонструвати свої колекції поштових мініатюр і конвертів, які розповідають про життя і творчість письменника, до обласного центру приїхали філателісти з Дніпра, Тернополя, Харкова, Одеси, Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Ужгорода.
Полтавські філателісти на правах організаторів виставки представили ледь не найбільше своїх зібрань. Голова правління Полтавського обласного товариства філателістів Михайло Меллін на відкритті заходу зазначив, що виставочні стенди містять тисячі різноманітних експонатів, які цього року демонструють майже три десятки філателістів із дев’яти областей України.
На виставочних стендах, а їх в одному із залів Полтавського обласного краєзнавчого музею, де проходила виставка, встановили чотири десятки, окрім поштових марок, можна було роздивитися конверти з оригінальними штемпелями, поштові картки, листівки тощо. Усе, що ті, хто серйозно захопився колекціонуванням, збирають десятиліттями.
До речі, одним із найдосвідченіших організаторів виставки виступів полтавець Анатолій Кравченко, який свою першу поштову марку поклав до клясеру ще 1966 року.
На виставці розповіли, що Полтавський літературно-меморіальний музей імені І. П. Котляревського спеціально до ювілею замовив у ПАТ «Укрпошта» марки із зображенням садиби письменника. Також українські поштарі виготовили спеціальні поштові конверти з малюнками полтавського художника Євгена Путрі «Котляревський та його герої», які побачили світ з-під його пензлів 1978 року.
Філателістична виставка відкрилася традиційним погашенням поштових конвертів і марок спеціальним пам’ятним штемпелем. Ці оригінальні поштові знаки — марки і конверти займуть свої місця в колекціях учасників виставки.
До слова, журналісти звернули увагу на те, що на відкритті виставки було дуже мало молоді. Якщо не рахувати кількох десятків школярів, яких «організовано» привели на захід. Але стенди з унікальними експонатами, схоже, їх не дуже цікавили.
«Нинішня молодь — діти електронної пошти, де замість оригінальних і високохудожніх марок і конвертів використовують смайлики, — констатував з ноткою жалю у голосі у розмові з кореспондентом «ДУ» один із відвідувачів виставки 68-річний полтавець Валентин Федорович.
На зміну витонченому епістолярному жанру, притаманному традиційним поштовим відправленням — листам і листівкам, прийшли невеличкі текстові повідомлення електронної пошти. Формальні, бездушні і з... помилками. Самі бачите, що тим, хто представив на виставці свої колекції, вже за п’ятдесят років. На жаль, лави філателістів рідшають...»
Можливо, тому учасники виставки, котрі не лише обмінювалися марками, ділилися своїм багаторічним досвідом філателістів і дискутували щодо перспектив своєї галузі, зазначали, що виставки, подібні полтавській, нині дуже необхідні. Хоча б для того, щоб розповісти і продемонструвати сучасній молоді, яка глибоко занурилась у безмежні надра Інтернету, дивний світ філателії і не дозволити зачинити його двері перед тими, хто хоче пізнати історію свого народу і народів світу за допомогою поштових марок...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».