Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Липень 2019 17:19

Бути щасливим кожен день

Rate this item
(0 votes)

Під за­ві­су 84-го те­ат­раль­но­го се­зо­ну в Ки­їв­сько­му на­ціо­наль­но­му ака­де­міч­но­му те­ат­рі опе­ре­ти пре­зен­ту­ва­ли тра­гі­ко­ме­дію «Роз­мо­ва, якої не бу­ло» Ро­діо­на Бі­лець­ко­го.
Прем’­єра від­бу­ла­ся на сце­ні «77». Вже тра­ди­цій­но на­пе­ре­до­дні пер­шо­го по­ка­зу но­вої ви­ста­ви її твор­ці по­спіл­ку­ва­ли­ся з пред­став­ни­ка­ми ЗМІ.

Про здобутки театру у 84-му театральному сезоні та плани на ювілейний сезон розповіла комерційний директор Національної оперети України Оксана Когут. Вистави ставили переважно запрошені режисери, більшість з яких — творча молодь.

На великій сцені відбулися дві гучні прем’єри — «Біла ворона» і «Сімейка Аддамсів» (поставити другу виставу запросили литовських колег). Цікавими були прем’єри на сцені «77» — «Москалиця» Марії Матіос та «Оркестр» Жана Ануя.
Також на цій сцені йдуть вистави театру «Під небом синім» і «Любовний діалог». Дві вистави з’явились у репертуарі експериментальної сцени.
У Міжнародному фестивалі «О фест», який організовує театр, цього року взяли участь 18 виконавців із 14 країн. Також були спільні проекти з Угорщиною, Румунією і Польщею.
Багатим на прем’єри має бути і 85-й сезон. Уже у грудні тут покажуть нову постановку оперети «Баядера» Імре Кальмана — розповів головний режисер — очільник театру, народний артист України Богдан Струтинський.
— Мені дуже приємно, що саме в Національній опереті України я можу продемонструвати свої режисерські здібності, — зізнався режисер-постановник Ігор Ніколаєв. — Вистава «Розмова, якої не було» для мене надзвичайно близька.
Я хотів сказати сьогоднішньому глядачеві, що жити щасливо потрібно кожен день. Не можна допускати помилок, яких потім не можна виправити. Це — історія про двох чоловіків, один з яких, на жаль, помер через передозування наркотиками. Він начебто приходить до свого друга і вони роблять переоцінку свого життя.
Що, врешті, пішло не так, а що було й хорошого? І під час цієї розмови чоловіки знаходять сенс у тому, що треба повноцінно жити кожен день і цінувати кожну мить свого життя.
Сподіваюся, що нова вистава сподобається глядачеві, що кожен знайде у ній щось своє. Режисер говорить у виставі про ті речі, які болять саме йому, а якщо вони будуть перегукуватися з тими речами, які болять глядачеві, значить, вистава вдалася.
Постановку присвятив своєму товаришу і одногрупнику Олександру Терехову, з яким разом навчалися в університеті. На превеликий жаль, він помер через зловживання алкоголем. У студентські роки ми разом грали уривок з цієї вистави.
У виставі можна побачити всіх тих людей, які трагічно закінчили своє життя через наркотики, алкоголь, інші спокуси нашого життя. Ми живемо в той час, коли начебто все дозволено, немає ніяких рамок. Як знайти вихід з цієї ситуації? Думаю, що вистава допоможе знайти відповідь на це непросте запитання.
Виконавець ролі Ігоря Максим Булгаков розповів, що для нього це вистава про чоловічу дружбу, яка є для нього дуже важливою. З Ігорем Ніколаєвим це вже їхня друга спільна робота: якщо у попередній постановці Максим був балетмейстером-постановником, а Ігор грав одну з ролей, то тепер Ігор — режисер, а Максим — актор.
Валентин Котенко (виконавець ролі Героя) зазначив, що для нього така робота не зовсім звична, адже вперше доводиться працювати з драматичним матеріалом.
Трагікомедія «Розмова, якої не було» — про те, що ми так часто не цінуємо того, що маємо в житті, відмахуємося від проблем друзів і рідних. І саме тоді, коли ми їм потрібні, нас немає поруч. Бо ми десь там, далеко, «варимось» у проблемах, які насправді не варті уваги. А коли раптово помирає дорога людина — прагнемо повернути час назад. Однак залишаються тільки спогади...
Коли кращий друг стає ангелом-хранителем, а подорож у минуле — ключем до майбутнього... Життєва історія про справжню чоловічу дружбу та людські цінності. Вистава, яка вчить на чужих помилках — тонко, психологічно, переконливо.
Сюжет розповідає про чоловіка, який потрапляє у реанімацію, де у нього зупиняється серце. І саме під час клінічної смерті до нього приходить його товариш Ігор, який раптово помер від передозування наркотиками. До чого приведе їхня розмова, якої не було в реальності?..

Еду­ард ОВ­ЧА­РЕН­КО
Фо­то Ана­то­лія ФЕ­ДОР­ЦІ­ВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».