Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Травень 2019 17:28

Шевченкіана в екслібрисі

Rate this item
(1 Vote)

У Будинку-музеї Тараса Шевченка, що в Києві, відбулася презентація книги-альбому «Шевченкіана в екслібрисі: 1917–2017». Автор — Петро Нестеренко, член Спілки письменників України, кандидат мистецтвознавства.

Книга вийшла у видавництві «Криниця» і присвячена 205-річчю від дня народження Тараса Шевченка.
«Ім’я Тараса Шевченка сьогодні ми розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе — свій час і Україну в ньому, — сказав на презентації Леонід Андрієвський, голова редакційно-художньої ради видання.

Щоб краще зрозуміти його як нашого сучасника, треба повністю осягнути його як сучасника людей, проблем, суспільства ХІХ століття. Книга «Шевченкіана в екслібрисі: 1917–2017» — це титанічна робота не одного дня й не одної людини. Ця книга потрібна сьогодні знавцям Шевченкіани, студентам, бібліотекам».
Екслібрис — це мініатюрний твір мистецтва, її охоронний знак, який прикрашає книгу і водночас переносить ім’я власника у вічність. Виконують екслібриси як для всієї бібліотеки, так і для окремої частини зібрання.
Найпопулярнішою є Шевченкіана, яка налічує понад 1000 книжкових знаків і має понад 100-літню історію.
Серед колекціонерів і пропагандистів екслібрисної Шевченкіани багато відомих імен із Литви, Харкова, Дніпра, Чернівців, Львова, Києва.
До творів екслібрисної Шевченкіани зверталися відомі художники — лауреати Шевченківської премії Олена Кульчицька, Василь Касіян, Василь Лопата.
Починаючи зі святкування 150-річчя від дня народження Кобзаря у 1964 році, екслібрисна Шевченкіана набуває значного поступу. Найчастіше книжкові знаки адресовано науковцям і шанувальникам Шевченка, колекціонерам екслібрисів, друзям і колегам, видатним діячам сучасності та вченим.
Уперше було відкрито виставку екслібрисної Шевченкіани на основі збірки львівського колекціонера Володимира Вітрука до 170-річчя Кобзаря.
Розширенню географії шевченківських екслібрисів сприяла подвижницька діяльність нашого земляка, колекціонера екслібрисів Віктора Манжули з Вільнюса, який організував виставку у литовській столиці. На ній було представлено 126 робіт 66 художників.
До 190-річчя ювілею Тараса Шевченка у київському Музеї книги і друкарства експонувався 241 екслібрис та видання екслібрисної Шевченкіани — книги з наклеєними на них шевченківськими книжковими знаками шанувальників поета із зібрання колекціонера графіки і екслібрисів Петра Нестеренка.
До 200-річчя від дня народження Кобзаря, а також 176-річчя викупу його з кріпацтва, 10-ї річниці відкриття Музею Тараса Шевченка при Львівському палаці мистецтв у травні 2014 року відкрилася виставка екслібриса, філателії, плаката шевченківської тематики. Для цієї виставки Петро Нестеренко подарував 200 екслібрисів Шевченкіани.
«Біографічна, науково-дослідницька, науково-популярна чи й просто популярна література про Шевченка величезна і вона весь час поповнюється, — розповів на презентації книги-альбому Леонід Андрієвський, народний художник України.
Немає сумніву, що й це видання стане в пригоді багатьом, допоможе ширше й розкутіше глянути на творчість Шевченка очима художників-графіків, які сконцентрували у своїх мініатюрах весь життєвий шлях Великого Кобзаря й висвітлили багатогранний спадок поета і художника».
Петро Нестеренко, автор видання, годинами може розповідати про екслібриси. «Перший художній шевченківський екслібрис було виконано 1917 року на західноукраїнських землях Оленою Кульчицькою, яка працювала в ті часи у Перемишлі вчителькою рисунка в середній школі, — розповідає Петро Нестеренко. — Він був призначений для книгозбірні школи імені Тараса Шевченка у Володимирі-Волинському. В його основу лягли слова: «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля».
Книга складається із семи розділів: «Образ Шевченка в екслібрисі», «За мотивами творів Шевченка», «Кобзар» в екслібрисі», «Шевченко на засланні», «Монументальна Шевченкіана», «Екслібриси установ культури», «Шевченко — наш національний герой».
До книги увійшли 1120 екслібрисів багатьох відомих в Україні й за межами художників. Серед них — Олена Кульчицька, Василь Лопата, Микола Стратілат. Серед власників шевченківських екслібрисів — третій Президент України Віктор Ющенко, письменники Володимир Яворівський, Михайло Слабошпицький, родина Осташевських...
Автор книги Петро Нестеренко зізнається, що довгою і нелегкою була дорога книги до виходу у світ. Та на шляху трапляються люди, які роблять добро.
«Тільки завдяки людям, які творять доброчинні справи, вийшла ця книжка, — сказав Петро Нестеренко. — В даному випадку на допомогу прийшла Світлана Винограденко — міжнародний консультант з питань здоров’я, бізнесу, життєдіяльності людини, кандидат психологічних наук, громадська діячка».
«Книги — одне з моїх захоплень, — зізналася Світлана Винограденко. — В дитинстві я мріяла, щоб у моїй домашній бібліотеці були книжки з автографами. І ця мрія здійснилася. Сьогодні у мене їх кілька десятків.
Видати саме цю книгу на доброчинні кошти відгукнулись і мої друзі. Сьогодні ми з радістю і легкістю даруємо книгу в бібліотеки, музеї, художникам, науковцям, митцям, колекціонерам».
Леонід Андрієвський наголосив, що Шевченкіана в екслібрисі — це справжня поліфонія думок, настроїв і пафосу численних шанувальників творчості поета і художника на близьких і далеких просторових дистанціях. Митці та книголюби щороку вшановують пам’ять Великого Кобзаря книжковими знаками, які приваблюють своїм розмаїттям, оригінальністю й багатогранністю думки, засвідчують щиру народну любов до Тараса Шевченка.
За кількістю зібраних книжкових знаків, присвячених постаті Тараса Шевченка, ґрунтовністю їх опрацювання ця монографія не має аналогів.

Людмила ЧЕЧЕЛЬ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».