Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 08 Лютий 2018 19:35

Визначено претендентів на премію Президента України «Українська книжка року»

Rate this item
(0 votes)

Ко­мі­тет з при­су­джен­ня що­річ­ної Пре­мії Пре­зи­ден­та Ук­раї­ни «Ук­ра­їн­ська книж­ка ро­ку», ро­бо­ту яко­го ор­га­ні­зо­вує Держ­ком­те­ле­ра­діо, за­про­по­ну­вав від­зна­чи­ти пре­мією три ви­дан­ня.
Зок­ре­ма, у но­мі­на­ції «За ви­дат­ні до­сяг­нен­ня у га­лу­зі ху­дож­ньої лі­те­ра­ту­ри» за­про­по­но­ва­но пре­мі­юва­ти кни­гу Ми­ко­ли Жу­лин­сько­го «Моя Дру­га сві­то­ва»: ро­ман-хро­ні­ка в го­ло­сах». Ви­да­вець — ТОВ «Ви­дав­ни­че під­при­єм­ство «Яро­сла­вів Вал», 2016.

Ця книга — переплетення дитячих вражень, історичних фактів і людських трагедій у вирі Волинської трагедії. Автор веде читача від голосів живих свідків про трагічні й героїчні події до відроджених із небуття авторською уявою спогадів односельчан, від історії волинського села Новосілки до масштабних подій світового значення.

У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» премію запропоновано присудити книзі «Євангеліє Бучацьке». Упорядник — Д. В. Степовик. Видавець — ДП «Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро», 2016.
Євангеліє, що є пам’яткою книжного мистецтва та мініатюри, було написане для прочитання під час Божественної літургії у другій половині XII — на початку XIII ст. на Волині. Ця рукописна книга домонгольського періоду дістала сучасну наукову назву у 1888–1889 рр. за місцем зберігання від 1712 р. у чоловічому монастирі міста Бучач.
Нині священна книга зберігається у колекції Національного музею м. Львова ім. Андрея Шептицького. До книги увійшли факсиміле стародавнього рукопису Євангелія та його переклад сучасною українською мовою.
У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» запропоновано відзначити премією книгу «Шалахмонеси» Г. А. Фальковича. Видавець — ТОВ «Часопис «Дух і Літера», 2016. Ця українсько-єврейська книга поєднала найкраще з обох культурних традицій. Видання ілюстровано роботами художника Пінхаса (Павла) Фішеля, які виконані на зразок єврейських стародруків.
Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України від 16 грудня 2009 року № 1058 в Україні започатковано щорічну Премію Президента України «Українська книжка року» з метою відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи.
Очолює Комітет з присудження Премії Президента України голова товариства «Україна — Світ», член Громадської гуманітарної ради при Президенті України, письменник, кінодраматург І. Ф. Драч.
Премія присуджується у трьох номінаціях: за видатні досягнення у галузі художньої літератури — книжковому виданню творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури; за вагомий внесок у розвиток українознавства — книжковому виданню творів, які формують знання про Україну, її народ, історію, культуру, науку, довідковому, енциклопедичному, краєзнавчому або картографічному виданню, виданню іншого твору україністики; за сприяння у вихованні підростаючого покоління — книжковому виданню творів дитячої літератури, посібнику або підручнику для дошкільників, учнів чи студентів.
Лауреатам премії виплачують грошову частину премії, розмір якої становить 100 тисяч гривень. При цьому 50% грошової частини премії виплачують авторові твору (співавторам у рівних частках, якщо інше не передбачено в угоді між ними), 50% — видавництву або видавничій організації.
З повним переліком висунутих на здобуття премії видань можна ознайомитися на веб-сайті Держкомтелерадіо http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/category/ /main? cat_id=88996

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».