Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Листопад 2016 11:41

Осягнення простору

Rate this item
(0 votes)

Спо­чат­ку від­бу­ває­ть­ся за­галь­не сприй­нят­тя кар­тин В’яче­сла­ва Стран­ні­ка, як фе­єрич­но­го ка­лей­до­ско­пу яс­кра­вих барв, і вже по­тім, у по­сту­по­во­му про­це­сі спог­ля­дан­ня, по­чи­на­єш роз­різ­ня­ти окре­мі де­та­лі ор­на­мен­тів, з яких у ху­дож­ньо­му прос­то­рі скла­да­ють­ся ся­ючі об­ра­зи.

В’ячеслав Григорович Роговий (Страннік) — відомий художник, один із засновників Музею сучасного українського мистецтва (1989) та Музею сучасного мистецтва (1991) у Кривому Розі. Учасник понад 100 виставок. Його роботи зберігаються у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, колекції Аpple у США, представництві Microsoft в Італії, галереї LAIN-ART у Німеччині, в багатьох приватних колекціях.
Протягом цього року в Києві відбулося кілька виставок художника, і наразі проект «Взаємодія із простором» презентовано в галереї Центру культури і мистецтв НТУУ КПІ.
У своїй творчості В’ячеслав Страннік прийшов від реалістичного живопису до розуміння значення і глибини символічних інформаційних систем, що відкрило перед ним безмежні горизонти. Він є автором нового альтернативного методу сучасної візуальної культури «Взаємодія із простором», головним аспектом якого є вихід за межі вербального осягнення дійсності.

В основі художнього проекту «Взаємодія із простором» В. Странніка закладені кольорова, числова, знакова, орнаментальна символіка. Символи, властиві усім земним культурам, несуть приховану потужну інформацію. Художник відшукує мову передачі інформації на інтуїтивному рівні, адже наш час вимагає зміни звичної парадигми, розширення горизонтів свідомості.
Кольори та форми певним чином впливають на підсвідомість, вмикають фантазію, викликають емоції, почуття. На медитативних полотнах гармонійна взаємодія форм і ліній у кольорі створює просторову енергохвилю, яка позитивно впливає на духовний аспект людини, допомагає вийти за межі звичайних уявлень. Живопис В. Странніка, як своєрідна арттерапія, сприяє покращенню настрою і самопочуття, що засвідчують відвідувачі виставки.
В експозиції представлені картини різних років. Одна з перших серій, написана В’ячеславом Странніком у 1990 році, — цикл картин «Числа». Композиції на полотнах складаються із переплетення у просторі знаків та символів.
Серія «Брама світла», яку художник умовно називає «космічний танок», тісно пов’язана з Україною. Видовищні картини сповнені дійсно космічного сяйва. Одну з найяскравіших робіт — «Україна, вбрана в Сонце», в яку художник свідомо вклав якомога більше національних мотивів, він почав писати у розпалі військових дій на сході, і це було його особистою реакцією на події.
З часом картина за високий рівень духовності була визнана новітньою іконою та освячена у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва. Розуміння глибин культури свого народу відкриває для особистості нові можливості пізнання, вважає майстер.
Картини В’ячеслава Странніка є важливим внеском України у незворотний процес розвитку сучасного світового мистецтва.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».