Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Серпень 2016 19:10

Одкровення про Василя Стуса

Rate this item
(0 votes)

Зна­ний в Ук­раї­ні ви­ко­на­вець мо­но­ви­став Пет­ро Ми­ро­нов не­що­дав­но пред­ста­вив свій но­вий про­ект «Чор­ний птах з бі­лою озна­кою» за тво­ра­ми Ва­си­ля Сту­са.

«Сьогодні знову розмова про Стуса. За неповторністю його постаті поринаю у роздуми. Машина жорстокості... Як не зламатися? На це риторичне питання сама по собі виникає відповідь:
Лише, де випромінюються люди,
Глухої темряви повік не буде!
Василь Стус — особистість унікальна. Якби не такі, як він, то, напевне, Україна не відбулася б як незалежна держава. Не було б Майданів, які змінили нашу свідомість», — переконаний актор.
Перше звернення П. Миронова до творчості Стуса припадає на дев’яності роки минулого століття. Саме тоді він перший в Україні записав аудіокнигу за творами митця для сліпих. У 1996-му створив моноспектакль, присвячений Василеві Стусу.
А майже через двадцять років до нього звернулися організатори фестивалю Донецької культури з пропозицією поновити цю виставу. І хоча до початку фестивалю залишалося лише два тижні, він погодився взятися за цю непросту роботу майже без вагань.

На Міжнародному театральному фестивалі «Відлуння» постановка здобула приз за кращу чоловічу роль, її тепло приймали глядачі Миколаєва, Сум та Запоріжжя. Віднедавна нова версія вистави поповнила репертуар Центру мистецтв «Новий український театр». І як зізнався автор, він хвилювався, коли вперше виходив на сцену цього театру, як юнак перед першим побаченням.
А за словами художнього керівника Нового українського театру Віталія Кіно, він із задоволенням надав для виступів сцену Петру Миронову, оскільки вважає його одним із кращих майстрів моновистав в Україні. До того ж було цікаво, як митець, який у своїх виступах переважно популяризує російську культуру, зможе виступати українською мовою, та ще й із таким непростим матеріалом. Як засвідчили перші покази «Чорного птаха з білою ознакою», це виконавцеві вдається на «відмінно».
«Чому ми тут зібралися? Щоб сумувати, що вже немає Василя Стуса, чи радіти з того, що в нас був такий поет?» — з такими словами Петро Миронов звертається до глядачів на початку вистави. Напевне, кожен із присутніх у залі дав свою відповідь на це запитання, а більшість відчула гордість, що належить до народу, який народжує таких синів, як Стус.
У виставі використано щоденникові записи поета, спогади про нього сучасників, а також поезії «Вся сцена полетіла шкереберть», «Як добре те, що смерті не боюсь я», «Отак живу, як мавпа серед мавп» та інші — всього майже п’ятдесят віршів.
Вистава — своєрідне дослідження того, як Стус став поетом, що мало вплив на його творчість, як життя постійно випробовувало його, як важко було не зрадити собі і залишитися самим собою, мати сміливість говорити про те, про що інші лише думали, але мовчали.
Артист неначе виконує відразу дві ролі: самого Стуса та людини, яка намагається дослідити творчість поета, донести його слово до кожного з нас. Наприкінці вистави ці два образи зливаються в один і вже представляють одне ціле.
Час від часу на сцені зникає світло. Наче закінчився кадр з фільму, а далі — невідомість. Потім світло з’являється знову. Це немов символ того, що хоч як буває важко — життя триває...
Петро Миронов — заслужений артист Росії. За багато років він створив двадцять двогодинних вистав (за творами класиків російської літератури). А коли почалася війна на сході країни, то почав активно заявляти про свою проукраїнську позицію в соціальних мережах. Після цього багато росіян, яких він раніше вважав друзями, стали називати його бандерівцем.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».